• BIST 9918.56
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Antalya’dan Kardeş Şehir Mostar’a Öğrenci Yurdu

Antalya’dan Kardeş Şehir Mostar’a Öğrenci Yurdu
Antalyalıların kardeş şehri Mostar'a hediyesi olan öğrenci yurdunun temeli atıldı.

Antalyalıların kardeş şehri Mostar'a hediyesi olan öğrenci yurdunun temeli atıldı. Tören'de konuşan Başkan Menderes Türel "Bosna Hersek ve Mostar ile kardeşliğimiz resmi veya diplomatik bir kardeşlik değildir, bir gönül kardeşliğidir" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından kardeş şehri Mostar'a yapacağı öğrenci yurdunun temelleri atıldı. Karagöz Bey Medresesi'nde düzenlenen törene Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay , Dzemal Bijedic Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sead Pasic, TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Bosna Hersek Federasyonu Başkan Yardımcısı Melika Mahmutbegovic, Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic, Türkiye'nin Mostar Başkonsolosu Ayşe Selcan Şanlı, Mostar Müftüsü Salem Dedovic, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, bakanlar, milletvekilleri, akademisyenler ve Mostar halkı katıldı.

MOSTAR GÖNÜLLERİ BİRLEŞTİRİYOR

Törende konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, öğrenci yurdunun Antalyalıların Mostarlılara bir hediyesi olduğunu dile getirdi. Aleksa Santiç'in Mostar için söylediği "Mostar güneşi insanın kalbini ısıtıyor, Mostar Köprüsü gönülleri birleştiriyor." Sözlerini hatırlatan Başkan Türel "Bosna Hersek ve Mostar ile kardeşliğimiz resmi veya diplomatik bir kardeşlik değildir, bir gönül kardeşliğidir. Burada güzel dostlara sahip olmak benim hayatımın lütuflarından birisidir. Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç'in dostluğundan şeref duyduğumu ifade etmek isterim" dedi.

MOSTARIN TARİHİ MİRASINI SAHİP ÇIKMALIYIZ

Bosna Hersek ve Mostar ile kültür bağlarının önemli olduğunu ancak Bosna Hersek ve Mostar'ın öneminin bu kültür bağının da üzerinde olduğu anlatan Türel " Bilge kral Aliya İzzetbegoviç, insanlığı özgür ve sorumlu olmaya bağlıyor ve insan sorumludur diyordu. Hepimiz sorumluyuz. Hepimiz insanlığı korumakla, barışı korumakla, dünyayı güzelleştirmekle sorumluyuz. Mostar gibi büyük bir tarihi kültür mirasına sahip olan bu güzel şehri korumak ve geliştirmek hepimizin ortak sorumluluğudur" şeklinde konuştu.

Suriye'de, Libya'da Irak'ta yaşanan dramlara dikkat çeken Başkan Türel Türkiye'nin Suriye konusunda gösterdiği insani tutuma işaret ederek "Dünyanın bir yerinde sorun varsa buna ilgisiz kalınmasının büyük bir hata olduğu görülmüştür. Dünyada din ve mezhep savaşlarına, ayrımcılığa, teröre, aşırı radikal hareketlere karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz" dedi.

ANTALYA HALKININ MOSTARA HEDİYESİ

Başkan Türel sözlerini şöyle sürdürdü " Bosna Hersek'deki, Mostar'daki tarihi kültür zenginliğinin korunması bu açıdan önemlidir. Mostar gibi tarihi kültür başkentinde sevgi, hoşgörü, barış ve kardeşlik çiçekleri açmalıdır ve Mostar dünyaya örnek olmalıdır. İşte bunun için ben bugün Mostar'a, Mostar'ın gençlerine Antalya'dan bir hediye ile geldim. Dzemal Bijedic Üniversitesi Gençlik merkezi Antalya halkının Mostar'a hediyesi, Mostar'a sevgimizin, kardeşliğimizin nişanesi olacaktır. Gençlik merkezi ile birlikte üniversite öğrencileri daha güzel imkanlara kavuşacaklar, üniversitemiz gelişecek ve Mostar'ın kültür başkenti kimliği güçlenecektir" dedi.Yurt yapımı kararının belediye meclisinden bütün partilerin desteği ile geçtiğini anlatan Başkan Menderes Türel bu durumun Antalya halkının kardeş Mostar halkına sevgisinin güçlü bir ifadesi olduğunu dile getirdi."İnşallah burada Mostar'a yakışan güzel bir merkez yapacağız" diyen Başkan Türel bu iş birliğinin güçlenerek devam edeceğini kaydetti. Konuşmaların ardından sembolik olarak üzerinde "Dzemal Bijedic Üniversitesi Öğrenci Yurdu Antalya'nın Hediyesi" yazılı temel taşı, dualar eşliğinde yurdun inşa edileceği alana yerleştirildi.

BAKİR İZZETBEGOVİÇ İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Türel temel atma töreni için gittiği Bosna Hersek'te Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç ile de bir araya geldi. Bosna Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı Bilge Kral Aliya zzetbegoviç'in mezarını da ziyaret eden Türel TRT Genel Müdürü Şenol Göka ile birlikte Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cinah Erginay'a nezaket ziyaretinde bulundu.

Antalya’dan Kardeş Şehir Mostar’a Öğrenci Yurdu

Antalya’dan Kardeş Şehir Mostar’a Öğrenci Yurdu

Antalya’dan Kardeş Şehir Mostar’a Öğrenci Yurdu

Antalya’dan Kardeş Şehir Mostar’a Öğrenci Yurdu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim