• BIST 9918.56
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Arınç'tan yumruk açıklaması

Arınç'tan yumruk açıklaması
Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıklamalarda bulundu.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç‘a Başbakan Erdoğan’ın Soma’da bir Somalı’yı tokatlaması ve “İsrail dölü” demesiyle ilgili görüntüler soruldu. Soruyu soran basın mensubu Arınç’a “Sayın Arınç, olay anında siz de Başbakan’la beraberdiniz. Gerçekten Erdoğan bahsedilen olaylar yaşandı mı?” diye sordu. Bülent Arınç, önce sorunun bazı köşe yazarları tarafından ısmarlama olduğunu ima etti ardından olay günü gördüklerini anlattı. İşte Arınç’ın ifadeleri:

Soma Belediyesi’ni ziyaret ettik. Ardından Belediye Başkanı dışarıya çıkıp konuşma yapmamızı belki bir Fatiha okumamızı teklif etti. Belediyeden aşağı indik. Bir yuh sesleri, hükümet istifa sesleri geldi. Sayın Başbakan da bunu söylüyorsunuz ama bakın ben buradayım diye onlara yanıt verdi. Bizim niyetimiz aslında Soma Devlet Hastanesi’nde yatan iki yaralı madenciyi ziyaret etmekti. Araçla belediyeden cadde boyunda ilerliyoruz. 50-60 kişi vardı. Alkışlayorlar, el sallıyorlar, başınız sağolsun diyorlardı. Başbakan da “insanlar acılı araçla geçmeyelim, inelim dedi. Araçtan indi “istifa diye bağıran dört kadar kız vardı. Onların yanına gitti. “Hadi size istifamı sunmaya geldim. Neden istifa edeceğimi söyleyin ama” dedi. Kızlar mahçup bir biçimde boyunlarını eğip uzaklaştılar. Tam o sırada Sayın Başbakan’a katil, katiller diye bir grup bağırmaya başladı. Erdoğan da onlara “Katil diyorsunuz ama ben kimi öldürdüm” dedi. Bazı saldırgan tipler gördüm kalabalığın arasında arabayı bile tekmelediler. 7-8 kişiydiler. Markete süratle girdiler. Başbakan da girdi ben biraz geride kaldı. Ben o konumdan Erdoğan’ın yumruk attığını görmedim. O kendisine vurulduğunu iddia edilen kişi de zaten dördüncü kez ifadesini değiştirdi. Ne kadar ifadesine itibar edilir bilmiyorum. Bu meselede yazılı ve görsel medya iyi sınav verdi. Ama sosyal medyaya göre bir ülkenin adını anarak bilmen neyin bilmem nesi demiş (İsrail dölü sözlerini kastediyor). Ben böyle bir şey duymadım. Bir de yumruk attı iddiası var sizi temin ederim ki ben böyle bir şey görmedim.

ERDOĞAN'IN YUMRUK GÖRÜNTÜLERİ:

123123sdwq.jpg

YUSUF YERKEL’İ SAVUNMADI

Arınç’a sorulan sorular arasında Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel’in yerdeki vatandaşa attığı tekme vardı. Arınç Yerkel’in tekmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bülent Arınç, Yerkel’in görevden alınıp alınmayacağı sorusunaysa “Başbakanlık Müsteşarlığı bilir” diye yanıt verdi. İşte Arınç’ın Yerkel’in tekmesiyle ilgili açıklaması:

asddsa1323.jpg

“O olay herhalde bizim çok arkamızda olmuş anladığım kadarıyla bu olay. Çıplak gözle baktığım zaman yerde iki özel harekatçı onu yere yatırmış bir kişi de yerdekini tekmeliyor. Bu doğru bir hareket değil, polis zaten eylem yapan arkadaşı yere yatırıp etkisiz hale getirmiş. Kendisi de zaten “bir şeyler oldu, üzgünüm” diye bir açıklama yapmış. Bunu savunacak değilim. O kişi bir suçlamada bulunursa adli bir soruşturma başlayabilir. İdari bir soruşturma da başlarsa Başbakanlık müsteşarlığı başlatabilir.

İDARİ SORUŞTURMA

Bakanlar Kurulu ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Arınç’in açıklama yaptığı Soma açıklamalıyla ilgili diğer satırbaşlarıysa şunlardı:

Soma’daki elim olayla ilgili adli soruşturmanın yanı sıra idari soruşturma da yapıyoruz. Kişiler ve kurumlar varsa suçları cezalandırılır. Enerji Bakanlığı soruşturma başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 3 ayrı komisyon hazırladı oradaki incelemeler için. İdari soruşturma mekanizmaları da harekete geçirilecektir. Madenlerle ilgili 2010 yılında bir komisyon kurulmuş, oradan gelen inceleme Cumhurbaşkanına sunulmuştur.

ÖLENLER ŞEHİT STATÜSÜNDE Mİ?

Maden olayında hayatını kaybedenlerin şehit olarak sayılması konuşuldu ama bir kanunlaşma durumu gerçekleşmedi henüz. 301 ayrı acı yaşandı evet, çocukları daha yeni doğanlar da var. Ölenleri geri getirme imkanımız yok ama ölenlerin yakınlarına yani hak sahiplerine iş yeri gerekli tazminatı öder. Ama biz devlet olarak ne yapabiliriz. 2008′den bu yana hazırlanmış bir iş kazası sonucu ölüm aylığı yasası vardır. Bu kanunla ölüm geliri verilir ki bu dediğimiz şeyde hayatını kaybedenin sigortasına bakılmaz. Ayrıca sigortaya bakılarak da ölüm aylığı alacaktır. Bir aile her ikisini de alabilir mi? Evet, alabilir. Bazı hamiyetli iş adamlarımız da madencilerin ailelerine yardım etmiştir. Ev ve konut gibi yardımlar yapmışlardır. Onları burada açıklamayacağım. Ama biz devlet olarak geçen yılki şehit yasasıyla birlikte bu ailelere elimizden geleni yapacağız devlet olarak.

sdasda232.jpg

MADENLERDE YAŞAM ODASI ŞARTI OLACAK MI?

Yaşam odası göçükle ilgili işçiler için geçerli. Ama ortamda ısının arttığında çeşitli gazlar ortamı kapladığında ne kadar işe yarar tartışılır. Bunlar çok teknik konulardır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim