• BIST 9909.39
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Anne adayları dikkat!

Anne adayları dikkat!
Toplumun yarıdan fazlasında, diş ve dişeti hastalıklarının görüldüğünü belirten uzmanlar, sağlıklı nesiller için kadınların bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini bildirdi.

Hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde dişeti hastalıklarının ciddi sorunlara yol açtığını kaydeden uzmanlar, "Bazı bakteriler, hamilelik döneminde artan hormonlardan besleniyor. Bu da erken doğum ve düşüğe neden oluyor" dedi.
 
Diş ve dişeti hastalıklarının, hamilelikte erken doğum ve düşükle ilgisi hakkında önemli bilgiler veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Mustafa Alihanoğlu, ileri derecede dişeti iltihabı, erken doğum veya düşük doğum, ağırlıklı bebek doğurma riski oluşturur, dedi.
 
PLANLI VE BİLİNÇLİ ÖN HAZIRLIK YAPIN
 

Gebeliklerin sağlıklı ilerlemesi ve 9 ay 10 gün sürmesi için gebelik öncesi planlı ve bilinçli ön hazırlık yapılmalıdır. Gebe kalınmadan önce yapılması gereken genel sağlık kontrolleri kapsamında, mutlaka diş ve dişeti kontrolü de olmalıdır, açıklamasını yapan Dr. Mustafa Alihanoğlu, ileri derecede dişeti iltihabı, erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski oluşturur. Herhangi bir riskle karşılaşmamak için anne adaylarının diş ve dişeti sağlığına gerekli önemi vermeleri gerekir, dedi.
 
DİŞETİNDE GÖRÜLEN KANAMALARIN SEBEBİ İLTİHAB
 
Bu durumun neden ve nasıl oluştuğunu açıklayan Dr. Mustafa Alihanoğlu, gebelik döneminden önce var olan küçük diş çürükleri ve dişeti rahatsızlıkları, gebelik döneminde gebelik hormonlarının devreye girmesiyle, hızla ilerleyerek anne ve bebek sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşabiliyor. Genelde dişetinde görülen kanamaların sebebi, dişeti iltihabı oluyor. İleri derecede dişeti iltihabının, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riski oluşturduğu bilinir, dedi.
 
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İHMAL EDİLMEMELİ
 
Özellikle, hamileliğin 3 ile 6 aylık döneminde hekime başvurularak, dişeti iltihabı mutlaka tedavi edilmeli diyen Alihanoğlu, ağız ve diş sağlığı, yaşamın her döneminde ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. Ancak kadınların ergenlik, hamilelik, bebek emzirme ve menopoz döneminde, buna daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığı, anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir, bilgisini verdi.
 
BAŞKA RAHATSIZLIKLARA DA NEDEN OLUYOR
 
Gebelik hormonlarının etkisiyle, özellikle ‘2. tremester’ dediğimiz, gebeliğin 3. ayı ile 6. ayı arasında, reflü dediğimiz, mide içeriğinin yemek borusu ve ağza geri gelmesi durumu olabiliyor, açıklamasını yapan Alihanoğlu, bu durum, anne adayının diş ve dişeti rahatsızlıklarını daha da artırır. Gebelik döneminde diş hekimine gitme korkusu, yapılacak işlemlerin, kullanılacak ilaçların bebeğe zarar verebileceği gibi yanlış bir düşünce söz konusudur. Tedavi edilmemiş diş ve dişeti rahatsızlığı, enfeksiyon odağı oluşturarak başlıca kalp ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir, dedi.
 
GEBELİKTE DİŞ TÜMÖRÜNE DİKKAT!
 
Gebelikte, diş tümörü olarak bilinen granüloma gravidarum, genellikle gebeliğin 3-4. ayında başlar ve gebelik boyunca devam eder, diyen Dr. Alihanoğlu, diş tümörü hakkında önemli bilgiler verdi:
 
“Gebeliğin başlı başına tümöral bir teşekkül meydana getirmesi düşünülemez. Ancak gebeliğin, daha önce mevcut olan ve lokal irritasyonlar sebebiyle gelişen basit bir gingivitisin, tümöral bir karakter kazanmasına yardımcı olabileceği düşünülebilir. Gebelikte, hormonal aktivitede meydana gelen fazlalık nedeniyle dokularda direnç azalmıştır. Böylece enfeksiyonlara çok müsait bir zemin meydana gelmiştir. Genellikle ağız hijyenine dikkat etmeyenlerde daha sık görülen bu patolojik kitle, gebelik boyunca süratle büyümeye devam eder. Bu kitleler, genellikle doğumdan sonra kaybolur. Eğer kaybolmuyorsa ve sizi rahatsız ediyorsa, ufak bir cerrahi müdahale ile alınabilir.”
 
ANNE ADAYLARINA ÖNERİLER!
 
Gebe kalınmadan önce tüm anne adaylarına önerilerde bulunan Dr. Alihanoğlu,  mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı gibi kendi diş hekimlerine de giderek sağlıklı gebelik dönemi için yapılması gereken kontrolleri, rutin tarama testlerini yaptırın. Unutmayın ki kontrolleri yaptırmadığınız takdirde, çeşitli riskler ortaya çıkabilir. Örneğin; herhangi bir tıbbi bakıma alınmamış derin çürükler, tüm vücuda yayılabilecek enfeksiyon kaynağı olarak hem sizi hem de bebeğinizi büyük bir tehlike içine atabilir, dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim