• BIST 109.330
  • Altın 155,771
  • Dolar 3,8638
  • Euro 4,5501
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Ağız kokusuna bitkisel çözüm

Ağız kokusuna bitkisel çözüm
Maydanoz, tarçın, Yeşilçay, adaçayı, zencefil gibi bitkilerin ağız kokusuna engel oluyor

Şen, ramazan ayında uzun süre besin tüketilmediği, su içilmediği için ağız kuruluğunun yaşandığını bunun da beraberinde ağız kokusuna sebep olduğunu anlattı. 

Ağız kokusunun kimi hastalıkların habercisi olduğunu ancak ramazan ayındaki bu kokunun gayet doğal fizyolojik bir olay olduğunu dile getiren Şen, "17 saat oruç tutan birinin ağız kokusunun olması son derece normal" dedi.

Oruç tutanlarda sindirimin yavaşladığını, ayrıca temel enerji kaynağı olan şeker ve karbonhidratın da vücut tarafından yedek depolardan kullanılmasının fizyolojik olarak bu kokuyu meydana getirdiğini dile getiren Şen, "İftardan, sahurdan sonra dişler fırçalanmıyorsa gıda artıkları ağız kokusuna neden olur. Uzun süre temizlenmeyen ağızda diş Eti iltihabı başlar ve bu da ağız kokusuna neden olur" diye konuştu.

-Gargara, ağzın kokmasına daha çok neden oluyor

Ağız kokusuna önlemek için iftardan ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka uzun uzun fırçalanması, bununla birlikte diş ipinin de kullanılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Güniz Baksı Şen, "Kullanılan ağız gargaralarını çok önermiyorum. Özellikle içinde alkol olanları ağız kuruluğunu daha da arttırıyor. Zaten diş fırçalamayıp sadece gargarayla diş üzerindeki plağı uzaklaştırmak mümkün değil. Nane şekeri, ağız spreyleri, gargaraları ikinci yoldan ağız kuruluğunu içinde şeker ve alkol barındırması nedeniyle arttıran şeyler. Ağız kokusunu gidereyim derken aslında daha fazla ağız kokusuna neden olunuyor. Bunların kullanımını tavsiye etmiyorum" ifadelerini kullandı.

-Süt ve çeşitli bitkiler kokuyu azaltıyor

Gün içinde ağzın çalkalanmasının bakterileri azaltacağını ve ağız kokusunu azaltacağını kaydeden Şen, şöyle konuştu:

"Oruçluyken gün içinde ağzın çalkalanması diş Eti sağlığı için de iyi. Ancak orucun bozulabileceği endişesiyle çalkalama yapmada sakınca görenler de var. Sahurda bir bardak soğuk süt içilmesi, dişlerin iyi fırçalanması, diş ipinin kullanılması bu kokuyu azaltır. Bunun yanında bitkisel çözümler de var. Maydanoz, zencefil, lavanta, okaliptus, kakule, kişniş, dereotu, adaçayı, tarçın, Yeşilçay ağız kokusuna iyi gelir. Kimi çiğnenerek kimisi de çayı demlenerek ağız kokusuna engel oluyor. Ancak şu da unutulmamalıdır ki bunlar tek başına yeterli değildir. Bir diş fırçalama, diş ipi kullanmanın yerini de tutmaz."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Migren ağrılarına elle tedavi17 Aralık 2017 Pazar 11:03
  • SDÜ’ye ’Radyonüklid Tedavi Odası’16 Aralık 2017 Cumartesi 16:53
  • Almanya'da ödül verilen Türk doktor ülkesine hizmet etmek istiyor16 Aralık 2017 Cumartesi 16:34
  • 5 yıl beklediği nakil yaşamasına yetmedi16 Aralık 2017 Cumartesi 16:23
  • Bin hastanın 48 ton göbek yağını ameliyatla eritti16 Aralık 2017 Cumartesi 14:23
  • Eğitim Mahallesi’ne sağlık merkezi16 Aralık 2017 Cumartesi 14:08
  • Sarıgöl’de iki günde 70 ünite kan toplandı16 Aralık 2017 Cumartesi 13:48
  • Muşmula çayı binbir derde deva16 Aralık 2017 Cumartesi 13:18
  • Başhekim Balcı göreve başladı16 Aralık 2017 Cumartesi 13:13
  • Kışın kalp hastalarını tehdit eden 3 risk16 Aralık 2017 Cumartesi 12:33
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim