• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicilerinde Çin umudu

Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicilerinde Çin umudu
Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicileri, Türkiye'den Çin'e süt ürünleri ihracatının yolunu açan protokolü sevinçle karşıladı.

Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicileri, Türkiye'den Çin'e süt ürünleri ihracatının yolunu açan protokolü sevinçle karşıladı. Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, Çin'e yapılacak ihracatın sektöre ilaç gibi geleceğini belirterek, bu konuda gereken adımların bir an önce atılması temennisinde bulundu.

Türkiye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çin Kalite Kontrolü, Denetim ve Karantina Genel İdaresi tarafından Antalya'da imzalanan Türkiye'den Çin'e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokolün Onaylanması Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Protokol ile ilgili yazılı açıklama yapan ASÜD Başkanı Harun Çallı, Çin'in süt ve süt ürünlerinde dünyanın en önemli ithalatçı ülkelerinin başında geldiğine işaret etti.

Çin'e süt ürünleri ihracatı için önemli girişimlerde bulunduklarını anlatan Çallı, şunları ifade etti:

"Antalya'da yapılan G20 Zirvesi kapsamında 14 Kasım 2015 tarihinde dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ile Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in de katıldığı törende Türkiye'den Çin'e İhraç Edilecek Süt Ürünlerinin Veteriner ve Sağlık Şartları Konusunda Protokolü imzalamışlardı. Protokolün imzalanması ile Çin'e süt ürünleri ihracatına ilişkin süreçte önemli bir dönemeci geride bıraktık. ASÜD olarak, bugüne kadar çalışmalarımızı hep Çin'e Türkiye'nin süt ürünlerini ihraç etmenin bir hayal olmadığına inanarak yürüttük. Çin'e sektör ihracatımız konusunda yıllardır yaptığımız çalışmaların meyvesini nihayet alacağız."

Bunu için Çin tarafı ile gerekli görüşmelerin bir an önce başlatılmasını isteyen Çallı, "Önümüzde protokol kapsamında Çin tarafı ile diyalog içinde yürütülecek zorlu bir süreç var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından veteriner sağlık sertifikalarının düzenlenmesi ve ihracat yapabilecek durumdaki sanayi kuruluşlarımız için gerekli kabullerin yapılması gerekiyor. Bu zor bir süreç olsa da, Başta Rusya olmak üzere ihracat pazarlarımızda yaşadığımız kayıplarla zor günler yaşayan sektörümüze Çin ihracatı ilaç gibi gelecek. Bu konuda herkes elini taşın altına koymalı, süreci hızlandırmak konusunda üzerine düşeni yapmalıdır." şeklinde konuştu.

Cihan

Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicilerinde Çin umudu

Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicilerinde Çin umudu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim