• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 16 °C

AB’ye İnat Lahmacundaki Sağlık Ve Besin Değeri Artıyor

AB’ye İnat Lahmacundaki Sağlık Ve Besin Değeri Artıyor
Gastronomi dalında UNESCO'nun, Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Gaziantep'in mutfak kültürünün vazgeçilmez unsurlarının başında gelen lahmacunda,...

Gastronomi dalında UNESCO'nun, Yaratıcı Şehirler Ağında yer alan Gaziantep'in mutfak kültürünün vazgeçilmez unsurlarının başında gelen lahmacunda, AB standartlarına inat sağlık ve besin değeri artıyor.

Et, sebze, baharat ve ekmekten oluşan lahmacun, lezzetinin yanı sıra AB'ye uyum yasaları kapsamında besin değerinin daha da artması nedeniyle severek tüketiliyor. Lezzeti ile sık sık tüketilen lahmacun, dünyadaki fast food yiyecekler arasında en sağlıklısı olarak görülüyor. Dünyanın farklı ülkelerinde de Türk pizzası, Türklerin fast foodu olarak da adlandırılan lahmacunun, Gaziantep mutfağında ise ayrı önemi bulunuyor. Ünlü yemek ustaları, lahmacunun Gaziantep için gastronomi alanında en büyük silah olduğunu değerlendiriyor.

Gaziantep mutfağını başarılı bir şekilde temsil eden Yemişhan Kebap ve Lahmacun'un şefleri Cevdet İnce ve Elif İlçin, lahmacunun gastronomi alanındaki en güçlü silahlardan birisi olduğunu söyledi. Gaziantep mutfak kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan lahmacunun aynı zamanda gastronominin jokeri olduğunu da ifade eden Yemişhan Şefi Cevdet İnce, "Bir çok ülkede Türk pizzası olarak bilinen lahmacun çok sağlıklı bir yemektir" dedi.

Tarihi bir mekana sahip olan Yemişhan'da, lahmacunun ve yöresel yemeklerin bütün çeşitlerini sunduklarını belirten Elif İlçin, iyi bir lahmacun için, lahmacun harcının özenle seçilmiş et, taze sebze ve baharatlarla standartlarına uygun bir şekilde hazırlanması ve fırında lahmacunu pişiren ustaların maharetli olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Şefleri Cevdet İnce ve Elif İlçin, Türk mutfak kültüründe lahmacunun önemli bir yer tuttuğunu ve özellikle Gaziantep ve bölgede gerek restoranlarda gerekse evlerde lahmacun yemenin önemli bir kültür olduğunu ifade ederek, "Gaziantep zengin mutfağı ile tüm dünyada tanınan bir şehir. Bu mutfak kültürünün en önemli unsurlarından biri de lahmacundur. Yemişhan Kebap ve Lahmacun olarak, tarihi mekanımız ve lezzetli yöresel yemeklerimizle gastronomi turizminin gelişmesine hizmet ediyoruz" diye konuştu.

SAĞLIK İÇİN DE LAHMACUN

Lahmacunun sağlıklı beslenmede önemli rol oynadığını belirten şefler, TSE'nin belirlediği standartlardan sonra bir lahmacunun yüzde 30'unun kırmızı et, yüzde 70'inin de sebzeden oluştuğunu hatırlattı. Şef İnce, "Binlerce yıllık bilgi ve kültür birikiminin ürünü olan lahmacuna TSE'nin bir standart getirmesi elbette lahmacun severlerin bu yemeği Türkiye'nin her yerinde aynı standartta yemesini sağladı. Gaziantep lahmacunun başkentidir. Biz Yemişhan olarak, konuklarımıza lahmacun ve yöresel kebapların tüm çeşitlerini sunmaktayız" dedi.

HER DAMAK TADINA UYGUN LAHMACUN

Gaziantep genelinde soğanlı ve sebzeli lahmacunun sevilerek tüketildiğini ifade eden Şef Cevdet İnce, lahmacun diyeti başta olmak üzere tavuklu, pastırmalı, mantarlı gibi bir çok çeşidin üretildiğini sözlerine ekledi. İnce, en yaygın olarak tercih edilenin ise Gaziantep lahmacunu olduğunu söyledi. Gaziantep lahmacununun ise soğanlı ve sebzeli olarak bilindiğini hatırlatan İnce, hamur üzerinde yer alan besin değeri yüksek lahmacun harcının ise sebzelerle ve etle elde edildiğine dikkat çekti. Şef Cevdet İnce, kullanılan baharatların da sağlık açısından önemli faydaları olan baharatlardan seçildiğini sözlerine ekledi.

Restorasyonun ardından tarihi ismiyle hizmete giren Yemişhan Kebap ve Lahmacun evi, kent kültürü ve turizmi için de önemli önemli bir mekanda konuklarını ağırlarken lahmacun lezzet ve çeşitleriyle de müşterilerinin dikkat çekiyor.

AB’ye İnat Lahmacundaki Sağlık Ve Besin Değeri Artıyor

AB’ye İnat Lahmacundaki Sağlık Ve Besin Değeri Artıyor

AB’ye İnat Lahmacundaki Sağlık Ve Besin Değeri Artıyor

AB’ye İnat Lahmacundaki Sağlık Ve Besin Değeri Artıyor

AB’ye İnat Lahmacundaki Sağlık Ve Besin Değeri Artıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim