• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Ambargo Sonrası İran Konferansı’nın Sonuç Bildirgesi Yayımlandı

Ambargo Sonrası İran Konferansı’nın Sonuç Bildirgesi Yayımlandı
Antalya'da düzenlenen "Ambargo Sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar Konferansı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Antalya'da düzenlenen "Ambargo Sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar Konferansı'nın sonuç bildirgesi yayımlandı.

Ambargo sonrası dönemde dünyadaki ilk uluslararası İran konferansı olarak Antalya'da geçtiğimiz hafta düzenlenen, Türkiye ve İran Sanayi ve Ticaret Odalarının da yer aldığı ve sektör temsilcilerinin büyük ilgi gösterdiği konferans sonrası sonuç bildirgesi yayımlandı. Bildirge, Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu tarafından Dünya Enerji Konseyi İran Milli Komitesi Genel Sekreteri Dr. Davood Manzoor ve İran Enerji Ekonomisi Derneği Kurucu Başkanı Dr. Mahmoud Khaghani ile birlikte açıklandı.

'Kazan Kazan Anlaşmaları'na dahil olan tüm tarafların kutlandığı bildirgede, politikada dürüstlük ve ticari ilişkilerin gelişmesinin gerekliliğinin altı çizildi.

Ülkelerin gerekli kurumsal ve hukuksal çerçeveyi oluşturmaları için birliktelik anlaşmasının gerekliliğine işaret edilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Yeni iş ve fırsatlar üzerine umut ve beklentileri yeşerten ambargo sonrası İran konusu politikanın gölgesinde kalabilir. Politikadan arındırılmış enerji ticaretinin bir an evvel gerçekleştirilmesi ekonomik açıdan tüm tarafların yararına olacaktır. Uluslararası ticarette gazdan elektriğe kadar enerji takası umut vaat eden ekonomik bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Enerji takası için yeni bir kurumsal yapı gerekli olabileceği gibi var olan ECO benzeri çok yönlü organizasyonlar da bu yeni koşullara uydurulabilir."

Bildiride ortak amaca hizmet eden projelerin geliştirilerek iş birliği içinde uygulanabilmesinin amaçlandığı da vurgulanarak, "Güven, geliştirilecek olan bu çok yönlü organizasyonlar için oluşturulması gereken en önemli ihtiyaçtır" denildi.

Ayrıca Türkiye'nin, İran'ın Avrupa ile geniş enerji bağlantıları için vazgeçilemez bir ortak olduğu da kaydedilerek, "Gelecekte bölgesel petrol, gaz, su ve elektrik ihtiyaçlarını karşılaması, karbon emisyonunun azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılması için ortak bir yaklaşım gerekmektedir. İran enerji sektörünün, en düşük kaynak maliyeti prensibine göre geliştirilmesi gerekmektedir. Konferans İran'la yeni dönemde iş ve ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını anlamakta son derece faydalı olmuş olup proje odaklı tekrarı düzenlenmelidir" denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim