• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

Ali Babacan, Bosna Hersek'te

Ali Babacan, Bosna Hersek'te
Başbakan Yardımcısı Babacan, Saraybosna Büyükelçiliği Kançılarya Binası'nın açılış törenine katıldı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bosna Hersek'e düzenlediği günübirlik ziyaret kapsamında Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Kançılarya Binası'nın açılış törenine katıldı.

Törende konuşan Babacan, Bosna Hersek ve komşu ülkelerde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. Babacan, ''Gerçekten büyük bir felaket yaşandı, yaşanıyor. Bu felaketin acılarını biraz da olsa dindirebilmek amacıyla yerel otoritelerle beraber, uluslararası kuruluşlarla beraber Türkiye de elinden gelen desteği şu anda vermektedir'' dedi.

Türkiye'nin Bosna Hersek'le çok özel ilişkileri bulunduğunu ifade eden Babacan, Türkiye'nin Bosna Hersek'e kurulduğu günden bu yana destek verdiğini, siyasi dönüşüm ve kalkınma süreçlerinde yanında olduğunu söyledi.

Babacan, Türkiye ile Bosna Hersek arasında tarihi ve kültürel bağların bulunduğunu belirterek, Bosna Hersek'in Avrupa Birliği (AB) ve NATO sürecinin ülkenin istikrarı açısından son derece önemli olduğunu ve Türkiye'nin de NATO üyesi ve AB'ye aday bir ülke olarak bu süreçte Bosna Hersek'in yanında yer aldığını ifade etti.

Yaşanan sel felaketinin, insanlık ve aynı coğrafyada beraber yaşamak söz konusu olunca farklılıkları vurgulayan değil ortak değerleri ön plana çıkaran bir anlayışın Bosna Hersek toplumu açısından önemini gösterdiğini kaydeden Babacan, ''Beraber çalışıldığı sürece, uzlaşma kültürü hakim olduktan sonra Bosna Hersek'in potansiyelinin çok büyük olacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Babacan, şunları kaydetti:

''Kuşkusuz, Dayton Antlaşması'ndan gelen bir siyasi yapı var Bosna Hersek'te. Ancak kurumsal yapıların güncellenmesi, kurumsal reformların gerçekleştirilmesi ve Bosna Hersek'in özellikle iş dünyasının daha kolay iş yapabileceği bir ülke haline gelmesi, ekonomik açıdan da çok önemlidir. Kuşkusuz, demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü kalkınma için çok önemli konular. Kalkınma için, istikrar için ve refah  için bunlar olmazsa olmaz şartlar. Ancak bunun hemen yanında kamu maliyesi, para politikaları, ekonomi ile ilgili reformlar da Bosna Hersek'in ekonomik geleceği açısından çok önemli konular. Uluslararası toplumun Bosna Hersek'e verdiği maddi destek önemli. Dışardan verilen destek ve işbirliği gerekli bir unsur. Ama kendi başına yeterli değil. Mutlaka özel sektörün Bosna Hersek'i bir yatırım yeri olarak, bir yatırım ülkesi olarak daha çok tercih edeceği bir ekonomik model Bosna Hersek'in geleceği açısında olmazsa olmazdır.''

Babacan konuşmasının sonunda, açılışını yaptıkları binanın iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin sembollerinden biri olduğunu söyledi.

Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da açılışını yaptıkları kançılarya binasının uzun süren inşaatından dolayı şehirde bir olumsuzluk hikayesi haline geldiğini ancak artık bir başarı hikayesi olarak anılacağını söyledi. Yıldız, 5 bin metrekarelik alanda kançılarya ve rezidans olarak inşa edilen binanın, Bosnalı mimar ve müteahhitlerce yapıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından Soma'daki maden faciası ve Bosna Hersek'teki sel ve heyelanlarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından kurdele kesilerek, Saraybosna Büyükelçiliği Kançılarya Binası resmen hizmete açıldı.

Törene Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, AB'nin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko, Reis-ul Ulema Huseyin Kavazoviç, bazı bakanlar, diplomatlar, sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve diğer davetliler katıldı.

Babacan, Saraybosna'daki temasları kapsamında, AB Bosna Hersek Delegasyonu tarafından düzenlenen ''Bosna Hersek'te Refah ve İstihdam Forumu''na katılacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim