• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

AKP'de Erdoğan'ı ikna etme yolu: Anketler!

AKP'de Erdoğan'ı ikna etme yolu: Anketler!
AKP'deki koalisyon yanlıları, Davutoğlu'nun erken seçimden yana olan Erdoğan'ı koalisyona ikna edebileceği umudunu dile getirmeye başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile dün yaptığı program dışı görüşmeyi önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile gerçekleştirdiği koalisyon görüşmesinin öncesinde planladı. 

Cumhuriyet gazetesinden Erdem Gül'ün haberine göre Davutoğlu, kurmaylarının isteği üzerine, Kılıçdaroğlu ile pazartesi akşamki görüşmesinden sonra Erdoğan ile CHP ile koalisyon konusunu değerlendirmek üzere görüşme kararı aldı. Davutoğlu da bu öneriyi olumlu bularak görüşmeyi yapacağını söyledi. AKP yönetiminde, Erdoğan’ın koalisyona soğuk baktığı ve erken seçimden yana olduğu bilgisi nedeniyle bu görüşmenin gerektiği konusunda görüş oluştu. AKP kulislerine göre bu görüşme, aynı zamanda Davutoğlu’nun CHP ile koalisyona sıcak olduğu gerçeğini de ortaya çıkardı. AKP’de koalisyon yanlıları, bu görüşmeyle Davutoğlu’nun Erdoğan’ı koalisyona ikna edebileceği umudunu dile getirmeye başladı.

ANKET UMUDU!

AKP’de seçim mi koalisyon mu kararı için anketler de değerlendiriliyor. Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesi öncesinde son anketler de ele alındı. Anketlerde bir erken seçime gidilmesi halinde AKP’nin bir ankete göre yüzde 1, diğer ankete göre de yüzde 2 oy artırdığı, HDP’de oy kaybı, MHP’de sınırlı bir düşüş yaşandığı, CHP’nin ise yerinde saydığı sonuçları görüldü. AKP’ye düzenli anket yapan ANAR’ın Genel Müdürü İbrahim Uslu’nun, “Bu şiddet sarmalında gidilecek bir erken seçimden yine tek başına iktidar çıkmaz” analizi de AKP yönetiminin gündemine geldi. Bu gelişmeler, parti yönetiminde CHP ile koalisyon kurulması yanlılarının da görüşlerini daha yüksek sesle ifade etmelerini sağladı. Toplantılarda CHPile koalisyon görüşü, “Diyelim ki erken seçime gittik. 18-20 civarında milletvekili artırdık ve bıçak sırtıyla 276’yı geçerek tek başımıza iktidar oldu. Böyle bir iktidarla ülkeyi yönetmemiz çok zor. İktidar birkaç milletvekilinin kaprisi ile sayısal olarak tehdit altında yürüyerek ülkeyi yönetemez. Ekonomik kırılganlık ve çatışma ortamı da seçim planlarını kaldırarak CHP ile koalisyonu gerektiriyor” şeklinde ifade edildi.

TABAN SEÇİM İSTİYOR

Toplantılarda parti tabanının görüşünü yanıstan anketler de ele alındı. AKP tabanının yüzde 75’i erken seçim istiyor. AKP tabanının ezici çoğunluğu CHP ile koalisyona soğuk bakıyor MHP daha çok benimseniyor.
 
İşte anlaşılamayan konular

AKP yönetiminin gözüyle CHP ile heyetler ve Davutoğlu Kılıçdaroğlu arasındaki görüşmelerde anlaşmaya varılan ve anlaşılamayan konular hakkındaki değerlendirmesi şöyle:
Reform tanımında anlaşmazlık: En temel anlaşmazlıklardan biri. CHP, 13 yıllık AKP dönemindeki adımların tamamen yeniden ele alınmasını reform olarak tanımladı. AKP ise reformu 13 yıllık adımların devam ettirilmesi olduğunu savundu.

4+4+4: Eğitimde CHP 4+4+4’ün tamamen değişmesini istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nı istediğini hissettiriyor. AKP 4+4+4’den taviz vermek istemiyor.

Ekonomi yönetimi: CHP, ekonomi politikalarının değiştirilmesi ve bu değişikliği sağlamak için ekonomi yönetiminde ağırlık istiyor. Maliye Bakanlığı'nı almak istiyor. AKP ekonomi yönetimini elinde tutmak istiyor.

Yargı ve hukuk: CHP, yargı reformu noktasında AKP döneminde HSYK’nin yapısı başta o lmak üzere kritik düzenlemeleri değiştirmek istiyor. AKP buna yanaşmıyor.
Seküler dış politika: CHP, dış politikanın tamamen kendisine devredilmesini istiyor ve bunun için iddialı vaatlerde bulunuyor. Başta Batı olmak üzere dünya ile bozulan tüm ilişkileri yeniden kurma vaadinde bulunuyor. AKP bunu gerçekçi bulmuyor. Laiklik dış politika konuşulurken gündeme geldi. CHP seküler dış politika istedi. AKP bu teklifin kendi dış politikasını mezhepçi olarak değerlendirmek anlamına geleceğini düşündüğü için karşı çıkıyor.

17-25 Aralık: CHP 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarını hemen ve acilen kendisinin getirmeyeceğini ancak koalisyonda ortak olsa bile parlamentoya gelmesi halinde buna engel olmayacağını, hatta bu konudaki soruşturma girişimlerine destek vereceğini, 17-25 Aralık’ın soruşturulmasını isteyeceğini söyledi. AKP’ buna şiddetle karşı. (Cumhuriyet)

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim