• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

20 Dakikalık egzersizin faydaları

Araştırmalar gösteriyor ki her gün 20 dakika spor yapmak bile vücudumuza çok büyük fayda sağlıyor.
Spora zaman ayıramamak birçok kişinin sığındığı bir bahanedir. Ama hareketli bir yaşam sürmek ve vücudumuzu zinde tutmak için spora saatler ayırmaya gerek yok. Faydaların neler olduğunu öğrendiğinizde günde 20 dakikanızı spora ayırmanın önemini göreceksiniz. Gün boyunca ne kadar çok zaman öldürdüğümüzü düşünürsek bunu yapmak pek de zor değil aslında. İşte günde 20 dakika egzersiz yapmanın faydaları.
 
Ömrü uzatır
 
Günde 20 dakikalık egzersiz yapmak genel vücut sağlığı üzerinde çok olumlu etkilere sahiptir. Şeker hastalığından kalp-damar hastalıklarına, kronik hastalıklardan kansere kadar birçok hastalığın engellenmesine katkıda bulunur. Bu hastalıklara karşı genetik yatkınlığı olanların egzersiz yapmak için daha çok nedeni var; çünkü düzenli olarak günde 20 dakika egzersiz yapanların da bu hastalıklara yakalanma ihtimali azalmaktadır. Üstelik egzersizden kastedilen çok ağır antrenmanlar yapmak değildir. Tempolu yürüyüşler, seri şekilde yapılan ev işleri, merdiven veya yokuş çıkıp inmek gibi basit etkinlikler bile bu anlamda katkı sağlayabilir.
 
Güç ve direnci arttırır
 
Her gün yapılacak 20 dakikalık egzersiz kas gücünü ve vücut direncini her anlamda arttıracaktır. İster bağışıklık sistemi olsun isterse kasların dayanıklılığı... Çoğu kimse kaslarını güçlendirmenin gereksiz olduğunu düşünür; çünkü kasları güçlendirmek denince akla vücut geliştirme sporu gelir. Fakat kasları güçlendirmekten kasıt bu değildir. Kaslarımızın güçlenmesi bizi merdivenden düşmekten ayağımızı burkmaya bir şey taşırken bileğimizi burkmaktan belimizi sakatlamaya kadar birçok sakatlık ve kazadan korur ve bunların olma ihtimalini azaltır. Araştırmalar gösteriyor ki her gün yapılacak yalnızca 20 dakikalık egzersiz kas dokumuzun DNA'sını değiştirmek ve kaslarımızı daha dirençli ve güçlü hâle getirmek için yeterlidir.
 
Daha mutlu ve sakin olmamızı sağlar
 
Spor, insanın ruh hâlini dengelemeye yardımcı olur. Bunu da egzersiz sırasında salgılanan çeşitli hormonlar sayesinde başarır. Her gün 20 dakika yapılacak orta zorlukta egzersizler de bu hormonların salgılanmasını sağlamak için yeterlidir. Bu hormonlar kendimizi daha zinde hissetmemizi sağladığı gibi psikolojimizin de daha dengeli, kontrollü ve düzgün olmasını sağlamaktadır. Hatta bu etki o kadar belirgindir ki bazı psikolojik sorunlar için önerilen tedavilerin yanında spor yapmak uzmanlar tarafından sıkça önerilen bir yöntemdir.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim