• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

AOSB’DE “enerji verimliliği” semineri

AOSB’DE “enerji verimliliği” semineri
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, ülke ekonomisini olumsuz etkileyen "enerjinin verimsiz kullanılması" konusunda sanayicilere ve bölge...

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, ülke ekonomisini olumsuz etkileyen "enerjinin verimsiz kullanılması" konusunda sanayicilere ve bölge çalışanlarına yönelik eğitim semineri düzenledi.

ASD Proje iş birliği ile gerçekleştirilen seminere, Enerji Verimliliği Eğitim-Etüt Yöneticisi Ayhan Sarıdikmen konuşmacı olarak katıldı. Ayhan Sarıdikmen, Enerji Verimliliği Mevzuatı, zorunluluklar ve verimlilik tedbirleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Türkiye'de kullanılan enerjinin yüzde 75'inin ithal edildiğine dikkat çeken Sarıdikmen, "Üretim maliyetlerini belirleyen en önemli bileşen enerji maliyetleridir. Bu maliyetler mutlak suretle düşürülmelidir. Bunun için yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak gerekir" dedi.

"Sanayide yüzde 15-20 oranında enerji verimliliği imkanı var"

Sanayide enerji verimliliğinin uluslararası rekabet gücü açısından önemine değinen Sarıdikmen, "Sanayide enerji verimliliğini artırmak için enerji muhasebesi, kontrol sistemleri, yalıtım, kapasite kullanımı gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Sanayi kuruluşları küçük önlemlerle büyük kazançlar sağlayabilir ve ciro başına harcanan enerji maliyetlerini düşürebilirler. Sanayide yüzde 15-20 oranında enerji verimliliği imkanı var. Bunun için her makineye bir sayaç sistemi oluşturulmalı, analiz ve enerji etüdü yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

Türkiye'de birincil enerjinin yüzde 24'ünü, elektriğin yüzde 47'sini sanayi sektörünün kullandığını belirten Sarıdikmen, katılımcılara önerilerde bulundu. Sarıdikmen, aydınlatmada yüksek basınçlı sodyum lambaların kullanılması, gece çalışan işletmelerde daha az insanın girip çıktığı bölümlerdeki iklimlendirme ünitelerinin ayarlanması gibi önemlerle enerji verimliliğinin sağlanabileceğine işaret etti.

Açık bulunan fanların, fırınların ve motorların gerekmediği zamanlarda kapatılması gibi ufak detayların önemli tasarruflar sağladığını belirten Sarıdikmen, yeni uygulamalar söz konusu olduğunda enerjiyi verimli kullanan motorların kendisini kısa sürede amorti ettiğini vurguladı.

AOSB’DE “enerji verimliliği” semineri

AOSB’DE “enerji verimliliği” semineri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim