• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

Ankara'da kırmızı alarm!

Ankara'da kırmızı alarm!
Yaşanan terör saldırısının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü, tüm birimleriyle kırmızı alarma geçti.

Başkentte dün gerçekleştirilen ve 28 kişinin hayatını kaybettiği, 61 kişinin yaralandığı terör saldırısının faillerinin bölücü terör örgütü PKK ve uzantıları YPG ve PYD olduğu tespit edildi. Saldırıya ilişkin 7 ilde eş zamanlı başlatılan operasyonlarda 14 şüpheli gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tabii artık zincir sökülmeye başlamıştır ve 14 kişi şu anda gözaltındadır. Benim kesinlikle şu anda tahminim bu 14, 14 ile kalmayacak, bunun gerisi de gelecektir. Başbakan Davutoğlu: Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar isimli kişi Kuzey Suriye'nin Amuda şehrinde 1992'de doğmuştur. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur.

İŞTE ANKARA'DAKİ TERÖR SALDIRISIYLA İLGİLİ BUGÜN YAŞANAN GELİŞMELER:

Başkentte dün gerçekleştirilen ve 28 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faillerinin bölücü terör örgütü PKK ve uzantıları YPG ve PYD olduğu tespit edildi. Saldırıya ilişkin gözaltına alınan 14 kişi Ankara'ya getiriliyor.

Başkentte, İnönü Bulvarı'nı Dikmen Caddesi'ne bağlayan Merasim Sokak'ta dün akşam saat 18.31'de askeri servis araçlarının geçişi sırasında yapılan terör saldırısında 28 kişi hayatını kaybetmiş, 61 kişi ise yaralanmıştı.

Saldırı sonrası faaillerin tespitine ilişkin çalışmalar sonucu bugün bölücü terör örgütü PKK ve uzantıları YPG ve PYD'nin terör saldırısını gerçekleştirdiği belirlendi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün sabah saatlerinde ayrı ayrı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a taziye ziyaretinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, olayın Türkiye'de son dönemde cereyan eden terör eylemleri karşısındaki operasyonların ciddi manada netice verdiğini ortaya koyduğunu söyledi. İşin kökenine inildiğinde ulusal olmaktan öte ulusal ve uluslararası bir terör boyutuna ulaştığının görüldüğünü kaydeden Erdoğan, "Bunlardan 20'si bildiğiniz gibi rütbeli arkadaşlarımız, 8'i vatandaş olarak... Onları ebediyete uğurluyoruz" ifadesini kullandı" dedi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek PKK gerekse PYD'nin her ne kadar başında olanlar bu işin kendileriyle alakalı olmadığını söylüyorlarsa da bu iş son olarak İçişleri Bakanlığımızın da tüm istihbarat örgütlerimizin de elde ettiği bilgilerle, belgelerle bunlara ait olduğu ortaya çıkmış vaziyettedir.

Tabii artık zincir sökülmeye başlamıştır ve 14 kişi şu anda gözaltındadır. Benim kesinlikle şu anda tahminim bu 14, 14 ile kalmayacak, bunun gerisi de gelecektir. Çünkü bu işin uzantılarının içeride ve dışarıda olduğu görülmüştür, görülmektedir ve bu sürecin uluslararası camiada özellikle dostlarımız açısından bugüne kadar Suriye'nin kuzeyindeki PYD ve YPG ile bağlantısını Türkiye'deki PKK ile ne denli güçlü olduğunu söylediğimiz halde inandıramadığımız dostlarımızın herhalde bu olay karşısında bu işi daha iyi anlamalarına bu vesile olacaktır."

Başbakan Davutoğlu da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'a taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaret sonrası Davutoğlu, terör saldırısı ve saldırı sonrası dün gece Haftanin bölgesinde, aralarında bölücü terör örgütünün üst düzey sözde liderlerinin de bulunduğu belirlenen terörist grubuna yönelik Genelkurmay Başkanlığınca yapılan hava harekatına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Saldırının faillerinin tespit edildiğini, kesin bir şekilde bu saldırının Türkiye içindeki bölücü terör örgütü mensuplarıyla Suriye'den sızan YPG mensubu bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Davutoğlu, "Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar isimli kişi Kuzey Suriye'nin Amuda şehrinde 1992'de doğmuştur. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya konmuştur" dedi.

Davutoğlu, saldırının her aşamasında katkıda bulunan bütün unsurlar tek tek ortaya çıkartılacağını ve adalete teslim edileceğini dile getirdi.

Siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına "Terör karşısında, kaynağı ne olursa olsun, piyonu kim olursa olsun, omuz omuza verilmesi" çağrısında bulunan Davutoğlu, Meclis'teki partilerin teröre karşı imzalama kararı aldıkları ortak deklarasyonu HDP'nin imzalamamasını eleştirerek, "Ortak bir deklarasyon yayınlama konusunda bir partinin gösterdiği uzlaşmaz tutumunu da buradan şiddetle kınıyorum. Terör konusunda dahi tavrını ortaya koyamayan, masum, akşam çocuklarıyla oturmak üzere görevini yapıp evine dönmek üzere olan insanlara bu saldırıyı kınamayanların insanlık vicdanından, demokrasiden bahsetme hakları yoktur" diye konuştu.

"NE ZAMAN, HANGİ ŞARTLARDA, NE GÜN, HANGİ MUKABELEDE BULUNACAĞIMIZ DA BİZCE MAHFUZDUR"

Başbakan Davutoğlu da Genelkurmay Başkanı Orgenaral Akar'a taziye ziyaretinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

- "Dünkü saldırı da doğrudan Türkiye'ye dönük bir saldırıdır. Bunun müsebbibi YPG'dir, bölücü terör örgütü PKK'dır. Dolayısıyla her yerde ve her şartta bunlara karşı gerekli tertibat alınacak. Türkiye'ye dönük hiçbir saldırı şu ana kadar karşılıksız kalmamıştır. Bu karşılığın en etkin şekilde nerede, nasıl olacağı konusunda da yapılacak çalışmalar bizde mahfuzdur."

-"Türkiye'ye düşman bir örgütü doğrudan veya dolaylı destekleyenler de Türkiye için bu anlamda Başta ABD olmak üzere hiçbir NATO üyesi ülkenin, Afganistan'da omuz omuza durduğumuz ülkenin Türkiye'nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütü ile ilişki kurmasını mazur görmeyiz."

- "YPG'yi sanki demokratik bir unsur gibi masaya davet etmek isteyen örgütlere de buradan, bu terör saldırısı sonrası bir kez daha sesleniyorum. Nasıl El Kaide masaya oturamazsa, nasıl DEAŞ masaya oturamazsa terör örgütü olan YPG de masaya oturamaz"

- "Sorumluları tespit edildikten sonra bu sorumluların Türkiye içinde adalete teslim edilmesi yanında, Türkiye dışında bu sorumluların kaynağı olan unsurlara karşı da ne zaman, hangi şartlarda, ne gün, hangi mukabelede bulunacağımız da bizce mahfuzdur"

-"YPG, Suriye rejiminin bir piyonudur ve bu saldırıdan Suriye rejimi doğrudan sorumludur. Suriye rejimine yönelik her türlü tedbiri alma hakkı da bizde mahfuzdur"

- "Rusya'yı da bu konuda, bir kez daha, bu terör örgütünü, Suriye'deki masum halka ve Türkiye'ye karşı kullanmama konusunda uyarıyorum. Dün Rusya, bu terör saldırısını kınadı, bu iyiye işarettir ama kınama yetmez. Türkiye'ye dönük terör piyonu kullanmaya niyet eden herkes bilsin ki bu terör oyunu, bu terör piyonu döner bumerang gibi onları da vurur."

- "Bizce en doğru zamanda, en doğru yöntemlerle, en kararlı şekilde mukabelede bulunacağız. Bundan kimsenin tereddüdü olmasın, Türkiye'ye meydan okuyanlara meydanı bırakmayız.

- "Başta ABD olmak üzere hiçbir NATO üyesi ülkenin, Afganistan'da omuz omuza durduğumuz ülkenin, Türkiye'nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütüyle ilişki kurmasını mazur görmeyiz."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU YARALILARI ZİYARET ETTİ

Başbakan Davutoğlu, ziyaretinin ardından Ankara Numune Hastanesi ile Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) tedavi gören yaralıları ziyaret etti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da eşlik ettiği Davutoğlu, yaralıların durumu hakkında hastane yönetimlerinden bilgi aldı ve yaralılara "geçmiş olsun" dileğini iletti. 

GÖZALTINA ALINANLAR ANKARA'YA GETİRİLİYOR

Saldırının ardından Adana, Bolu, Tekirdağ, İzmir, İstanbul, Diyarbakır ve Ankara'da sorumluların yakalanması amacıyla eş zamanlı operasyon yapıldı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala da farklı illerden 14 kişinin Ankara'daki terör saldırısıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alındığını ve bir kısmının Ankara'ya getirildiğini bildirdi.

4 KİŞİNİN CENAZESİ TESLİM EDİLDİ

Saldırıda yaşamını yitiren 28 kişinin cenazesi, Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığına getirildi.
Kahramanmaraş, Bursa, Çankırı ve Kayseri nüfuslarına kayıtlı oldukları öğrenilen 4 kişinin cenazesi, ailelerine teslim edildi. Cenazelerin tören için Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne gönderildiği bildirildi. Diğer cenazelerin ise kimlik tespit çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. Kimlikleri belirlenemeyen bazı cenazelerden DNA örnekleri alındığı ifade edildi.

Cenazelerini teslim almak için Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığına gelen yakınlarının bekleyişi de devam ediyor. Adli Tıp Kurumu bahçesinde bulunan vatandaşlar, yakınlarının isimlerini Adli Tıp Kurumu kapısında bekleyen askeri personeldeki listelerde arıyor. Fenalaşan ailelere sağlık ekipleri müdahale ederken, rütbeli askeri personel de teselli etmeye çalışıyor.

Öte yandan Türk Kızılayı ve Keçiören Belediyesince aileler için çadır kuruldu. Saldırıda yaralananların tedavileri de Ankara'daki çeşitli hastanelerde sürüyor. 

DENETİMLER SIKLAŞTI

Yaşanan terör saldırısının ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü, tüm birimleriyle kırmızı alarma geçti. Saldırının gerçekleştirildiği İnönü Bulvarı'nın, Genelkurmay kavşağından Kara Kuvvetleri kavşağına kadar olan bölümü her iki yönden araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Merasim Sokak'ta servis araçlarının geçişi sırasında patlamanın yaşandığı noktada Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sürüyor.

Denetimlerini sıklaştıran başkent polisi de şüpheli kişi ve araçlara yönelik kontrollerini artırdı. Kentin giriş ve çıkış noktalarında önlem alan polis, şüpheli gördüğü araç ve sürücüler üzerinde uygulama yapıyor.

ALMANYA BAŞBAKANI, ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU'NU ARADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arayarak taziyelerini iletti.

Başbakan Dautoğlu'nu da Merkel ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arayarak taziyelerini sundu.

SALDIRIYA TEPKİLER

Saldırıya siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve kurumlardan taziye ve kınama mesajları gelmeye devam ediyor.

Anayasa Mahkemesi Başkanlığından yapılan açıklamada,terör saldırısı şiddetle kınanarak, "Demokratik hukuk devletini ve birliğimizi hedef alan bu tür alçak saldırılar karşısında milletimizin her zaman olduğu gibi güçlü bir dayanışma içinde olacağına ilişkin inancımızı yineliyoruz. Milletimizin başı sağolsun" ifadesi kullanıldı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu'nun da aralarında bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi de yazılı açıklamalarla saldırıyı kınadı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim