• BIST 10336.5
  • Altın 2401.232
  • Dolar 32.2653
  • Euro 34.7587
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

Alman ZDF: Erdoğan'ı dinliyor musunuz?

ABD Başkanı Obama'ya, Alman televizyon kanalında "Erdoğan'ı dinliyor musunuz?" sorusu soruldu. Obama bu konuda Merkel için kesin konuşurken Erdoğan için kesin konuşmadı.
Alman ZDF kanalına, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) dünya liderlerini dinlemesiyle ilgili konuşan Başkan Obama, "Erdoğan'ı dinliyor musunuz" sorusuyla karşı karşıya kaldı.
 
Ünlü haber sunucu Claus Kleber, Obama'ya, "Türkiye'de şu an zor bir durum var. Gizli servisiniz, Başbakan Erdoğan'ın iletişim faaliyetlerini merak ediyordur. Onun iletişim faaliyetleri Başkan istemediği için bu sınırların dışında mı tutulacak?" sorusunu yöneltti. Obama, "Bunu ülke ülke tartışmak istemem" dedi.
 
MERKEL'E 'DİNLEMEYECEĞİZ' GARANTİSİ VERDİ
 
Almanya Başbakanı Merkel'e cep telefonunu artık dinlemeyecekleri garantisi veren ABD Başkanı Barack Obama, Alman gazetecinin sorusuna karşın Başbakan Erdoğan için bu yönde net bir taahhütte bulunmadı. Obama, "İstihbaratımız dünyadaki her ülkenin, devletin niyetleriyle ilgilenmeyi sürdürecek" dedi.
 
Bunun üzerine sunucu Claus Kleber, Obama'ya şu soruyu sordu: "Şu an Türkiye'de zor bir durum var. İstihbarat birimleriniz, mutlaka (Başbakan Tayyip) Erdoğan'ın iletişim faaliyetlerini merak ediyordur. Onun iletişim faaliyetleri de Başkan istemediği için bu sınırların dışında mı tutulacak?"
 
Obama, Erdoğan ile ilgili bu soruya aynen şu cevabı verdi:
 
- Ülke ülke yorumda bulunmayacağım. Başkanlık kararnamesinde de görebileceğiniz gibi sürekli birlikte çalışmalar yaptığımız yakın dost ve müttefiklerimiz var. Ve bizim, hem de ben ABD Başkanı olarak benim için önemli olan yakın bir işbirliği yaptığımız ülkelerle aramızdaki güveni korumak.
 
- Alman istihbaratı ya da diğer başka bir ülke istihbarat biriminde olduğu gibi, bizim istihbaratımız da dünyadaki her ülkenin, devletin niyetleriyle ilgilenmeyi sürdürecek. Bu durum değişmeyecek. New York Times ya da Der Spiegel'de okuyabileceğiniz şeylerle sınırlı kalmak isteseydiniz zaten istihbarat birimlerine ihtiyaç da duyulmazdı.
 
DİNLEME SKANDALI
 
ABD'nin önde gelen istihbarat örgütlerinden Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (Nsa) Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil müttefik liderlerin cep telefonlarını dinlediği Snowden belgeleriyle ortaya çıkmıştı.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim