• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Ankara Uluslararası Film Festivali'nden 'sansür' açıklaması

Ankara Uluslararası Film Festivali'nden 'sansür' açıklaması
27. Ankara Uluslararası Film Festivali (AUFF) yönetim kurulu, festival kapsamındaki bir filmin içeriği nedeniyle programdan çıkarılarak "sansür" uygulandığına...

27. Ankara Uluslararası Film Festivali (AUFF) yönetim kurulu, festival kapsamındaki bir filmin içeriği nedeniyle programdan çıkarılarak "sansür" uygulandığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Festival organizasyonundan yapılan açıklamada, 28 Nisan – 8 Mayıs tarihleri arasında organize edilen etkinlik kapsamında açılan Ulusal Belgesel Film Yarışması'na 98 filmin başvuruda bulunduğuna işaret edildi. 3 kişiden oluşan ön jürinin bu yapımlar arasından 17 filmi yarışmaya değer bulduğunu, yarışmaya seçilen tüm filmlerin yönetmenlerine "teknik ve hukuki gerekliliklerin yerine getirmelerinin" anımsatıldığı kaydedildi.

AUFF yönetim kurulunun "sansür" uygulandığı iddiasına yönelik de şu açıklama yapıldı: "Ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarına katılıp, ön elemeden geçen ve "teknik ve hukuki gerekliliklerini yerine getiren" filmlere gösterim programında yer verildi. Yönetmen Selim Yıldız ise "Kayıt tescil belgesi için başvurmayacağını" beyan etti. "Bu kararın kendi takdirleri olduğu ancak ilgili yasa gereği filmin gösterilemeyeceği, kayıt belgelerinin getirilmesi durumunda filmin gösterime alınacağı" kendilerine iletildi. Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 15. maddesi şöyle; başka herhangi bir ticari dolaşım veya gösterim konusu edilmeksizin ülke içinde düzenlenecek fuar, film festivali, şenlik ve benzeri sanatsal etkinliklerde halka gösterilmek veya yarışmalara katılmak üzere yurtdışından getirilen yabancı menşeli filmlerin gösteriminden doğan her türlü sorumluluk, bu etkinliklerin düzenleme komitelerine aittir. (…) Ülke içinde üretilen filmler kayıt ve tescil edilmiş olmak kaydıyla bu etkinliklere katılabilir" Festival Yürütme Kurulu olarak, festivallerin, filmleri izleyiciyle buluşturma yönündeki temel misyonunda gereğini yaptığımızı düşünmekteyiz."

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: "Söz konusu belgesel, hak sahipleri, kayıt tescil belgesi almamak yönünde verdikleri karar çerçevesinde gösterim programının dışında kalmıştır. Dolayısıyla filmin içeriği nedeniyle festival programından çıkarıldığına dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Konu tamamen mevzuatla ilgili olup, festivalin sansür uygulaması olarak asla düşünülemez. Kayıt tescil belgesi etrafında süren özgür sinema tartışmalarında tüm yükün festivallerin omuzlarına yüklenmesinin de yanlış olduğu kanısındayız. Türkiye sinemasının tüm paydaşları üzerlerine düşen sorumluluğu almalı, gerekli girişimlerde aktif rol üstlenmelidir. Konu tüm duyarlı sinemacıların girişimiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde çözülmelidir."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim