• BIST 9883.53
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Acıbadem ve Çağfen obeziteyle mücadele ediyor

Acıbadem ve Çağfen obeziteyle mücadele ediyor
"Obeziteyle Savaş" sloganıyla yola çıkan Çağfen Koleji ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çağfen Koleji'nin öğrencilerinin obezite ve duygusal açlık konularında...

"Obeziteyle Savaş" sloganıyla yola çıkan Çağfen Koleji ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çağfen Koleji'nin öğrencilerinin obezite ve duygusal açlık konularında farkındalık kazanması amacıyla bir araya geldi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence ve Uzman Psikolog Yelda Öge'nin sunumlarıyla öğrencileri bilgilendirdiler. Tüm dünyada global bir sorun olarak ele alınan obezite, yetişkinlerin yanında çocukların da sağlığını ve geleceğini olumsuz etkiliyor. Ülkemizde de çocuklardaki fazla kilolu olma ve obezite sıklığının giderek arttığını söyleyen Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, "Araştırmalara göre ülkemizde çocukluk çağı obezitesinin tüm çocuklarda yüzde 6.5; fazla kilolu çocukların oranının ise yüzde 14.3'e ulaştığına dikkat çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından obezite; Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokularında anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Özellikle okul çağındaki ve ergen çocuklarda endişe verici boyutlara oluşan fazla kilo ve obezite, ileride gelişebilecek diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar açısından da önemli bir risk oluşturuyor" dedi.

Genetik yatkınlığın yanında, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite azlığı obezite oluşumunda etkilidir diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence, obeziteden korunmak için yapılması gerekenleri, "besinlerde çeşitlilik sağlanmalı, sağlıklı vücut ağırlığı korunmalı, liften zengin besinler sık tüketilmeli, yağ ve şeker sınırlandırılmalı vitamin ve mineraller yeterli düzeyde alınmalıdır" şeklinde sıraladı.

Kahvaltının en önemli öğün olduğundan bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence "Beynimizde yeterince enerji oluşmaz. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığı gibi sıkıntılar yaşarız. Güne sağlıklı başlamak yorgun hissetmemek derslerimizi dikkatli bir şekilde dinlemek başarılı olabilmek için her gün sabah kahvaltı yapmalıyız" tavsiyesinde bulundu. Ara öğünlerde taze ya da kuru meyve, ayran, süt, yoğurt, taze hazırlanmış sandviç, peynir sebze çubukları gibi yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesinin doğru olacağını ileten Gözde Gence sağlıklı beslenmenin püf noktalarını şu şekilde açıkladı: "Her sabah mutlaka kahvaltı etmeliyiz. Yemek seçmemeli, her besinden yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmeliyiz. Gün içinde hareket etmeli, spor yapmalı veya arkadaşlarımızla oyun oynamalıyız. Su içmek vücudumuzun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Bol bol su içmeye özen göstermeliyiz."

Gözde Gence'nin ardından Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge öğrencilere "Yeme Bozuklukları" ile ilgili önemli bilgiler verdi. Yeme bozukluğunun yeme davranışıyla birlikte, yemekle ilgili duygu ve düşüncelerin kişiye ciddi boyutta rahatsızlık vermesiyle ortaya çıktığını aktaran Yelda Öge "Yeme bozuklukları sadece yiyecek ve kiloyla ilgili değildir, altta yatan ciddi psikolojik sorunlar vardır, diyet yapma davranışı yeme bozukluklarının gelişimine yol açan ortak uyarıcıdır. Bulimia, obezite, anoreksia, tıkanırcasına yeme bozukluğu, duygusal yeme ise yeme bozukluklarının nedenleridir. Duygusal açlık ise fiziksel ihtiyaç kaynaklı olmayıp, olumsuz duygularla ortaya çıkan ve yeme davranışı sonrasında kişide pişmanlık, suçluluk hissi oluşturan yeme eylemi duygusal açlıktır" dedi. "Yemek sonrasında paketlenmiş gıdaları hemen tüketmek istiyorsanız, bir şeyler yediğinizde kendinizi sakinleşmiş ve rahatlamış hissediyorsanız, kısa zaman içinde çok hızlı ve fazla miktarda besin tüketiyorsanız, gece uykunuzdan kalkıp bir şeyler yemek istiyorsanız, özellikle öfkeli, üzgün, kaygılı olduğunuz zamanlarda farkında olmadan yiyeceklere saldırıyorsanız, günlük yaşamınızda kendinizi tüketmekten ısrarla kaçındığınız besinleri hızlıca tüketirken buluyorsanız duygusal açlık sendromu yaşıyorsunuz demektir" diyen Uzman Psikolog Yelda Öge duygusal yeme bozukluğundan korunmak için ise "Beslenme günlüğü tutmanız yani her gün yediğiniz yiyecekleri not almanız, yeme davranışınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Paketlenmiş hazır gıdaları daha az tüketmeye özen gösterin. Televizyon, bilgisayar karşısında yiyecek tüketmemeye özen gösterin. Yiyeceklerinizi yavaş çiğnemeye özen gösterin" şeklinde önerilerde bulundu.

Proje; Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme Diyet Uzmanı Gözde Gence ve Uzman Psikoloğu Yelda Öge'nin Çağfen Koleji okul öncesi öğrencileri için hazırladıkları eğitici videolar, maketler ile eğlenceli hale gelirken ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin obezite konusunda bilgilendirmeleri ile son buldu.

Acıbadem ve Çağfen obeziteyle mücadele ediyor

Acıbadem ve Çağfen obeziteyle mücadele ediyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim