• BIST 9923.41
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

AB Projesiyle Çevre Kirliliği Azaltılacak

AB Projesiyle Çevre Kirliliği Azaltılacak
Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Viyana Doğa Bilimleri Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirilen AB projesi kapsamında...

Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Viyana Doğa Bilimleri Üniversitesi işbirliği ile hayata geçirilen AB projesi kapsamında Gaziantep'in Rumkale bölümü ve Halfeti'de çevre kirliliğinin azaltılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.

AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu-IV Çevre Hibe Programı kapsamında sunularak Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) tarafından kabul edilen ve sözleşmesi imzalanan İklim Değişikliği İçin Sivil Diyalog Projesi'nin (Civil Dialogue For Climate Change Project) ilk toplantısı tüm paydaşların katılımı ile Gaziantep'te yapıldı.

Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği üyeleri, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal'ın yanı sıra projede görev yapan yabancı uzmanlar ve konu ile ilgili bürokratların katıldıkları toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep İTÜ Mezunları Derneği Başkanı Adnan Akyazıcı, hazırlanacak fizibilite raporu ile bölgedeki tekne ulaşımında sera gazı salımının kontrolüne yönelik farkındalığın artırılacağını söyledi.

Başkan Akyazıcı, "Küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri; nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi aktivitelerdeki artış ile sanayinin gelişmesidir. İklim değişikliğinin nedeni küresel ısınma, bunun sebebi ise atmosferdeki "sera gazlarının" artmasıdır. Türkiye'nin BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve yürürlükten çıkan Kyoto Protokolü'nü 12'şer yıllık gecikmelerle imzalayan Türkiye'nin BM'ye sunduğu taahhüt 2030 yılı itibariyle referans senaryoya göre sera gazı salım artış miktarının yüzde 21 azaltılmasıdır. Dernek olarak bu kapsamda hazırladığımız proje ile bölgemizde bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda başlattığımız projeye katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz ise konuşmasında, "Dünyanın en önemli ve güncel problemlerinden olan çevre kirliliği ile küresel ısınmaya karşı ülkelerin yanı sıra şehirler ve hatta kurumlar da önlem almalı ve projeler geliştirmelidir. Hasan Kalyoncu Üniversitesi ile Türkiye'nin en köklü üniversitelerinden olan İTÜ'nün Gaziantep'teki mezunları derneği bu kapsamda işbirliği yapmak üzere bir araya gelmiş ve hazırlanan proje AB'nden fon desteği almaya hak kazanmıştır. Bu başarıdan dolayı öğretim üyelerimizi ve proje ortağımız İTÜ Mezunları Derneği'ni kutluyor, projenin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Projenin uygulama alanlarından Halfeti Kaymakamı Mutlu Köksal da yaptığı konuşmada projenin, önemli turizm potansiyel taşıyan Halfeti ve Rumkale bölgesindeki çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Kaymakam Köksal, proje kapsamındaki çalışmalara destek vereceklerini ve sonuçlarının yaygınlaştırılmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Toplantıda Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Şafak Tercan tarafından projenin tanıtılmasının ardından projede görev alan uzmanlardan Ivan Krofak tarafından "Avrupa Birliği'ndeki en iyi uygulamalar" ve Dr. Michael Heidenreich tarafından ise "Çevre alanındaki eğitim ve fizibilite çalışmaları" hakkındaki sunumlar yapıldı.

AB Projesiyle Çevre Kirliliği Azaltılacak

AB Projesiyle Çevre Kirliliği Azaltılacak

AB Projesiyle Çevre Kirliliği Azaltılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim