• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Almanlar ailelerinin 'dönün' isteğine 'Türkiye'de mutluyuz' dedi

Almanlar ailelerinin 'dönün' isteğine 'Türkiye'de mutluyuz' dedi
Antalya'da yaşayan yerleşik Almanlar, Sultanahmet patlamasında hayatlarını kaybeden vatandaşlar için üzgün olduklarını ancak Türk-Alman dostluğunun...

Antalya'da yaşayan yerleşik Almanlar, Sultanahmet patlamasında hayatlarını kaybeden vatandaşlar için üzgün olduklarını ancak Türk-Alman dostluğunun bitmesini istemediklerini söyledi. Terör olaylarının dünyanın her yerinde olabileceğini ifade eden Almanlar, ailelerinin çağrılarına rağmen Türkiye'de yaşamaktan vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

Antalya'ya her yıl 12 milyon turist geliyor. Bunların büyük bir bölümünü ise Alman milleti oluşturuyor. 2014-2015 yılları verilerine göre, Antalya'ya 3,5 milyon Alman gelmiş. Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin ardından bu ülke vatandaşlarının Türkiye'ye gelmesi, devletleri tarafından yasaklanmıştı. Son yaşanan Sultanahmet'teki bombalı saldırıda hayatını kaybeden 10 turistin 8'nin Alman olması, turizmde Almanya kapısının da kapanma riskini gündeme getirdi. Antalya'da yaşayan binlerce Alman yerleşik yabancı, terör saldırısını kınadı, Türk-Alman ilişkilerinin bitmesini istemediklerini açıkladı. Terörün dünyanın her yerinde olabileceğini vurguladı, Türkleri Antalya'ya tatile çağırdı.

"PARİS VE İSTANBUL SALDIRISINDAN SONRA NERESİ OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM"

Yirmi yıldan beri Türkiye'ye gelip giden ve senenin 6 ayını Türkiye'de geçiren Alman Pia Machon (56), Paris saldırısının ardından İstanbul'da terör saldırısının olduğunu, bundan sonra "acaba nerede olacak" diye düşündüğünü söyledi. Günahsız ve suçu olmayan insanların hayatlarını kaybettiğini vurgulayan Pia Machon, politikacıların devreye girip olayları hızlıca çözmesi gerektiğini ifade etti.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ALMANYA'YA GİDECEĞİM AMA İŞLERİM OLDUĞU İÇİN"

Anne, baba, arkadaşları ve tüm ailesinin yaşanan saldırıdan sonra kendisini aradığını açıklayan Pia Machon, "Korktuklarını söylediler. Toplu olan yerlere gitmememi istediler. "Olay İstanbul'da oldu ama her yer de olabilir diye toplu alanlarda bulunmamaya çalış" dediler. Ben önümüzdeki günlerde Almanya'ya gideceğim ama bu olaylardan dolayı gitmeyeceğim. Orada işlerim olduğu için Mayıs'a kadar kalıp döneceğim." dedi.

Kimseye "Türkiye'ye sakın gelmeyin" uyarısında bulunamayacağını kaydeden Machon, Türkiye'nin çok güzel bir ülke olduğunu, terör olayları oldu diye gelmeme kararı alamayacağını kaydetti. Kendisinin Türkiye'de yerleşik yabancı olarak yaşadığını anımsatan Machon, daha önce hayatını nasıl daim ettiriyorsa, ne olursa olsun, aynı şekilde yaşamaya devam edeceğini ifade etti.

"HALKIMA TÜRKİYE'YE GELMEYİN YA DA ERTELEYİN DİYEMEM"

Altı yıldır Antalya'da yerleşik yaşayan asansör teknisyeni 68 yaşındaki Hans Jürgen Sachse ise yaşanan terör olayının dünyanın her yerinde olabileceğini, ölen vatandaşların İngiliz vatandaşı da olabileceğini, özellikle Almanlara has bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Almanya Federal Cumhuriyeti Devleti'nin kendilerinin arkasında olacağına inandığını kaydeden Hans Jürgen Sachse, terör olaylarının önünün kesileceğini düşündüğünü aktardı.

"TÜRKİYE'NİN DAHA EMNİYETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Alman vatandaşlarına, hiçbir zaman, "Türkiye'ye gelmeyin" ya da "tatilinizi erteleyin" diyemeyeceğini vurgulayan Hans Jürgen Sachse, "Geçmişte Mısır'da oldu. Ben Türkiye'nin daha emniyetli olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle halkıma "gelmeyin" diyemem. Ben tavsiye ederim ki halkım tam tersine gelsinler. Türkler bize her zaman iyi günlerinde çok iyi davranıyorlar. Kötü günleri olduğunda biz hemen arkamızı mı dönelim. Biz onları yalnız bırakmamalıyız." diye konuştu.

Dinlerin birbirlerine savaş açmasına karşı olduğunu ifade eden Sachse, kendisinin hiçbir dine mensup olmadığını, herkesin kardeş olduğunu, savaşların son ermesini istediğini açıkladı.

"ALMANYA'DA HABERLERDE YAŞANAN OLAYLAR ABARTILIYOR"

Emekli Almanca öğretmeni olduğunu söyleyen ve 9 yıldır Antalya'da yaşayan Erika Stüning (67) de İstanbul'da yaşanan olayı duyduğunda çok üzüldüğünü, annesinin kendisini aradığını ve Antalya'da güvende olmadığını söylediğini ifade etti. Kendisinin de annesine, "Bu tür olayların her yerde olabilir" dediğini bildiren Erika Stüning, Türkiye'nin savaşın sınırında olduğu için ailesinin ve arkadaşlarının kaygı duymaya başladığını kaydetti.

Yıllardır Antalya'da yaşadığını ve hiçbir sorunla karşılaşmadığını hatırlatan Erika Stüning, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkçeyi konuşmadığım halde Türk insanlar çok yardımsever misafirperver. Almanya'daki haberlerde burada yaşanan olaylar maalesef çok abartılıyor. "Bomba patladı sakın gitmeyin', turizm şirketleri bu şekilde haber veriyorlar ve insanlar korkuyor. Ben burada yaşıyorum. Bu olaylar her yerde olabilir. Berlin'de bir arkadaşım var, o aradı, "turizm şirketleri Türkiye seyahatlerini iptal ediyorlar" dedi. Bu olaylardan dolayı benim korkum yok. Almanya'da daha çok korkuyorum. Ben Türkiye'de kendini yabancı değil Almanya'da yabancı gibi hissediyorum."

Almanlar ailelerinin 'dönün' isteğine 'Türkiye'de mutluyuz' dedi

Almanlar ailelerinin 'dönün' isteğine 'Türkiye'de mutluyuz' dedi

Almanlar ailelerinin 'dönün' isteğine 'Türkiye'de mutluyuz' dedi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim