• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

2 deniz kaplumbağası denize geri döndü

2 deniz kaplumbağası denize geri döndü
Yaralı halde bulunan ve 1 yıldır Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce (DEKUM) bakılan 2...

Yaralı halde bulunan ve 1 yıldır Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nce (DEKUM) bakılan 2 caretta caretta, Dardanos'taki Deniz Canlıları Uygulama ve Araştırma Merkezi önünden denize bırakıldı.

Tedavi ve bakımları DEKUM tarafından yapılan deniz kaplumbağaları, iyileşme sürecinin ardından Dardanos'tan doğal yaşam alanlarına geri döndürüldü.

Her geçen gün nesli tükenme tehlikesi yaşayan canlılardan olan caretta carettaların doğal yaşam alanlarına geri döndürülüşüne şahitlik etmenin enteresan bir tecrübe olduğuna değinen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, "Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültemizin kullandığı üniversitemizin tesisindeyiz. Daha önce televizyonlarda duyduğumuz gördüğümüz bir durumu burada hocalarımızın eşliğinde tecrübe etmiş olduk. Caretta caretta kaplumbağaları nadir ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kaplumbağalar. Bunların denizlerde gemi faaliyetleri ve balıkçılık faaliyetleri nedeniyle büyük bir risk altında olduklarını biliyoruz" dedi.

ÇOMÜ'de caretta kaplumbağalarının araştırılması ve korunması konusunda faaliyet gösteren bir merkezin varlığına dikkati çeken Rektör Acer ,"Türkiye'de sayısı oldukça az olan merkezlerden bir tanesi. Üniversitemizin bu merkezinde bu tür faaliyetler yapılıyor olmasından üniversitemiz adına büyük memnuniyet duyuyorum. Her yıl karaya vuran yaralı kaplumbağalar alınıyor. Burada tedavi ediliyor. Tedavileri tamamlanıp sağlıklı hale gelince de denize bırakılıyor. Hocalarımız şu an iki tane kaplumbağanın denize salınmak için uygun hale geldiğini düşünüyor. Onları beraber denize bıraktık. Hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Eminim bu kaplumbağa türünün korunması konusunda ciddi bir katkı sağlıyorlar" diyerek bu kaplumbağalara özel bir bakım merkezi yapılması konusunda bir çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

ÇOMÜ Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek ise merkezin 2010 yılında kurulduğunu belirterek, "Çanakkale deyince aslında kimsenin aklına deniz kaplumbağaları gelmiyor. Bu kaplumbağalar Akdeniz için çok önemli ama özellikle yuvalama kumsallarımız Doğu Akdeniz'de Muğla civarında yoğunlaştığı için. Herkes Çanakkale'yi bir sürü değerle tanıyor ama kaplumbağalar açısından çok bilmiyor. Yılda 8-10 tane kadar yaralı - ölü kaplumbağanın bu civarlara vurduğunu biliyoruz. Genel olarak yaptığımız çalışmalarda Çanakkale kıyılarının yuvalama alanı olarak değil de beslenme ya da kışlanma alanı olarak kullanıldığını söyleyebilirim. Bu yıl içerisinde 6 tane yaralı kaplumbağamız oldu. Bunlardan 2 tanesine yaklaşık 1 yıldır bakıyoruz. Çok şükür iyileştiler. Bunları bugün denize salmaya karar verdik. Sınırlı imkanlarla çalışıyoruz. Çanakkale'nin deniz kaplumbağaları açısından bilinilirliği sınırlı olduğu için kaynaklarda sınırlı" şeklinde konuştu.

Başta Rektör Prof. Dr. Yücel Acer olmak üzere Üniversite yönetimine desteklerinden ötürü teşekkür eden Özdilek, nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarını korumak ve doğanın dengesinin sürdürülebilir bir şekilde devam etmesine hizmet etmek amacında olduklarını ifade etti.

2 deniz kaplumbağası denize geri döndü

2 deniz kaplumbağası denize geri döndü

2 deniz kaplumbağası denize geri döndü

2 deniz kaplumbağası denize geri döndü

2 deniz kaplumbağası denize geri döndü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim