• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Ani Sıcaklık Artışı Çocukları Hasta Ediyor

Ani Sıcaklık Artışı Çocukları Hasta Ediyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslan, ani sıcaklık artışlarının çocuklarda hastalığa neden olduğunu söyledi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslan, ani sıcaklık artışlarının çocuklarda hastalığa neden olduğunu söyledi.

İzmir Üniversitesi Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslan, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin çocuklarda bazı hastalıklara davetiye çıkarabileceğini belirtti.

Gökaslan, bağışıklık sistemlerinin güçlü kalabilmesi için çocukların ince giydirilmemesi tavsiyesinde bulundu. Çocukların güneşten D vitamini alması gerektiğine dikkat çeken Gökaslan, "Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ani sıcak ve soğuk hava değişimleri vücudun ısı koruma mekanizmalarını yetersiz bırakabiliyor. Vücut kısa süreli sıcaklıklara hızla adapte olamadığı ve gerekli önlem alınmadığı takdirde özellikle çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları ve akut bronşit hastalıkları yaşanıyor" dedi.

KIŞIN RİSK ARTIYOR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökaslan, kış mevsiminde riskin arttığını dile getirerek, "Kış döneminde iş ve okul hayatı ile kalabalık ortam nedeniyle yaz ayına göre daha fazla birbirimize temas ediyoruz. Nem düştüğü için solunum yolları kuruyor, virüslere ve bakterilere karşı daha korunmasız hale geliyoruz. Bu durum çocuklarımızın sağlığı noktasında daha dikkatli olmamızı gerektiriyor. Hava sıcaklarının yükselmesi nem oranının artması açısından faydalı ancak kısa süreli artışlar vücuda fazla fayda sağlamıyor. Çünkü bu tarz mevsim geçişlerinin sonrasında yine soğuk hava akımı başlıyor ve vücut savunmasız kalıyor" dedi.

Aileleri artan hava sıcaklıkları nedeniyle uyaran Gökaslan, sözlerine şöyle devam etti:

"Aileler sıcak hava nedeniyle çocuklarına fazla serbest davranmamalı. Kış boyu virüs ve bakterilerle savaşan metabolizma hava ısındı diye hemen kendine gelmiyor. Hava sıcaklıkları ortalama üç hafta yüksek seyrederse toparlanabiliriz. Kısa dönemdeki artış özellikle çocukların hastalanmalarına neden olabilir. Bu tür hava değişikliklerinde "illa hasta olacağız diye" bir genelleme yapamayız. Ama konu çocuklarımızsa tedbiri elden bırakmamalıyız. Mevsim geçişlerinde çocuklarımıza her gün sebze ve meyve yedirmeye dikkat edelim. Günde 2-3 porsiyon meyve yemiyorsa multivitamin takviyesi almalı. Beslenme çok önemli. Ayrıca el hijyenine hassasiyet gösterelim. Çocuklarımızın mümkün olduğunca ellerini yıkamalarını sağlayalım. Ayrıca sıcak hava nedeniyle serbest davranmamak gerekiyor. Kış ayındaki koruma amaçlı uygulama sürmeli. Kronik hastalığı, kalp, astım veya alerjik hastalığı olan çocuklar da aileler daha dikkatli olmalı. Yalancı bahara aldanmayın, mevsim geçişlerini dikkatli şekilde atlatarak yaza iyi başlayın. Basit ama önemli kurallara dikkat edelim."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim