• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

2’nci Marmara Denizi Sempozyumu, 22 - 23 Aralık’ta İstanbul’da Yapılacak

2’nci Marmara Denizi Sempozyumu, 22 - 23 Aralık’ta İstanbul’da Yapılacak
2'nci Marmara Denizi Sempozyumu, 22 – 23 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak.

2'nci Marmara Denizi Sempozyumu, 22 – 23 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak. Sempozyumda balıkçılıktan tanker taşımacılığına, kıyı koruma uygulamalarından atık su yönetimine, Marmara Denizi'nin sorunları masaya yatırılacak. Başta İstanbul olmak üzere, Marmara Bölgesi'ndeki büyükşehir belediye başkanlarıyla konunun tüm taraflarının katılacağı sempozyumda medyanın Marmara Denizi'ne ve boğazlara bakışını da ünlü gazeteciler değerlendirecek.

40 yıl önce Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nın temiz tutulması için kurulan Marmara Belediyeler Birliği (MBB), özellikle son dönemlerde geliştirilen projelere ve alınan tüm önlemlere rağmen hala İstanbul'un kanayan yarası olmaya devam eden Marmara Denizi ve Boğaz'ın kronikleşmiş sorunlarına neşter vuruyor. Marmara Denizi ile İstanbul Boğazı'nın temiz tutulması ve korunması amacıyla Marmara Belediyeler Birliği, 22 – 23 Aralık tarihlerinde Marmara Denizi Sempozyumu düzenliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile İstanbul ve Bursa başta olmak üzere Marmara'ya kıyısı bulunan büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinin destekleriyle gerçekleştirilecek olan sempozyumda Marmara Denizi ve Boğaz'ın yıllardır çözülemeyen, artık kronikleşmiş sorunlarına çözümler aranacak. Kadir Has Üniversitesi'nde yapılacak sempozyum, tüm tarafları aynı masa etrafında buluşturması bakımından da büyük önem taşıyor. Bakanlıklar ve yerel yönetimlerin yanı sıra TÜBİTAK, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, üniversiteler, balıkçı ve tanker taşımacılığı kooperatifleri ve birlikleri ile gıda işletmecilerinin temsilcileri de sempozyumda sorunlarını ve taleplerini dile getirecekler.

SEMPOZYUMDA NELER KONUŞULACAK?

İki gün sürecek sempozyumda, Marmara Denizi ve Boğaz'daki balık türlerinin durumu, avlanmada getirilen standartlar, hangi balık en az kaç cm boya ulaştıktan sonra avlanabilir, AB ülkelerindeki balıkçılık faaliyetleri gibi konular taraflarca tartışılacak. Tankerle petrol taşımacılığı, kıyı koruma uygulamaları, İstanbul Boğazı'nda oluşabilecek olası büyük bir petrol tankeri kazasının doğuracağı etkiler, turizme etkileri rakamlarla masaya yatırılacak.

"DENİZDEN BALIKTAN ÇOK KLOZET KAPAĞI ÇIKIYOR"

Sempozyumla ilgili bilgi veren Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara'da ve İstanbul Boğazı'ndaki sorunların çözümü noktasında özellikle son zamanlarda çok ciddi projeler geliştirilerek uygulamaya konulduğunu, yerel yönetimlerin konuya daha duyarlı hale geldiğini söyledi. Ancak atılan adımların yeterli olmadığını ifade eden Altepe, "Daha alacağımız çok yol var. İşte bu sempozyum alınacak olan yolun istikametini belirleyecek. Bu bakımdan sempozyuma büyük önem veriyoruz. Denizlerimizden balıktan çok klozet kapakları, araba lastikleri, suç aletleri çıkar oldu. Sorumlu hepimiziz" dedi.

ŞEHİR HATLARI'NDAN ÜCRETSİZ SERVİS

Sempozyum boyunca İstaç A.Ş.'ye bağlı olarak deniz tabanı temizliği yapan dalgıçların yaptıkları dalışlarda Marmara Denizi'nden çıkarılan çöp, atık ve çeşitli eşyalar sergilenecek. Şehir Hatları da sempozyuma www.marmaradenizisempozyumu.com'dan kayıt yaptıranları ücretsiz olarak taşıyacak.

RAKAMLARLA MARMARA

İstanbul Boğazından 10 dk.'da bir gemi, 53 dk.'da bir tanker geçiyor. Günde 400 bin ton tehlikeli yük taşınıyor. 1979 yılında Boğaz'da yaşanan Independenta tanker kazasında 43 kişi öldü ve 715 bin varil ham petrol deniz yüzeyine yayıldı. Yangın 27 gün sürdü.

Marmara'nın yüzeyi 4-5 ayda bir yenilenirken, dip suyu yaklaşık 6-7 yılda bir yenileniyor. İstanbul, Marmara Denizi'nde 515 km'lik bir sahil şeridinin temizliğinden sorumludur. Sarıyer'den günde 260 bin metreküp su 2 metreden büyük çaplı borularla, canlılığı sağlamak için Haliç'e aktarılmaktadır. İzmit körfezinin sanayide ileri olmasında en büyük pay; yıllık 15 bin geminin ulaşımına cevap verecek 35 limanı barındıran Marmara Denizi. Marmara Denizi havzası ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 25'ini, toplam sanayinin de yaklaşık yüzde 50'sini barındırır. 90'lı yıllarda Marmara Denizi'nin özümleme kapasitesinin kirlilik nedeniyle alarm vermesiyle kızıl gelgitler meydana gelmiştir. Uluslararası gemiler tarafından Türk denizlerine yılda 23 milyon ton balast suyu taşınıyor. Bunun yüzde 45'i Marmara Denizi'ne.

Uluslararası yük gemilerinin taşıdığı balast sularıyla günlük 3-4 bin canlının yer değiştirdiği biliniyor. Bu ekosistemi de etkiliyor.

2’nci Marmara Denizi Sempozyumu, 22 - 23 Aralık’ta İstanbul’da Yapılacak

2’nci Marmara Denizi Sempozyumu, 22 - 23 Aralık’ta İstanbul’da Yapılacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim