• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Anlaşmalı boşanma ihbarlarıyla 4 bin kişinin maaşı kesildi

Anlaşmalı boşanma ihbarlarıyla 4 bin kişinin maaşı kesildi
Madenci kenti Zonguldak'ta 2008 ve 2015 yıllarını kapsayan 8 yıllık dönemde, 13 bin 690 adet "anlaşmalı boşanma" ihbarı yapıldığı ortaya çıktı.

Madenci kenti Zonguldak'ta 2008 ve 2015 yıllarını kapsayan 8 yıllık dönemde, 13 bin 690 adet "anlaşmalı boşanma" ihbarı yapıldığı ortaya çıktı. Şu ana kadar, anlaşmalı boşanma yaptığı tespit edilen 4 bin kişinin maaşı kesildi. Gelen ihbarların doğruluğunun tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, ceza kesmekten çok bilinçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Türkiye'de "anlaşmalı boşanma" vakıalarının üzerine gidilirken, vatandaşların hak gasbı konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

2015 yılı değerlendirme toplantısında konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Çiğdem Acar, çözüm üreten bir kurum olma yolunda ilerlediklerini söyledi. Acar, "2008 ve 2015 yılları arasında 13 bin 690 adet anlaşmalı boşanma ihbar ve şikayeti yapıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde 4000 kişinin maaşı kesildi." dedi.

Amaçlarının vatandaşa ceza kesmek olmadığını, hak gaspı konusunda bilinçlendirmek olduğunu vurgulayan SGK Zonguldak İl Müdürü, sözlerini şöyle sürdürdü: "2008 - 2015 yılı arasında 13 bin 690 adet anlaşmalı boşanma ihbarı yapıldı. Denetmenlerimizin özverili çalışmaları sonucunda yaklaşık 4 bin kişinin maaşı kesilmiştir. Bekleyen ihbar ve şikayet sayısı da bin 150 adede kadar düşürülmüştür. Her geçen ay bu rakamı daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. Hızlı bir şekilde denetimlerimiz sürüyor. Bu rakamı eritmeye çalışacağız."

2008 yılından bu yana anlaşmalı boşanma vakıalarının üzerine gidildiğini dile getiren Acar, "Benden önceki il müdürlerimizin de çok büyük katkısı var. Onlara da çok teşekkür ediyorum. İhbar sayısı 1150'ye kadar düştü. Öncelikle denetmenlerimiz özverili bir şekilde çalıştı. Yine muhtarlar derneği başkanlığımızın desteği ve en fazla da duyarlılık gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizim amacımız şu; Anlaşmalı boşanma konusunda denetim yapmak değil. Halkımızın göreceği zararı fark ettirirsek bunun önünü almış olacağız. İnsanları bu yola sevk etmemek. Yoksa vatandaşımıza ceza kesmek ya da geriye dönük maaşlarını almak değil. Bunun nasıl önüne geçilebilir, bunun çabasındayız. Aynı şekilde çalışmalarımız devam edecek. Elbette elimize gelen ihbarları değerlendireceğiz; ama bundan sonra olmaması için neler yapabiliriz biz aslında onun gayreti içerisindeyiz. Bundan sonraki planlarımız arasında bilinçlendirme toplantıları yapmak var. Bayanlarımızla çok sık toplantılar düzenleyeceğiz." diye konuştu.

SİGORTALILIK BİLİNCİ ÇOK ÜST DÜZEYDE

Zonguldak nüfusunun yüzde 97,73'ünün sosyal güvenlik kapsamında bulunduğunu vurgulayan SGK İl Müdürü Acar, "İl nüfusumuzun yüzde 2.27'si sosyal güvenlik kapsamı dışındadır. İl genelinde hakikaten kayıt dışılık çok az. 10. ay itibariyle aktif sigortalı sayımız 131 bin 572, pasif sigortalı sayımız ise 152 bin 474'tür. 2015 yılı içerisinde yapılan denetimlerde iş yerlerinde sigortası çalışan 185 kişi tespit edilmiştir. Vatandaşımız bir çay ocağında çalışacak dahi olsa önce sigortayı soruyor. Bu da tabi bizi mutlu ediyor." dedi.

ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR?

Vefat eden kadının babasından emekli maaşından ya da diğer haklardan yararlanabilmek için eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşanması, kamuoyunda "anlaşmalı boşanma" olarak ifade ediliyor. Bazı bilinçsiz vatandaşların başvurduğu bu haksız eylem, yine anlaşmalı boşanma yapıp birlikte yaşamaya devam eden çiftlerin yakınları tarafından sıklıkla ihbar ediliyor. Ayrıca vatandaşların ve muhtarlıkların ihbarıyla SGK denetmenlerince gerçekleştirilen tespitlerle anlaşmalı boşanma yapan kişilere cezai müeyyide uygulanıyor. Anlaşmalı boşanmalara yönelik şikayetler/ihbarlar, SGK'ya dilekçeyle veya Çalışma Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170'e başvurularla çalıştırılıyor.

CIHAN

Anlaşmalı boşanma ihbarlarıyla 4 bin kişinin maaşı kesildi

Anlaşmalı boşanma ihbarlarıyla 4 bin kişinin maaşı kesildi

Anlaşmalı boşanma ihbarlarıyla 4 bin kişinin maaşı kesildi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim