• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Altın Fiyatlarına Putin Darbesi!

Altın Fiyatlarına Putin Darbesi!
Rus liderin Suriye'deki askeri güçlerinin büyük bölümünü geri çekeceklerini açıklamasıyla altın fiyatları sert düştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bölümünün çekilmesi için emir verdiğini açıklaması piyasalarda da etkili oldu.

Putin'in açıklaması özellikle son günlerde talebin arttığı altında sert düşüşe neden oldu. Açıklama öncesinde gün içi 1.261 dolara kadar çıkan altının ons fiyatı Rus güçlerin büyük bölümünün geri çekileceğinin açıklanmasıyla 1.225 dolara kadar indi. Altının onsu geçen haftanın son işlem günü 1.283 doları görmüştü.

İŞTE PARANIN YOL HARİTASI

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı Gümülcineli, Japon Merkez Bankası'nın faiz kararıyla ilgili gelişmeleri ve Rusya'nın Suriye'den çekilme açıklamasının piyasaya yansımalarını değerlendirdi:

"Dün akşam saatlerinde gelen Rusya'nın Suriye'den çekilme kararıyla Dolar/TL kuru 2,87'nin altını gördü. Ancak bu sabah saatlerinde yeniden 2,8814 oldu.

Borsa'nın açılışındaki düştüğünü değerlendirirsek, bunun üç sebebi bulunuyor.

Birinci sebep Japon Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklaması. Faizde herhangi bir hareket olmamasına karşın piyasaların morali bozuldu.

ÇİN'İN ETKİSİDE VAR

İkinci sebebi Çin Merkez Bankası'nın spekülasyonlara son verilmesi için hazırladığı 'Tobin Vergisi'. Tobin vergisi Asya piyasalarında satış baskısı oluşturdu.

Üçüncüsü ise petrol fiyatlarındaki yüzde 3-4 oranındaki düşüş. İran'ın kısa vadede petrol satışlarını durdurmayacağını açıklaması sert sayılacak bir düşüş sergiledi.

Tabii en önemli unsur yarın akşam gerçekleşecek FED toplantısı. Altında özellikle FED öncesi bir geri çekilme söz konusu. Ons altında 1228 desteği önemli. Son 1 ayda ons altında 1070'den 1300'e sert bir hareket gözlemleniyor.

1228'den yukarıya gitmeye istekli oldukça, gram altında da 109 üzerinde kaldıkça, inmedikçe pozisyon korunur. Ancak altında FED gerginliği var. Her gün yeni bir açıklama ve dünyadaki son gelişmeler özellikle altını güvenli liman yapmıştı. Rusya'nın Suriye kararını altın üzerinden değerlendirirsek; Rusya yine de Suriye'de herhangi bir şey olduğunda üzerinde olduğunu ifade ediyor. Piyasa Rusya'nın gerçekten çekilmesini görmek istiyor. Piyasalara bunun yansıması biraz zaman alacaktır."

PETROL İKİ HAFTANIN DİBİNDE

Brent petrolün varil fiyatı, hafta sonu İran'ın petrol üretimini askıya alma girişimine katılmayacağını ve Rusya'nın Suriye'deki güçlerinin büyük bölümünü çekeceğini açıklaması sonrasında dün 40 doların altına inerken, bugün 38,54 dolarla yaklaşık 2 haftanın en düşük seviyesini gördü.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim