• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Alzheimer'ın kalemi kırıldı

Alzheimer'ın kalemi kırıldı
ABD’li bilim adamlarının geliştirdiği akıllı kalem, Alzheimer ve Parkinson’un erken teşhisine umut oldu. Akıllı kalemle bilgiyasar ortamına çizilen saat resmi beynin durumunu göstererek hızlı tedavinin yolunu açıyor.

ABD’deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları tarafından geliştirilen akıllı kalem teşhiste geç kalındığı için tedavi edilemeyen Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara umut oldu. Uzmanlar tablet ve akıllı telefonlarımız için kullanılan bir tür dijital kalemle bu tür hastalıkların varlığını önceden teşhis etmenin yolunu buldu.

Bilim adamları yeni yöntemde dijital kalemlerle etkileşim içerisinde olan yazılımlar kullandı. Deneklere belli şekiller çizdirdi. Önceden belirlenmiş olan bu şekillerin çizim süresi ve rakamlar arasındaki mesafe gibi detaylara bakılarak kişide hastalığın olup olmadığı tespit edilebildi.

Neden saat testi yapıldı?

MIT ekibi akıllı kalemle saat testi yaptı. Bu çizim aslında 50 yıldır kullanılıyor. Hastalardan bir saat çizmeleri istendiğinde eller günün belirli bir zamanını işaret ettiğinden doktorların hastalığa tanı koyması kolaylaşıyor. Çizimdeki farklılıklardan beyinde bilişsel fonksiyonları ölçülebiliyor. Ortaya çıkan sonuçlar deneklerin ilerleyen zamanlarda Alzheimer ya da Parkinson gibi beyne dayalı hastalıklara yakalanma olasılıklarını ortaya koyuyorlar.

Henüz test aşamasında olan dijital kalemin, çalışmanın tamamlanmasıyla beraber Alzheimer ve Parkinson hastalığı için erken tanı şansını artıracağı kesin. Ayrıca bu dijital kalemin, akıllı telefon ve saatlerle senkronize bir şekilde çalışabilecek olması da, cihazın beğenilen bir başka özelliği.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

-Doktor önce hastaya akıllı kalemle bilgisayar üzerinde bir takım çizimler yaptırıyor.

-Çizimler özel yazılımla analiz ediliyor.

-Bu algılamada kişinin el hareketleri, çizimi tamamladığı süre, çizimin detayları gibi etkenler kontrol ediliyor ve veriler önceden örneklendirilmiş beyin hastalıkları saflarında çizilen görsellerle karşılaştırılıyor.

-Bu sayede herhangi bir hastalıkla eşleşme gerçekleşmişse sistem eşleşme sonuçlarını çıkartıyor.

-Böylece kişi ön muayeneden geçmiş oluyor. İşlem, eğer hastada bu hastalık söz konusu ise erken teşhisle tedavi olanağını yüzde 90’a kadar arttırabiliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim