• BIST 9898.66
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

ABD’li tavuk üreticisi antibiyotik kullanımını yasaklıyor

ABD’li tavuk üreticisi antibiyotik kullanımını yasaklıyor
Rakibi Perdue Foods’un antibiyotik kullanmama kararının peşinden , ABD’li tavukçu Tyson da tavuklarda insanlara verilmekte olan antibiyotik kullanmayacak.

ABD’li tavuk üreticisi antibiyotik kullanımını yasaklıyor ABD’li tavukçu Tyson Foods bundan böyle tavuklarda insanlara verilmekte olan antibiyotiklerden kullanmayacak.

Ülkenin en çok büyük tavuk satıcısı olan Arkansas merkezli şirket Eylül 2017’ye kadar tavuk yetiştiriciliğinde antibiyotik kullanımımı yasaklama kararı aldı. Tavuklarda antibiyotik kullanımının zararları Türkiye’de de ciddi tartışma yaratmış yer alıyor .

Bloomberg’te bulunan haberde, insanlara reçetelendirilen antibiyotiklerin tavuk üreticileri tarafından büyümeyi hızlandırmak ve kalabalık kümeslerde hastalıkları engellemek için kullanıldıklarına dikkat çekiliyor.Tyson’ın CEO’su Donnie Smith şirketin esasen 2011 yılından bu yana tavuklarda antibiyotik kullanımını yüzde 80 oranında azaltmış olduğunu, bundan sonraki adımların da “sıfıra indirme”ye yönelik olacağını açıkladı.

Smith, antibiyotiğin artık yalnızca hastalık gibi lazım gelen durumlarda kullanılacağını belirtti .Tyson’ın bu açıklamaları insanlarda antibiyotiğe dirençli bakterilerin yaygınlık kazanmasından binaen kaygıların arttığı bir döneme denk geliyor. Bu endişeler de daha çok sayıda fast-food zincirini ve son kullanıcıyı antibiyotik kullanılmamış hayvan etlerine yönelmeye teşvik ediyor.

Nitekim Şikago merkezli pazar tetkik şirketi IRI’ye göre, Ocak 25’te sona eren 52 haftada antibiyotikten arınmış tavuk satışları dolar seviyesinde yüzde 25 oranında arttı. Bu da toplam tavuk satışlarının yaklaşık olarak yüzde 11’ine denk düşüyor.

Bu arada Tyson, tavuklarda bağırsak hastalıklarını tedavi etmek için ionophore adlı antibiyotik sınıfını kullanmaya devam edeceğini konuştu ; bu antibiyotik kategorisi insanlarda kullanılmıyor.Tyson’ın antibiyotik kullanımından vazgeçme kararı önceki eylülde rakibi Perdue Foods’un tavuklarının yüzde 95’inin antibiyotik kullanılmadan yetiştirildiğini açıklamasının peşinden geldi.

Öte yandan, antibiyotikleri azaltma açıklamaları bu zamana kadar hep tavuk odaklı oldu. Tyson Foods’tan Smith şirketinin domuz, sığır ve hindilerde de insanlara özgü antibiyotik kullanımından vazgeçmeyi planladığını bildirdi. Şayet bunun için herhangi bir takvim vermedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim