• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Antibiyotik rekoru kırıyoruz

Doç. Dr. Apuhan, gerçekten gerekli olunca kullanıldığında bu antibiyotiklerin işe yaramadığını söyledi.
Türkiye'de en çok antibiyotik ilaçları kullanılıyor... Satılan her 5 ilaçtan biri antibiyotik... Hisar Intercontinental Hospital KBB Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Apuhan, yerinde olmayan, doktorun önermediği antibiyotik kullanımının hem hastalıkları tedavi etmediğini hem yeni hastalıklara zemin oluşturduğuna dikkat çekti.
 
VİRÜSLERE ETKİ ETMEZ
 
Özellikle hastanın doktora gitmeden eczaneden antibiyotiği temin edebilmesinin yanlışlığına dikkat çeken, Apuhan, virüslerin neden olduğu nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında, yüksek ateşte bile antibiyotik kullanıldığını belirterek şunları kaydetti: "Nezle ve grip gibi ateşli hastalıklarda hemen antibiyotik alınması yaygın olarak görülse de kesinlikle yanlıştır. Antibiyotikler ateş düşürücü değildir. Antibiyotikler bakterilere karşı etkilidir, virüslere etki etmezler. Bu nedenle iyileşme sürecini kısaltma, virüslerin diğer insanlara yayılmasını engelleme gibi bir özellikleri yoktur. Aksine; antibiyotik direncine, vücut hücrelerinin ölmesine, bağışıklığın azalmasına ve antibiyotiğin yan etkilerine maruz kalarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olur. Antibiyotik gerçekten gerekli olduğunda artık işe yaramaz."
 
Doç. Dr. Apuhan, antibiyotiklerin yanlış kullanımının sonradan başkalarını enfekte edebilecek dirençli hastalıkların oluşmasına da yol açabileceğini, bilinçli ve uygun antibiyotik kullanımı için doktorlar kadar toplumun da bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
AKILCI KULLANIM İÇİN BUNLARA DİKKAT
 
- Doktor, hastalığa sebep olan bakteriye karşı en etkili sonucu verecek antibiyotiği seçmeli,
- Doktor reçetesi olmadan kesinlikle antibiyotik ilaçları kullanılmamalı.
- Nezle, grip gibi viral enfeksiyonlarda antibiyotik ilacı alınmamalı.
- Antibiyotikler doktorun belirlediği sürelerde ve dozda kullanılmalı.
- Belirtiler geçince tedaviye son verilmemeli (uygun doz ve sürede alınmazsa bakteri yeniden üreyebilir.
- Gebelerde ve emziren annelerde bebeğe zarar vermeyecek antibiyotiklerin seçimine dikkat edilmeli, bu tür hastalar, doktorlarını durumları hakkında uyarmalı.
- Kronik hastalıkları olan kişilerde uygun antibiyotik seçimine dikkat edilmeli.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim