• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 18 °C

'2014 Tandoğan müdahalesi' davasının Kırşehir’deki ilk duruşması yapıldı

'2014 Tandoğan müdahalesi' davasının Kırşehir’deki ilk duruşması yapıldı
Eğitim-İş Kırşehir Şubesi Örgütlenme Sekreteri Birol Yurdugül, 2014'te Soma'dan başlatılan "Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü'nün Ankara Tandoğan...

Eğitim-İş Kırşehir Şubesi Örgütlenme Sekreteri Birol Yurdugül, 2014'te Soma'dan başlatılan "Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü'nün Ankara Tandoğan Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına katılmaktan hâkim karşısına çıktı.

Kırşehir 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması yapılan davada, Birol Yurdugül'ü Eğitim-İş Genel Merkezi'nden katılan Avukat Hazar Kardaş savundu, genel merkez yöneticileri Gülfer Murat, Dilek Yurdugül, CHP Kırşehir İl Başkanı Yılmaz Zengin ve Eğitim-İş Kırşehir Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri de destek verdi.

Birol Yurdugül duruşma sonrası yaptığı açıklamada, iddia edilen suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Anayasal hakkımız olan toplantı ve gösteri hakkımızı sendikal haklar kapsamda kullanmak istedik. Öncelikle beraatımı talep ettim. Sendikamız Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamında kurulmuş, eğitim alanında faaliyet gösteren, eğitim çalışanlarının üye olduğu bir sendikadır. Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası (EĞİTİM-İŞ), 07 Kasım 2014 tarih ve 79 sayılı kararı ile 17 Aralık 2014 tarihinde Yatağan'da başlayıp 20 Aralık 2014 tarihinde Ankara'da sona ermek üzere "Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü" düzenlenmesi kararı almıştı. Bu eylem ve etkinliklerin amacı laik eğitim ve çalışma hayatında yaşanan sorunlara dikkat çekmekti." dedi.

Sendikanın üyesi olması nedeniyle de sendikanın kararı doğrultusunda bu etkinliklere katılması gerektiğini belirten Yurdugül, "Yatağan'dan başlatılan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü 14 il ve ilçe merkezinde devam etti ve hiçbir sorun yaşanmaksızın 20 Aralık 2014 tarihinde Ankara'ya gelene kadar sürdü. Devam eden sendikal etkinliklerin son aşaması olarak Kızılay Güvenpark'ta basın açıklaması yapılması ve etkinliklerin sonlandırılması öngörülmüştü." şeklinde sözlerini sürdürdü.

"ORTADA YÜRÜYÜŞ YOKKEN GÜVENLİK GÜÇLERİ MÜDAHALE ETTİ"

Yurdugül, Tandoğan Meydanı'nda yapılan polis müdahalesini ise şöyle anlattı: "Bu tarihte henüz Ankara Tandoğan Meydanı'nda Metro girişinin bulunduğu büyük boş alanda trafiği aksatmayacak şekilde, yoldan uzak bir toplanılmaya başlandığı sırada, ortada daha henüz bir yürüyüş yokken güvenlik güçleri TOMA'larla, biber gazı ile ve fiziksel cebir uygulanarak hukuka aykırı şekilde orantısız bir müdahalede bulundu. Kalabalığı doğrudan dağıttı ve birçok kişi ile şahsımı da gözaltına aldı. Gözaltına alınırken, öncesinde ve sonrasında polise karşı hiçbir mukavemet gösterilmedi. Fiziksel ya da sözlü olarak hiçbir karşılık verilmedi. Eyleme katılan hiç kimse yasa dışı hiçbir faaliyette bulunmadı. Kimseye zarar verilmedi. Polis dağılmaya dahi fırsat tanımaksızın dört bir yandan müdahale ederek bizleri gözaltına aldı. Söz konusu bu sürece ilişkin bize şiddet ve yapılan uygulayan ilgili kamu görevlileri hakkında şikâyetimiz doğrultusunda yargısal süreç soruşturma aşamasında olmak üzere devam etmektedir."

Eğitim-İş Kırşehir Şubesi Örgütlenme Sekreteri Birol Yurdugül, ilki görülen dava duruşmasının Ankara'daki görülen ana dava ile birleştirileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Yurdugül, "Buradaki amacı iktidarın bu yasakçı tavrının biz eğitim emekçilerinin üzerinde kılıç gibi tutmak için başvurduğu bir yöntem olarak görüyoruz ama biz kesinlikle meşru zeminlerde bu mücadelemizi devam edeceğiz. Ülkemizdeki bu hukuksuzluklara, Atatürkümüze yapılan bu saldırılara, Cumhuriyetimizin değerlerine, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sendikal mücadelemizi de demokratik zeminlerde devam ettireceğiz. Ankara Tandoğan Meydanı'nda yaşananlar Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçecektir." sözlerini kaydetti.

Eğitim-İş Sendikası tarafından "Yatağan'dan Tandoğan'a, Eğitim İş'ten Laik Eğitim ve Emeğe Saygı Yürüyüşü" adı ile başlatılan ve 20 Aralık 2014'te Ankara Tandoğan Meydanı'nda sonlanacak olan yürüyüş ile ilgili Ankara Valiliği'nden izin istenmiş, Ankara Valiliği, Eğitim-İş Sendikası'nın talebine olumsuz cevap vermişti. Valiliğin izin vermemesine rağmen, eyleme katılmak isteyenler Tandoğan Meydanı'nda toplanmış, Tandoğan Meydanı'ndan Kızılay Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis sert müdahalede bulunmuş ve 90 kişi gözaltına alınmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim