• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 18 °C

ABD’den Hamas’a yaptırım kararı: Türkiye detayı ortaya çıktı

ABD’den Hamas’a yaptırım kararı: Türkiye detayı ortaya çıktı
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından sonra İsrail'in sivilleri hedef almasıyla tırmanan savaşta bugün ABD'den müdahale geldi. ABD, Hamas'la mücadele kapsamında bazı kurum ve kişilere yaptırım uygulandığını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı bugün alınan yaptırım kararlarını duyurdu.

ABD, bu ay İsrailli topluluklara yönelik saldırısının ardından Filistinli grup Hamas’a, İran’daki bir Hamas yetkilisini ve İran Devrim Muhafızları Ordusu üyelerini de hedef alan ikinci tur yaptırımlar getirdi.

ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada alınan tedbirlerin Hamas’a ait bir yatırım portföyündeki ilave varlıkları ve Hamas’a bağlı şirketlerin yaptırımlardan kaçınmasını kolaylaştıran kişileri hedef aldığını belirtti.

Hazine Bakanlığı, Hamas ve Filistin İslami Cihad (PIJ) grubuna yasadışı İran fonları için bir kanal görevi gördüğünü söylediği Gazze merkezli bir kuruluşun da hedef alındığını belirtti. İran, Hamas ve Orta Doğu’daki diğer militan grupları destekliyor.

“HAREKETE GEÇMEKTEN TEREDDÜT ETMEYECEĞİZ”

Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo konuyla ilgili açıklamasında, “Bugünkü eylem, ABD’nin terörle mücadele yaptırım yetkilerimizi kullanarak ve Hamas’ın uluslararası finans sisteminden yararlanmasını engellemek için küresel ortaklarımızla birlikte çalışarak Hamas’ın finansman ağlarını dağıtma kararlılığının altını çizmektedir” dedi.

İngiliz haber ajansı Reuters’ın aktardığı açıklamada Adeyemo, “Hamas’ın mali faaliyetlerini ve finansman kaynaklarını acımasızca hedef alarak korkunç terör saldırıları gerçekleştirme kabiliyetini daha da azaltmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

YAPTIRIMLAR NELERİ KAPSIYOR?

Bugün alınan yaptırım kararı ile birlikte hedef alınan kişilerin ABD’deki mal varlıklarını dondurulacak ve Amerikalıların bu kişilerle iş yapmasını genel olarak yasaklayacak. Bu kişilerle belirli işlemlerde bulunanlar da yaptırımlara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Hazine, İran’ın başkenti Tahran’da yaşayan ve Hamas’ın İran’daki temsilcisi olarak görev yaptığını söylediği Ürdün vatandaşının yanı sıra Hamas ve diğer militan grupların üyelerini eğiten ve onlara yardım eden İslam Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü (IRGC-QF) yetkililerine de yaptırım uyguladığını açıkladı.

IRGC Kara Kuvvetleri’ne bağlı Saberin Özel Kuvvetler Tugayı’nın İran merkezli bir komutanı da hedef alındı. ABD Hazinesi, Saberin Tugayı’nın Suriye’de konuşlandığını ve Hamas ile Lübnan merkezli Hizbullah üyelerine eğitim verdiğini söyledi.

“TÜRK HİSSEDARLAR” DETAYI

ABD’nin aldığı tedbirler kapsamında Sudan ve İspanya merkezli şirketler ile daha önce Hamas yatırım portföyünün bir parçası olarak belirlenen bir şirketin Türkiye merkezli hissedarları da hedef alındı.

ABD, Hamas’ın yüz milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilen yatırım portföyünün Türkiye’nin yanı sıra Sudan, Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri ve başka yerlerde faaliyet gösteren şirketleri de içerdiğini açıkladı.

KRİPTO PARA AÇIKLAMASI

Adeyemo yaptığı açıklamada kripto paralarla ilgili de yorumlarda bulundu. Adeyemo, “Kripto paranın terör grupları tarafından para saklamak için kullanıldığını gördüğümüz yerde onların peşine düşeceğiz” dedi. (Sözcü)

İstanbul Haber Ajansı

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim