• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Afşin'de yemlik pazara çıktı

Afşin'de yemlik pazara çıktı
Bahar mevsiminin en gözde ürünlerinden yemlik, Afşin ilçesinde tarlalardan toplanarak pazarda yerini aldı.

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde yemlik pazarda yerini aldı.

Bahar mevsiminin en gözde ürünlerinden yemlik, Afşin ilçesinde tarlalardan toplanarak pazarda yerini aldı. Köylerde bayanlar tarafından toplanan yemlik Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde pazarda kilosu 10 TL'den satışa sunuldu. Bu yıl kış mevsiminin sert geçtiğini ve baharın geciktiğini belirten yemlik satıcıları, satışların iyi olduğunu belirtti.

Yemliği alan bazı vatandaşlar salatasını, yemeğini ve cacığını yaparken bazıları ise yeşillikleri yufkanın içine sarararak, üzerine tuz ektikten sonra çorbayla birlikte yiyor. Öte yandan, yemliğin pazara girmesiyle birlikte marulun ve maydanoz satışları yarı yarıya düştü. Pazarcı esnafı, bir an önce doğadan gelen otların bitmesini dört gözle bekliyor.

Doğada bulunan yemliğin birçok hastalığa iyi geldiğini ve özellikle şeker hastası insanların yemlik yediğini iddia eden satıcı Nusret Dal (30) yemlikten herkesin faydalandığını belirtti. Yemliği toplamak için sabah erken saatte araziye çıktıklarını belirterek yemliğin ilaçsız olduğunu belitti. Tarlalarda ilaç sıkılan arazide yemliğin yetişmediğini belirten Dal, "Allah yemliği ilaçsız vermiş, bizde toplayarak vatandaşın hizmetine sunuyoruz." dedi.

Komşu kadınlarla birleşerek tarlalarda, dağda ve sulu alanlarda yeşillikleri toplamaya başladıklarını anlatan satıcılar, "Hangi bitki türünün nerede yetiştiğini bildiğimiz için toplamakta zorluk çekmiyoruz. Akşama kadar toplama işi devam ediyor. Akşam olunca topladığımız yeşillikleri su dulu bir kabın içine atıyoruz ve böylelikle köküne yapışan topraklar yeşilliklerden ayrılıyor. Sabah olunca toplanan yeşillikleri pazara indiriyoruz. Kazandığımız paralarla evin masrafını çıkartırken, alan insanlar da doğanın nimetlerinden yararlanıyorlar." şeklinde konuştu.

YAŞLILAR ALIYOR

Yaşlıların yeşillikleri daha fazla aldığını, gençlerin ise fazla ilgilenmediğini söyleyen Satıcı Dal, Kahramanmaraş'ta yaşayan ihtiyarların çoğunluğu köyden şehre göç eden insanlardan oluşuyor. Bunlar yeşilliği bizden daha iyi biliyorlar. Genellikle müşterimiz ihtiyar kesimden oluyor." dedi. Doğada toplanan yeşillikleri yemeyi çok sevdiğini söyleyen Mehmet Emin Tan, "Çocukluğumuzda inek güderken doğadan topladığımız otları yufkanın içine sarar yerdim. Pazara indiğimde ve yeşillikleri gördüğümde eski günlerim aklıma geliyor." dedi.Cihan

Afşin'de yemlik pazara çıktı

Afşin'de yemlik pazara çıktı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim