• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Aral: Türkiye'de yayınlanma özgürlüğü dün olduğu gibi bugün de sorun

Aral: Türkiye'de yayınlanma özgürlüğü dün olduğu gibi bugün de sorun
Çukurova Kitap Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde okuyucuya dokuzuncu kez kapılarını açtı.

Çukurova Kitap Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde okuyucuya dokuzuncu kez kapılarını açtı.

TÜYAP Adana Fuarcılık, Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), ÇUFAŞ Çukurova Fuarcılık, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen fuarın açılış töreninde konuşan TYB 2. Başkanı Fahri Aral, Yayıncılar Birliği'nin düşünce, ifade ve yayınla özgürlüğüne dair kaygılarından bahsetti. Türkiye'de hala yayınlama özgürlüğünün dün olduğu gibi bugün de sorun olduğunu vurgulayan Aral, "Yarın etmeye devam etmesin, diyoruz. Bugün herkesin üzerinde hemfikir olduğu çok önemli bir sorun var, günlük yaşıyoruz. İki tane gazeteci arkadaşımız; Can Dündar ve Erdem Gül hapisteler. Bunlar dünyanın hiç bir yerinde olmayan şeyler. Ama bunları aşacağız. Biz örgüt olarak bunun bilincindeyiz. Bu noktada Türkiye'de gelişen bilinçte bizim açımızdan çok önemli." dedi.

Türkiye'de 2014 yılında 561 milyon 103 bin 770, 2015'te toplam 620 milyon 751 bin 618 adet kitap üretildiğini açıklayan Aral, yüzde 10,3'lük artış rakamının önemli olduğunu kaydetti. Artan nüfusa göre kişi başına 8 kitap düştüğünü belirten Aral, "Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin (IPA) 2015 verilerine göre Türkiye dünyanın en büyük 11'inci yayıncılık sektörü ve üretilen yeni kitap çeşidinde yine 11'inci sırada yer alıyor. Bu tablo içimizi açıyor. Ama madalyonun bir başka yüzü var. Gerçekten içimizi karartan başka şeyler de var. Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)'nin 34 üyesi var. Onların içinde Türkiye'de var. Maalesef geçen yıl özellikle eğitimde 34'üncü sıradayız. Çok farklı bir tablo değil. Sivil toplum katkısı olarak baktığımız zaman 4'üncü sıradayız. Mesela hizmet sektörüne erişimde 33, çevre konusunda 31. sıradayız. Bunları değiştirmek bizim elimizde. Yayıncılık dünyası bu hususta çok önemli ışık veriyor." diye konuştu.

'DOKUZUNCU YILINDA DOKUZ GÜN AÇIK KALACAK'

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü İlhan Ersözlü de dokuzuncu yılında dokuz gün açık kalacak olan Çukurova Kitap Fuarı'nın geçen yıl 230 bin civarında ziyaretçi ağırladığını hatırlattı. Bu yıl rekor bir sayı ile 300 bin ziyaretçiye ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Ersözlü, "Kitap fuarı geçtiğimiz seneye göre yüzde 15'lik bir büyüme ile açıldı, yer yetmiyor." ifadelerini kullandı.

'TARİHE YÖN VEREN NESİLLERİN İDEALLERİ VARDIR'

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise insanların medeniyet kriterlerinin başında kitabın geldiğini vurguladı. Ülkelerin gelişmişlik kriterlerinin başında "en çok kitap okuma alışkanlıklarının" dikkate alındığını aktaran Bilgiç, "Gelişmiş ülkelere kıyaslandığında insanımıza dair umutsuzluğa kapılmamak mümkün değil. "Geleceğimiz" diye övündüğümüz gençlerimizi kitapla barışın tutmak zorunluluğumuz var. Tarihe yön veren nesillerin idealleri vardır." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de bu tür organizasyonlar içinde kitap fuarının ayrı bir yerinin olduğuna işaret etti. Karacaoğlan, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Arif Nihat Asya gibi çok sayıda edebiyatçının Çukurova'dan yetiştiğine değinen Sözlü, Adana'da (Türkiye'de belki bir ilk olacak) eski ve yeninin izlerini taşıyacak bir kitap çarsı projesini hayata geçireceklerini müjdeledi.

Vali Mustafa Büyük, kitap fuarına özel bir değer verdiklerinin altını çizdi. Şehirde 500 bin civarında öğrencinin bulunduğu açıklayan Büyük, şöyle devam etti: "Öğrencilere yönelik yıl boyunca pek çok etkinlik yapılıyor. Ama öğrenciler için belkide en faydalı faaliyet bu kitap fuarıdır. Kitap fuarında sadece öğrencileri değil, onların ailelerini de bu alanda Türkiye'nin seçkin insanlarıyla karşılaşma fırsatı veren, eser sahipleriyle birlikte tanıma fırsatı veren bir etkinlik olması dolayısı ile çok anlamı hale geliyor."

9-17 Ocak tarihleri arasında TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılacak fuara, 250 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Panel, söyleşi ve çocuk programları gibi 75 kültür etkinliğinin düzenleneceği fuara Gülse Birsel, Üstün Dökmen, Mustafa Armağan, Canan Tan, Murathan Mungan, Ahmet Ümit, Ercan Kesal, Ayşe Kulin, Enver Aysever, Yekta Kopan, Gülten Dayıoğlu, Mavisel Yener, Ece Temelkuran, Kahraman Tazeoğlu, Alya Öztanyel, Behiç Ak, Aret Vartanyan, Aytül Akal, Ömer Sevinçgül, Engin Alan, Senai Demirci, Fatih Yağcı, İpek Ongun, Hikmet Anıl Öztekin, Cemalnur Sargut, Ahmet Günbay Yıldız, İsmail Saymaz, Yavuz Bahadıroğlu, Penguen Dergisi Çizerleri ve Ot Dergisi yazarları gibi pek çok yazar, şair ve çizer konuk olacak.

Girişi ücretsiz olan Çukurova 9. Kitap Fuarı, 09-16 Ocak tarihleri arasında saat 10.00–19.30, 17 Ocak Pazar günü ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Fuara, Büyükşehir Belediyesi ücretsiz otobüs seferi düzenliyor.

Aral: Türkiye'de yayınlanma özgürlüğü dün olduğu gibi bugün de sorun

Aral: Türkiye'de yayınlanma özgürlüğü dün olduğu gibi bugün de sorun

Aral: Türkiye'de yayınlanma özgürlüğü dün olduğu gibi bugün de sorun

Aral: Türkiye'de yayınlanma özgürlüğü dün olduğu gibi bugün de sorun

Aral: Türkiye'de yayınlanma özgürlüğü dün olduğu gibi bugün de sorun

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim