• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

"Adana’nın Kurtuluş Filmi Çekilsin" Çağrısı

"Adana’nın Kurtuluş Filmi Çekilsin" Çağrısı
Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana'nın kurtuluşunu yansıtan bir film çekilmesi çağrısında bulundu.

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana'nın kurtuluşunu yansıtan bir film çekilmesi çağrısında bulundu.

Yurtsever, yaptığı açıklamada, Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun üzerinden geçen 94 yıl sonra yaşanan olaylar ile ilgili "duyarsızlığı" gözler önüne seren acı gerçekler ile karşılaştıklarını, olayları yaşayan kahramanların torunlarının aradan geçen yüzyıl gibi uzun bir süre sonra "bilgi sahibi olmadıkları" sembolik kurtuluş bayram törenleri ile oyalanmaya çalışıldığını ifade etti.

Fransızların Çukurova'yı işgali ve yaşanan olaylar ile ilgili olarak "belgesel" ve "konulu film" olmaması dolayısıyla yeni neslin, tarihinden kopuk bir halde "duyarsızlaştırılmış" bir halde olduğunu söyleyen Yurtsever, "Oysa işgal yıllarında ve 1919 yılı içinde Adana'ya gelen Amerikan King-Krane heyetinin içinde bir film kameramanı bulunduğu ve şehrin yaşadıklarını yansıtan 5 dakikalık film çektikleri Amerikan arşivlerinde ortaya çıkıyor. Fransız işgal yıllarını yansıtan çok sayıda Osmanlı arşiv belgesi son zamanlarda ortaya çıktı. Olayları yaşayan tanıkların hikayeleri günümüzde bile Çukurova'nın her yerinde anlatılıyor. Mevcut bilgi ve belgeler ışığında yazılacak Adana'nın Kurtuluşunu konu edinen bir filmin çekilmesi gerekli hale gelmiştir. Okullarda öğrenim gören çok sayıda öğrencinin ve halkımızın böyle bir filme ihtiyacı var. Türkiye'de cumhuriyetin ilanından sonra gelişen sinemacılık alanında Adana'nın kurtuluşunu konu edinen bir filmin olmaması düşündürücü bir durumdur" dedi.

Yurtsever açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Adana'da bilim kültür ve sanat alanında yıllardır çalışmalar yaptığı iddiasında bulunan Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ile çalışmalarını sürdüren Altınkoza kuruluşu, bulunduğu coğrafya insanlarının tarihine karşılık sorumluluğunu yerine getirememiştir. Adana'nın Tarihi ve kültürü özellikle Kurtuluş günleri hakkında kitap yayınları, belgesel film ve konulu film çalışmalarına hiç ilgi göstermemiştir. Halkın vergileri ile çalışmalarını sürdüren Altınkoza'nın bu yapılanması toplumsal duyarlılığa da sahip olmadığının göstergesidir. Tarihi ve milli konulara duyarlı olduğunu bildiğimiz Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün, görev alanı içinde bulunan Adana şehrinin kurtuluşunu yansıtan film çalışması yapılması yönündeki uyarıları dikkate alarak Altınkoza yönetimine müdahale etmesini bir tarihçi olarak istiyorum."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim