• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

4 eski bakan, 48 fireyle aklandı

4 eski bakan, 48 fireyle aklandı
Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış'ınZafer Çağlayan, Muammer Güler ve Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmesine yönelik önergeler Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada reddedildi.


Meclis, hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları olan eski bakanlar Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a gönderilmesini 242’ye karşı 264, Muammer Güler’in gönderilmesini 241’e karşı 258, Egemen Bağış’ın gönderilmesini 245’e karşı 255, Erdoğan Bayraktar'ın gönderilmesini 219'a karşı 288 oyla reddetti. Bağış oylamasında AK Parti 48 fire verdi. Çağlayan için 26, Güler için 25 AK Partili’nin “Yüce Divan’a sevk” yönünde oy verdiği tahmin ediliyor.

HAKLARINDA yolsuzluk iddiası bulunan AK Partili 4 eski bakanla ilgili TBMM’de 8 aydan beri süren Soruşturma Komisyonu çalışmalarının finali, dün TBMM Genel Kurulu’ndaki Yüce Divan görüşmesiyle yapıldı. Geç saatlere kadar süren oturumda ilk olarak Zafer Çağlayan aklandı. Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmede, iktidar milletvekillerinin ilgisizliği dikkat çekti. Bakanlar, saatler süren görüşmelerin sonuna doğru Genel Kurul’a gelmeyi tercih ederken, Soruşturma Komisyonu’nun AK Partili Başkanı Hakkı Köylü, Meclis’te olmasına rağmen sunum konuşması yapmadı ve komisyon sıralarına da 2 saat gecikmeyle oturdu. 

KÜRSÜYE GEL KÜRSÜYE

Salona ilk olarak Bayraktar girdi. Ardından Muammer Güler, son olarak Egemen Bağış geldi. Muş’ta üvey annesinin cenazesine katılan Zafer Çağlayan ise görüşmeye katılamadı. 3 bakanın arka sıralarda ve birbirinden uzakta olmayı tercih ettikleri görüldü. Oturumu yöneten Ayşenur Bahçekapılı, Çağlayan’ın annesinin vefatı nedeniyle Genel Kurul’a katılamayacağına ilişkin mazeret notunu okudu. Diğer üç bakan ise ‘sınırsız söz hakkı’ yerine, içtüzüğe göre yerlerinden kısa söz istediler. Güler, “Soruşturma Komisyonu’na verdiğim sözlü ve yazılı savunmama ilave edecek başkaca bir husus bulunmamaktadır. Karar ve takdir yüce heyetinizindir. Arz ediyor, saygılar sunuyorum” dedi. Bağış, “Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak gerek Cumhuriyet başsavcılığı, gerek TBMM Soruşturma Komisyonu gerekli kararları vermiştir. Kararlarına saygı duyuyorum. Takdir yüce Meclis’in” derken, Bayraktar da “Teşekkür ederim” demekle yetindi. Muhalefet “Kürsüye gel, kürsüye gel” diye laf attı.

O ŞAHIS REZA ZARRAB

İlk tartışma Reza Zarrab’ın adı yerine “Bir şahıs. Bu şahısla ilgili” ifadelerinin kullanılmasıyla başladı. CHP’li Hamzaçebi, “Bu şahsın kim olduğu önergelerde mevcut, Reza Zarrab. Acaba bu ismi Genel Kurul’un bilgisine neden sunmadınız, sunumunuz eksiktir, içtüzüğe aykırıdır” dedi. Bahçekapılı ise basılı önerge metnindeki başlığı okuduğunu vurguladı. 

Ak Parti’de 48 FİRE

Genel Kurul’da ilk oylama eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Milletvekili Zafer Çağlayan hakkında yapıldı. Oylama sonucunda çıkan tabloya göre, 37 AK Partili, iktidarın görüşünden farklı tavır sergiledi. Bunlardan 26 AK Partili “Yüce Divan’a sevk”, 11’i ise çekimser ve boş oy kullanarak ikna olmadıklarını gösterdi.  İlk oylama 1.5 saat sürdü. 517 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada, 242 oy Yüce Divan’a gönderme yönünde çıkarken, 264 ret, 7 çekimser, 1 boş, 3 geçersiz oy kullanıldı. Eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmeleri için en az 276 kabul oyu gerekiyordu. Sonuç açıklanınca CHP’liler AK Partilileri  alkışlarla protesto etti. Muammer Güler hakkındaki oylamaya da 513 milletvekili katıldı. Yüce Divan için 241 kabul oyu kullanılırken, 258 ret, 6 çekimser, 4 boş, 4 geçersiz oy kullanıldı. İkinci oylamada katılım sayısı ve kabul-ret rakamları düştü, ancak bunlar genel sonucu değiştirmedi. AK Parti’nin firesi Güler’in oylamasında artarak 44’e ulaştı. Egemen Bağış hakkındaki oylamada ise 517 milletvekilinden 255’i ret oyu kullandı. 245 milletvekili Yüce Divan yönünde oy verirken, 7 çekimser, 6 boş, 4 geçersiz oy kullanıldı. Böylece Bağış’ta AK Parti’nin firesi 48’e çıktı. Sonuç açıklanınca Bağış, “Hayırlı olsun. Biz her şeye hazırız” dedi.


ÇAĞLAYAN İÇİN RET

İlk karar Zafer Çağlayan için çıktı. Oylama sonucu Çağlayan’ı Yüce Divan’a göndermeme kararı verildi. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 244 kabul 264 red 7 çekimser oyla eski bakan Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a gönderilmesi reddedildi. Oylamada 517 oy kullanıldı.

GÜLER İÇİN RET

Eski Bakanlardan Zafer Çağlayan’ın ‘ret’ ile sonuçlanan oylamasının ardından eski İçişleri Bakanı Muammer Güler için sandığa gidildi. Oylamanın ardından sayım işlemine geçildi. Sayımın sonucunda Güler’in Yüce Divan’a gönderilmemesi kararı çıktı. Güler’in oylamasıyla ilgili sandıktan 258 ret oyuna karşı 241 kabul oyu çıktı. Bu arada 6 oy çekimser, 4 oy boş ve 4 oy da geçersiz sayıldı.

EGEMEN BAĞIŞ İÇİN OYLAMA

Eski bakanlar Güler ve Çağlayan’ın Yüce Divan oylamalarının ardından sıra eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’a geldi. Oylama sonucunda 245 kabul oyuna karşılık 255 ret oyu çıktı. Diğer yandan sandıktan 7 çekimser 4 geçersiz ve 6 boş oy çıktı.

BAYRAKTAR İÇİN KARAR: RET

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında yapılan Yüce Divan oylamasından ret kararı çıktı. Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde 288 oy kullanıldı. Kabul oyuysa 219′da kaldı. Diğer yandan sandıktan çekimser 3, geçersiz 2 ve boş 3 oy çıktı.
Eski bakanlar için “Yüce Divan’da yargılansınlar” kararı çıkması için en az 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Meclis’te muhalefet partileri ile bağımsız milletvekillerinin toplam sayısı 223. Yani Genel Kurul’dan “Yüce Divan” kararı çıkması için 312 AKP’liden en az 53′ünün de kabul oyu kullanması gerekiyor.

TBMM Genel Kurulu saat 15.00′de TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde başladı. Açılışın ardından gündem dışı konuşmalara geçildi. 4 eski bakanla ilgili bugün yapılacak olan Yüce Divan oylaması nedeniyle Genel Kurul Salonuna MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’de geldi. Uzun bir aradan sonra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Genel Kurul’daki HDP sırasında yerini aldı. Bir süre burada oturan Demirtaş, ardından salondan dışarı çıktı.
Genel Kurul’a ilk gelen Erdoğan Bayraktar geldi. Genel Kurul’da konuşmak istediğini belirten Bayraktar, “Ama yakın arkadaşlarım dostlarım konuşmamamın daha hayırlı olacağını söylediler” dedi.
Bayraktar’ın neşesinin yerinde olduğu ve milletvekili arkadaşlarıyla gülerek sohbet ettiği görüldü.

GİZLİ OYLAMADA ‘VEKALET’ KRİZİ!

Ekonomi eski bakanı Zafer Çağlayan hakkında Yüce Divan’a gönderilip gönderilmeyeceği hakkında yapılan gizli oylama sırasında vekalet krizi çıktı
Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın oylama sırasında Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin vekaleten oy kullanacağını ifade etmişti. Oy sayımı sırasında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, vekaleten oy kullanmaya itiraz ederek, Nurettin Canikli’nin yerine Veysel Eroğlu’nun oy kullandığını savundu. İtirazın ardından Bahçekapılı Canikli’ye mükerrer oy kullanıp kullanmadığı soracağını söylemesi üzerine, Vural, oy pusulasında Veysel Eroğlu’nun oy kullandığının gözüktüğünü ifade ederek, sorunun mükerrerlikte değil vekalette olduğunu kaydetti. Oktay Vural, Ömer Çelik’in oyunun iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Ayşenur Bahçekapılı itirazın ardından yaptığı açıklamada, uygulamada bir hata olmadığını belirtirken, Vural’ın itirazı kabul edilmedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim