• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

Antalya Kültür Sanat, genç sanatçıları ağırlıyor

Antalya Kültür Sanat, genç sanatçıları ağırlıyor
Antalya Kültür Sanat, dünyaca ünlü sanatçılar Picasso ve Andy Warhol'un eserlerinden sonra Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezun ve öğrencilerinin...

Antalya Kültür Sanat, dünyaca ünlü sanatçılar Picasso ve Andy Warhol'un eserlerinden sonra Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezun ve öğrencilerinin yapıtlarının yer aldığı "Karşılaşmalar" sergisine ev sahipliği yapıyor.

Serginin açılış töreninde konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Kültür Sanat'ın faaliyete girdiğinden bu yana dünyaca ünlü isimlerin sergilerine ev sahipliği yaptığını belirterek, "Antalya Kültür Sanat açıldığı günden bu yana Luigi Mayer, Cecil Beaton, Picasso, Ara Güler v e son olarak Andy Warhol'un eserlerine evsahipliği yaptı. Andy Warhol sergimizi bin 300'ü yabancı olmak üzere 10 bin 500 sanatsever ziyaret etti. Turizmin nispeten iyi olduğu 2015 yılında Alanya Müzesi'ni 21 bin, Side Müzesi'ni 46 bin kişinin ziyaret ettiği düşünüldüğünde çok kısa sürede ulaştığımız rakamlar motivasyonumuzu artıran önemli bir başarıdır. Kısa süre içerisinde bu noktaya gelmemizde başta Sayın İnan Kıraç olmak üzere Pera Ailesi'nin büyük desteği vardır. Bu vesile ile Sayın Birol Özalp nezdinde kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

"Bu sergi üniversitemiz ve kent arasındaki ilişkiyi de zenginleştirecektir"

Antalya Kültür Sanat'ın sergilerini Pera Müzesi ile birlikte düzenlediğini belirten Çetin, "Üniversitemizin sergisi de buraya İstanbul'dan, Pera Müzesi sergisinden geliyor. Çok güzel bir zamanlamayla yılın son sergisini kendi üniversitemiz yapmış oluyor. Dolayısıyla bu sergi, sadece bir sanat etkinliği olmanın ötesine geçmiş oldu. Bu sergi fakülte öğrencilerinin geçmiş yıllardan gelen eserlerini de içerdiği için, aslında fakültenin kendisini de burada ağırlıyoruz. ATSO olarak da üniversitemizle yeni işbirlikleri için yeni protokoller üzerinde çalışıyoruz. Bu sergi üniversitemiz ve kent arasındaki ilişkiyi de zenginleştirecektir. Antalya, üniversitenin farklı bir alandaki ürünlerini, çıktılarını somut olarak görmüş olacaktır. Çünkü kampüsteki sergiler birçok Antalyalı için uzak veya erişilmez kalmaktadır. Bu sergi görünürlüğü ve farkındalığı artıracaktır. Üniversitemiz gençleri, öğrencileri de kendi eserlerini, üniversitenin eserlerini daha iyi değerlendirilmiş olarak göreceklerdir. Hem üniversitemiz öğrencileri hem de daha küçükler için teşvik edici, özendirici olacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Çünkü sanatla uğraşan gençler farklı bir hava yaratıyorlar"

"Antalya olarak üniversite öğrencilerini kent merkezinde daha fazla görmek istiyoruz" diyen Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: " Üniversite gençliği kent kültürünün önemli bir parçasıdır. Gençlik sosyal canlılık ve dinamizm demektir. Akdeniz Üniversitesi büyük bir üniversite olmasına rağmen, biz gençliği kent merkezinde fazla göremiyoruz. Bunun bir nedeni de kent merkezinin gençler için çok cazip olmamasıdır. Bu bakımdan eğer sergimiz üniversitemizin öğrencilerini de biraz buraya çekerse, ilave bir artı değer sağlamış olacaktır. Biz her zaman Antalya'nın bir kültür-sanat kenti olması gerektiğini söylüyoruz. Bu sadece müzeler, sergiler, festivallerle olmuyor. Bunun için en başta sanatçıların olması, sanatçıların burada yaşaması, burada üretmesi gerekiyor. Antalya'nın sanat köyü, sanatçılar semti, sanatçılar sokağı, ressamlar sokağı, karikatür sokağı olmalıdır. Sokak ve mahalle konserleri gibi etkinliklerle sanatı günlük hayatın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Antalya'nın parklarında, görünür yerlerinde heykeller olmalı, binalarında duvar resimleri olmalı. Kent bir açık hava müzesi, sanat sergisi gibi olmalıdır. Antalya gibi tarih zengini bir kente bu yakışır."

"Antalya'nın sanatçıların katkısına ihtiyacı var"

Kültür ve sanatın turizmin bir parçası olduğunu vurgulayan Çetin, "Turizm için sanat, eğlence, gastronomi birlikte olmalıdır. Örneğin Kaleiçi'nde gastronomi gelişti, fakat sanat ve sanatçı varlığı halen yeterli değil. Diğer taraftan kültür ve sanat, ekonomi açısından da önemlidir. Avrupa'da Almanya, İngiltere gibi ülkelerde kültür, sanat ve yaratıcı faaliyetlerdeki istihdam bizim 4-5 katımızdır. Dolayısıyla gelir düzeyi geliştikçe bizde de bu sektörler hızla gelişecektir. ABD ve Avrupa'da her 8-9 kişiden birisi sanatla uğraşıyor, örneğin 10 kişiden biri bir müzik aleti çalabiliyor. Biz burada bir yoklama yapsak kaç kişi çıkar bilmiyorum. Antalya'nın sanatçıların katkısına ihtiyacı var. Ülkemizin ve Antalya'nın bilime, kültüre, sanata ihtiyacı çok büyük. Aslında kentimizin her konusunda tarımdan sanayiye, turizmden inşaata kadar her alanımız üniversitenin uygulama alanı olmalıdır. Üniversitemizle staj, tez desteği gibi konularda işbirliği yapıyoruz. İnanıyorum ki, bu işbirliğimiz de gelişmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"Ülkemizin bilim ve sanatına katkıda bulunacak"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, üniversite bünyesinde 1999 yılında kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi'nin öğrenim verdiği alanlarda çağdaş teknolojiden de yararlanarak; araştıran, eleştiren, üreten, küresel kültürlere açık, vizyonlu bireyler yetiştirmeyi amaçladığını söyledi. 2007 yılında Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nün kurulmasıyla lisansüstü eğitim alanında da önemli bir adım atıldığını kaydeden Rektör Ünal, "Hedefimiz, tüm bölümlerimizde, disiplinlerarası yaklaşımlarla yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programlarının devamını sağlayarak ülkemizin bilim ve sanatına katkıda bulunacak bilim ve sanat insanları yetiştirmektir" dedi.

"Fakültemizin merkez dışından merkeze yönelme eğilimine destek olmuştur"

Rektör Ünal şunları kaydetti: "Suna ve İnan Kıraç Vakfı'nın davetiyle Pera Müzesi'nde açılan, öğrenci çalışmalarından oluşan Karşılaşmalar sergisinde fakültemizin ilk mezunlarından son mezunlarına uzanan bir seçki yer almaktadır. Resim, Heykel, Grafik, Seramik, Fotoğraf, Geleneksel Türk Sanatları ve Sinema Bölümü'nün eski ve yeni mezunlarının ayrıca lisansüstü öğrencilerinin eserlerinden oluşan sergi sayesinde Pera Müzesi, fakültemizin merkez dışından merkeze yönelme eğilimine destek olmuştur."

Açılış törenine, ATSO Başkanı Davut Çetin, ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Suna-İnan Kıraç Vakfı - Pera Müzesi Genel Müdürü Özalp Birol, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, genç sanatçılar ile basın mensupları katıldı.

Antalya Kültür Sanat, genç sanatçıları ağırlıyor

Antalya Kültür Sanat, genç sanatçıları ağırlıyor

Antalya Kültür Sanat, genç sanatçıları ağırlıyor

Antalya Kültür Sanat, genç sanatçıları ağırlıyor

Antalya Kültür Sanat, genç sanatçıları ağırlıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim