• BIST 9879.61
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin devredilmesine tepki

Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin devredilmesine tepki
Türk Enerji Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tümer, Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin Avusturya'nın en büyük elektrik üreticisi olan Verbund firmasının...

Türk Enerji Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tümer, Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin Avusturya'nın en büyük elektrik üreticisi olan Verbund firmasının da içinde bulunduğu ERG-Verbund ortak girişimine devredilmesine tepki gösterdi.

Mustafa Tümer, memleketi Adana'da yaptığı basın açıklamasında, Elektrik Üretim AŞ'ye ait toplam 1376 megavat kurulu kapasiteli dört üniteden oluşan Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin ERG-Verbund ortak girişimine verileceğini hatırlatarak, santrali besleyen kömür sahalarının da yine bu firmaya devredildiğini kaydetti. Sözleşme gereğince firmanın devlete herhangi bir bedel ödemeyeceğini ileri süren Tümer, "Firma 2X344 megavat kapasiteli iki ünite daha yapacak, karşılığında mevcut santral ve kömür sahalarına para ödemediği gibi, devletin kurumu TETAŞ üretilen elektriği 20 yıl boyunca yaklaşık 17 sentten almak zorunda kalacaktır." dedi.

Santralin işletme hakkının devrinin 20 yıllığına ERG-Verbund firmasına verildiğini ifade eden Mustafa Tümer, "Enerji Bakanlığı'na bağlı EÜAŞ'ın 20 yılda kendi mühendis, işçi ve diğer personeli ile santralde üreteceği elektriğin maliyetinin 5 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Santralin devredilmesi halinde ise yüksek yatırım tutarlarının tarifeye yansıtılması, alım ve fiyat garantileri nedeniyle 20 yıllık üretim maliyetinin yaklaşık 14 milyar dolara çıkabileceği iddia ediliyor. Bu nedenle, santralin devri halinde devlet söz konusu elektriği yaklaşık 11 milyar dolar daha fazla maliyetle üretip vatandaşa satmak durumunda kalacak." diye konuştu.

Türkiye'nin, elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 45'ini doğalgaz, fueloil ve ithal kömür gibi dışa bağımlı kaynaklardan temin ettiğini hatırlatan Mustafa Tümer, tamamen yerli linyit kömür ile beslenen Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin yabancı sermayeye teslim edilmesinin; ülkemizin elektrik enerjisi güvenliğinin sürekliliği açısından kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti. Yurt dışından satın alınan doğalgaz nedeniyle önümüzdeki dönemde enerji ihtiyacının karşılanması hususunda ciddi endişeler bulunduğuna işaret eden Tümer, "Yerli enerji kaynaklarımızın yabancılara teslim edilmesi kabul edilemez. Santralin firmaya devir edilmesinden sonra, sözleşme hükümleri gereğince; firma santralin mevcut dört ünitesini rehabilite etmek için santrali devre dışı bırakacağından, ülkemizin elektrik üretimi açığı bu sıkıntılı dönemde daha da büyüyecektir. Afşin-Elbistan Linyitlerinde binlerce memur, işçi ve hizmet sözleşmesi ile çalışan personel görev yapmaktadır. Santral devredildiğinde bu personelin bir kısmı işsiz diğer kısmı atıl kalacaktır. Linyit sahalarında kömür üretiminde görev yapan maden, jeoloji, harita mühendisleri ile diğer teknik personel atıl hale gelecek. EÜAŞ Genel Müdürlüğüne bağlı diğer bölgelerdeki işletme müdürlüklerine tayinlerinin yapılması düşünülen bu personelin kurumun diğer işletmelerinde maden üretimi olmaması nedeniyle eğitimine uygun bir birimde görev yapması mümkün değildir. Hizmet satın alma sözleşmesi ile çalışan personel işini kaybedecektir." ifadelerini kullandı.

Mustafa Tümer, 21 yıldır devam eden satış şartlarının hukuken uygulanabilirliğinin kalmadığını, gerek bölge halkı ve gerekse personelin mağdur edilmemesi için hükümetin bu konuyu Bakanlar Kurulu'nda tartışarak çözüme kavuşturmasını beklediklerini vurguladı. Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin kuruluşu ile birlikte bölgeye yapılan yatırımlar halkının eğitim ve diğer sosyal yaşantısına önemli katkı sunduğuna dikkat çeken Tümer, "Tesislerin özel sektöre devri bölge halkının yaşantısında da önemli sıkıntılara yol açacaktır. Hükümetin, söz konusu tesisleri acilen gündemine alarak gerekli rehabilitasyon çalışmalarına bir an önce başlanılması talimatını vermeli. Bu güzide tesislerimizin devletin mühendis, memur ve işçileriyle çalıştırılmasının devamına irade koymasını istiyoruz. Enerji darboğazının yaşandığı bir dönemde; Afşin-Elbistan Linyitlerinin işletme hakkının yabancı ağırlıklı firmaya devredilmesi, ileride telafisi mümkün olmayan zararlara sebebiyet verecektir." şeklinde sözlerini tamamladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim