• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

2 aylık bebek doğuştan şeker hastası

Adana'da 3 çocuğu çeşitli hastalıklardan ölen ailenin yeni bebeği de yeni doğanlarda 500 binde 1 oranında görülen şeker hastalığı ile dünyaya geldi

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde Şenay ve Habip Gök çiftinin 2 ay önce dünyaya gelen bebekleri Emine Gök’te diyabet hastalığı saptandı. Doğumdan sonra yapılan rutin kontrollerde kan şekeri oldukça yüksek çıkan Emine bebeğe, 2 ay boyunca sabah ve akşamları insülin iğnesi yapıldı. Emine bebek, kan şekeri düzene sokulduktan sonra taburcu edilirken anne 32 yaşındaki Şenay Gök’e de evde kan şekeri ölçümü ile insulin iğnesinin nasıl yapacağı konusunda eğitim verildi.

’SÜREKLİ KONTROL EDECEĞİZ’

Balcalı Hastanesi Yenidoğan Ünitesi’nde görevli Yrd. Doç. Dr. Ferda Özlü, minik bebeğin düzenli aralıklarla hastanede kontrollerden geçeceğini söyledi. Emine bebeğin 8 aylık iken yaklaşık 1.5 kilo ağırlığında dünyaya geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Özlü, "Yapılan tahlillerde kan şekeri normalden çok üst seviyedeydi. Minik bebeğe yeni doğanlarda çok nadir görülen ’şeker hastalığı’ tanısı konuldu. Büyük ihtimalle de hastalığı ömür boyu kalıcı olacak.

Bu hastalığın en büyük komplikasyonu, bu tarz bebeklerde hem büyürken kalorisini ayarlamak hem de ihtiyacı olan insulin miktarını ayarlamak zor. Bu nedenle burada yatıp sürekli kan şekeri takibiyle ihtiyacı olabilecek insulin düzeyi ayarlanmaya çalışıldı.

Beynini korumak için de kan şekerinin düşmemesine çok dikkat ettik. Eğer biz bebeğe müdahale etmeseydik, hastayı kaybederdik. Yaklaşık 4-5 gündür de kan şekerini toparlayabilecek insulin seviyesi ayarlandı. Artık evde bebeğin bakımını yapacak annenin eğitimini tamamlamaya çalışıyoruz. Çünkü annesi tarafından her gün insulin iğnesi yapılacak. Biz de bebeğin sürekli kontrolünü yapacağız. Kan şekerini çok yakından takip etmek, bebeğin yaşamı için çok önemli. Çünkü diğer organlarının şeker yüksekliği veya düşüklüğünden etkilenmemesi gerekiyor" dedi.

’KORKUYORUM’

Daha önce de 3 çocuğu çeşitli hastalıklardan ölen anne Şenay Gök, hastanede yatan bebeğinin başını okşayan ve konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Şuanda 3 yaşında bir kızı olduğunu ifade eden Şenay Gök, "Bebeğimin hastalığını öğrenince çok üzüldüm.

Bundan önce de 3 bebeğimi kaybettim. Bebeklerimden birisi ölü doğdu, birisi 45 günlükken şeker hastalığından birisi de 3 aylıkken bronşit hastalığından öldü. Şimdi çok üzülüyorum ve korkuyorum. ’Nasıl evde bakacağım, acaba bakabilir miyim, vücuduna zarar verir miyim?’ diye korkuyorum.

Bebeğime nasıl bakacağım konusunda doktorlar bana eğitim verdi ama yine de tedirginim. Ben bir diken çıkartamam ama nasıl bebeğimin kalçasından kan alıp şekerini ölçeceğim? Allah yardım etsin" diye konuştu. Mobilya ustası olan baba Habib Gök ise Emine’nin ömür boyu şeker hastası olacağını, yaşatmak için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini kaydetti.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim