• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

2015 Yılı Samsunlu Arıcılar İçin Olumlu Geçti

2015 Yılı Samsunlu Arıcılar İçin Olumlu Geçti
Samsun Arı Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Rasim Kaplan, 2015 yılının Samsunlu arıcılar açısından olumlu geçtiğini ve yaklaşık bin 300 tonun üzerinde...

Samsun Arı Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Rasim Kaplan, 2015 yılının Samsunlu arıcılar açısından olumlu geçtiğini ve yaklaşık bin 300 tonun üzerinde bal üretildiğini söyledi.

Arı Yetiştiriciliği Birlik Başkanı Rasim Kaplan, arıcılık ve bal üretimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2015 yılının değerlendirmesini yapan Kaplan, bu sene kışın sert geçmediğini ve arı kayıplarının geçen senelere oranla daha az olduğunu kaydetti.

"2015 YILI ARICILAR İÇİN OLUMLU GEÇTİ"

Kaplan, bu sene bal üretiminin geçen seneye oranla biraz daha fazla olduğunu belirterek, "2015 yılında arıcılık, Samsun'da iyiye yakın bir seviyede geçti. Kestane balı üretmek için çalışan arkadaşların durumu diğer arıcılara göre biraz daha kötü geçti sadece. Bu arıcılar da kestane balı dönemi Haziran ayına denk geldiği için ayçiçeği veya diğer bal çeşitlerine yöneldi. Bu arıcılar da kendilerini kurtaracak ve masraflarına karşılayacak kadar bal ürettiler. Gezginci arıcıların durumu da 2015 senesinde olumlu geçti. Bu arıcılarımız kovan başına 20 kilo kadar bal üretebildiler. Son yaptığımız araştırmalar neticesinde bu sene bal üretiminin bin 300 tonun üzerinde olacağını düşünüyoruz. 2014 yılında Samsun'da bin 200 ton bal üretilmişti. Bu sene az da olsa bal üretiminde bir artış yaşadık. Geçen sene çiçek balı olmamıştı, bu sene de kestane balı olmadı. 2016 yılının bal üretimi adına daha iyi geçeceğini düşünüyorum" dedi.

"65 BİN KOVAN İLE 2016 YILINA GİRİYORUZ"

2016 yılının mevsimsel olarak arıcılık için daha verimli geçeceğinin altını çizen Kaplan, "Bu sene sonbahar mevsimi iyi geçti. Arıcılar bu süreyi az arı kaybıyla geçirdiler. Geçen sene Sonbahar mevsimi oldukça sert geçmişti. Arıcıların arı kayıpları çok olmuştu. Bu sene sonbaharda arıcılar geçen senelere oranla fazla mağdur olmadı. Bu sene 70 bin arı kovanı ile sonbahar mevsimine girdik. Arıcılıkta kış kaybı genelde yüzde 10'dur. Ama bu sene kış, fazla çetin geçmediği için daha az bir kayıpla yeni sezona gireceğiz. Samsun'da ortalama 65 bin kovan ile İlkbahara çıkarız diye düşünüyorum. Bu hacmimizle Karadeniz Bölgesi'nde bal üretiminde Ordu ve Giresun'dan sonra 3. sırada geliyoruz. Türkiye'de de bal üretiminde ilk 10'un içerisindeyiz" diye konuştu.

"SAMSUN'DA ARICILARA 650 BİN LİRA DESTEK VERİLECEK"

Bakanlık tarafından arıcılara verilecek olan kovan başı desteklerinin hesaplara yattığını açıklayan Başkan Kaplan, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2015 yılı kovan başına desteği bugünlerde ödenmeye başladı. Bakanlık ödemeleri hesaplara yatırdı. Samsun'da 540 arıcı bu desteklerden faydalanmak için müracaat etti. Bu da 540 bin lira bir desteğe denk geliyor. İlçe Arı Yetiştiricileri Birliklerindeki kişileri de bu işe kattığımız zaman Samsun'da toplam 650 bin lira para arıcılara destek olarak verilecek. Devlet desteğinin yanı sıra Samsun Büyükşehir Belediyesi de ilimizde arı yetiştiriciliğinin gelişmesi için büyük destekler veriyor. Geçen sene birçok arıcımıza ana arı desteği verildi. Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz, bu desteklerin önümüzdeki yıllarda da süreceğini ve ayrıca arıcılara polen kapanları da dağıtılacağının sözünü bizlere verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'a arıcılara ve arıcılığa verdiği destekten dolayı çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

2015 Yılı Samsunlu Arıcılar İçin Olumlu Geçti

2015 Yılı Samsunlu Arıcılar İçin Olumlu Geçti

2015 Yılı Samsunlu Arıcılar İçin Olumlu Geçti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim