• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

AB üyeliği için tarih belirlensin

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Avrupa Birliği üyeliği için bir hedef tarihin belirlenmesini talep ettiklerini söyledi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda konuşan Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Türkiye'ninAB yöneliminin Türk iş dünyası için öncelikli bir konu olduğunu söyledi.
 
Yılmaz, 17. yılı doldurulan Gümrük Birliği ve süregiden yasal uyum süreci bağlamında Türkiye'nin ekonomisi ve toplumsal yaşamının Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini kaydetti.
 
Yılmaz, Avrupa Birliği (AB) üyeliği için bir hedef tarihin belirlenmesini talep ettiklerini belirterek, "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için en uygun tarihin, müzakereleri 4 ila 5 yıl süreceğini tahmin ettiğimiz Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın yürürlük tarihi olabileceğine inanıyoruz" dedi.
 
"Umudumuz askeri bir müdahale olmaksızın Suriye'de kalıcı bir çözümün sağlanabilmesi"
 
Muharrem Yılmaz, herkesi derinden etkileyen Arap Baharı'yla yeşermeye başlayan demokrasi umutlarının Mısır'da yapılan ve herkesi hayal kırıklığına uğratan darbeyle büyük yara aldığını söyledi.
 
Bu konuda hükümetin verdiği ilkesel tepkiyi yürekten desteklediklerini belirten Yılmaz, "Darbe zehirdir, panzehri ise demokrasidir. Bu bağlamda, bütün bu toplumlara örnek olacak bir demokrasi ve hukuk devleti seviyesine ulaşmamız, onlara verebileceğimiz en önemli destek, en büyük yardım olacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Bugün itibariyle uluslararası toplumun siyasi bir çözüm için somut ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Yılmaz, umutlarının askeri bir müdahale olmaksızın Suriye'de kalıcı bir çözümün sağlanabilmesi olduğunu belirterek, "Türk dış politikasının, ülkemizi ihtilafların değil çözümün tarafı olarak konumlandıran ve köklü barışçı gelenekleriyle uyumlu bir eksende yönetilmesini bekliyoruz, ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
 
Türkiye'de giderek yaygınlaşan Batı karşıtı söylemin hem yurt içinde, hem de yurt dışında belirgin bir huzursuzluk yarattığını gözlemlediklerinin altını çizen Yılmaz, birçok ülkenin Türkiye'ye düşman olduğu söylemi ve başta Batı dünyası olmak üzere çevredeki ülkelere yönelik kullanılan sert üslubun Türkiye'nin uluslararası toplum nazarında sözünün ağırlığını azalttığını ifade etti.
 
"Kürt meselesinde hükümetin başlattığı çözüm sürecine başından beri destek olduk"
 
Yılmaz, Kürt meselesinde hükümetin başlattığı çözüm sürecine başından beri destek olduklarını söyledi.
 
Yılmaz'ın konuşmasında öne çıkan diğer ifadeleri şöyle:
 
"Finansman kısıtı nedeniyle bu yıl büyümenin TÜSİAD tahminlerine yakın olarak yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz"
 
"İhtiyaç olan ortalama büyüme hızının finansal balonun sönmeye başladığı bir dönemde yüzde 6'lara çıkması gerekiyor"
 
"Olağanüstü geçiş dönemlerinde, merkez bankalarının işleri gerçekten çok zor ve ister istemez ek sorumluluklar da yükleniyorlar.
 
Bu nedenle kullandıkları araç setleri de genişleyebiliyor. Fakat bizim açımızdan, bu politika tercihi, ancak ve ancak enflasyon hedefine ulaşıldığı takdirde yerinde bir politika seti olacaktır"
 
"Bu balon etkisi geçtikten sonra, önümüzdeki en önemli tehlike enflasyon hedefinin şaşması olacaktır"
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim