• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C

Ağar'ın başvurusu bu kez kabul edildi

Mehmet Ağar'ı yeniden cezaevine gönderecek düzenlemenin iptal istemini daha önce yetkisizlik nedeniyle reddeden Anayasa Mahkemesi, bu kez Aydın İnfaz Hakimliği’nin talebini kabul etti.

Mehmet Ağar'ı yeniden cezaevine gönderecek düzenlemenin iptal istemini daha önce yetkisizlik nedeniyle reddeden Anayasa Mahkemesi, bu kez Aydın İnfaz Hakimliği’nin talebini kabul etti ve başvurunun esasına geçilmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, "denetimli serbestlikle tahliye olanların yeniden soruşturma veya kovuşturma geçirmesi halinde cezaevine geri dönmelerini" öngören Kanun maddesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu, esastan görüşerek karara bağlayacak.

Anayasa Mahkemesi, Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesinin, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a, 6291 sayılı Kanun'un 1. maddesiyle eklenen 105/A maddesinin (7) numaralı fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinin iptali istemiyle yaptığı başvuru yetkisizliği nedeniyle reddetti. Aydın İnfaz Hakimliğinin iki hükümlüyle ilgili baktığı davalarda, Kanun'un (b) ve (c) bentlerinin iptali istemiyle yaptığı başvuruların ilk incelemesini de tamamlayan Yüksek Mahkeme, başvuruları birleştirdi ve dosyanın esastan incelenmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar Mehmet Ağar'ı yakından ilgilendiriyor. Yüksek Mahkeme'den iptal kararı çıkarsa, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da yeniden cezaevine dönmeyecek. Mehmet Ağar, Susurluk Davası kapsamında hapis cezası almış ve Aydın'ın Yenipazar Cezaevinde 1 yıl kaldıktan sonra denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak cezaevinden çıkmıştı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesince Altındağ Nüfus Müdürü Macit Baskın'ın 1993'te öldürülmesiyle ilgili iddianamenin kabul edilmesi üzerine Mehmet Ağar hakkındaki denetimli serbestlik uygulanması kaldırılmıştı. Bunun üzerine Muğla İnfaz Hakimliği, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun gereğince Mehmet Ağar'ın tekrar kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmesine karar vermişti. Bu karara, Ağar'ın avukatlarının yaptığı itirazı değerlendiren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ağar hakkındaki "infazın durdurulmasına" karar vermiş ve infaz hakimliğinin kararına dayanak gösterilen kanun maddesinin ilgili bendlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ileride telafisi mümkün olmayan zararların meydana gelmesini önlemek amacıyla Ağar hakkındaki infazın, Anayasa'ya aykırılık itirazı sonuçlanıncaya kadar durdurulmasına karar vermişti. Bu başvurunun ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizliği nedeniyle başvuruyu reddetmişti. Yüksek Mahkeme, itiraz konusu kuralın infazla ilgili olduğuna, bu nedenle başvuruyu ancak infaz hakimliğinin yapabileceğine hükmetmişti.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim