• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Almanya Müslümanlara Ayrımcılık Yapıyor

Almanya Müslümanlara Ayrımcılık Yapıyor
Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların yaşadıkları hak ve özgürlük ihlallerini araştıran SAÜ Diaspora Araştırmaları Merkezi, verileri kamuoyuyla...

Almanya'da yaşayan Türk kökenli vatandaşların yaşadıkları hak ve özgürlük ihlallerini araştıran SAÜ Diaspora Araştırmaları Merkezi, verileri kamuoyuyla paylaştı. Araştırmada helal gıda, sünnet, dini haklar, camilere yönelik yapılan saldırılar, yerel seçimlerde oy hakkı gibi konularda Müslümanlara ayrımcılık yapıldığı tespit edildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Diaspora Araştırmaları Merkezi (DİAM) ilk raporunu Almanya'daki Türkiye kökenlilerin yaşadıkları hak ihlalleri konusu hakkında hazırladı. Rapor sonucunda elde edilen veriler Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Bünyamin Bezci tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Doç. Dr. Bezci, helal gıda, sünnet, dini haklar, camilere yönelik yapılan saldırılar, yerel seçimlerde oy hakkı ve eğitim gibi birçok alanda Müslümanlara ayrımcılık yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.

"ALMANYA ÇİFTE VATANDAŞLIK HAKKINI TÜRKİYE KÖKENLİ GÖÇMENLERE TANIMAMAKTA ISRAR ETMEKTEDİR"

2014 yılını baz alan Almanya Hak ve Özgürlükler Raporu'nun sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Bezci, "Kişi hak ve özgürlükleri bağlamında anayasal çerçevesi iyi çizilmiş bir demokrasi olan Almanya'da bile uygulama alanında ayrımcılıklar yaşanmaktadır. Özellikle gözaltına alınan yabancılara şiddet uygulamalarına rastlanılmıştır. Almanya AB üyesi ülkelere tanıdığı çifte vatandaşlık hakkını siyasiler arasındaki farklı tezlere rağmen Türkiye kökenli göçmenlere tanımamakta ısrar etmektedir" dedi.

DİNİ VE KÜLTÜREL HAKLAR DA AYRIMCILIK

Türkiye kökenli göçmenlerin karşılaştıkları ayrımcılığın dini ve kültürel haklar bağlamında da gözlendiğini ifade eden Bezci, "Müslüman kadınların başörtüsüyle çalışma hakları halen sorgusuz olarak sağlanabilmiş değil. İlk ve orta öğretim kurumlarındaki din dersi konusu ise iki tarafın da olumlu çabalarına rağmen halen çözüme kavuşmuş değildir. Helal gıda konusunda sağlanan hukuksal ilerlemeler uygulama alanında halen sorunlar oluşturmaktadır" diye konuştu.

SİYASİ HAKLAR AÇISINDAN AYRIMCILIK

Siyasi haklar açısından ise Almanya'nın halen vatandaşı olmayan ancak oturum hakkı sahiplerine, kendilerini doğrudan ilgilendiren seçimlerde oy hakkı tanınmamış olduğunu belirten Bezci, "Toplantı izni alan aşırı sağın yabancı düşmanı gösteri yapabilmesi demokratik gerekçelerle önlenmemektedir. Fakat aynı tür bir gösterinin antisemitik içerik taşıması halinde yasaklanması da hukuki görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Almanya Müslümanlara Ayrımcılık Yapıyor

Almanya Müslümanlara Ayrımcılık Yapıyor

Almanya Müslümanlara Ayrımcılık Yapıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim