• BIST 9834.55
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

14 yaşında mucizeye kavuştu

14 yaşında mucizeye kavuştu
Doğumu esnasında gelişen bir hastalık nedeniyle yıllarca yürüyemeyen ellerini kullanamayan 14 yaşındaki Ecren Karadeniz, 7 ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.

Beynin bir şekilde oksijensiz kalmasına bağlı olarak hareket bozukluğu oluşan Karadeniz, tek başına yürüyemediği gibi ellerini de kullanamıyordu. Okuluna da ailesinin desteğiyle gidip gelen Ecren’in sıkıntıları geçirdiği başarılı operasyondan sonra bitti.

Ellerini ve ayaklarını kullanmaya başladı

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Aşık ve Fizyoterapist Adem Çelik tarafından uygulanan tedavi yöntemiyle artık kimseden yardım almadan tek başına yüreyebilen Ecren, futbol dahi oynayabiliyor. Ellerini ve ayaklarını kullanamayan genç kıza, çalışmayan kasların yerine başka bölgelerde çalışan kaslardan transfer yaptıklarını dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yusuf Aşık, ameliyat ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Hastalık çok ileri safhadaydı"

“Bu tür vakalar özellikle doğum esnasında ve daha sonraki aşamalarda beynin bir şekilde oksijensiz kalmasına bağlı olarak hareket bozukluğu ile seyreden bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çok basit de olabilir ileri aşamalarda da olabilir. Kızımız da bu daha ileri aşamalardaydı, yürüyemiyordu. Ellerini ve ayaklarını kullanamıyordu. Çeşitli yerlerde tedaviler gördü ancak yine yürütülemiyordu. Fizik tedavideki arkadaşlarla görüştük. Bazı ameliyatlar yaptıktan sonra rehabilitasyonla yürütebilir miyiz diye. Sonuçta birlikte ameliyatına karar verdik.”

Çalışmayan kaslar yerine yeni kaslar transfer edildi

“Gergin olan kaslarda gevşetmeler yaptık. Onun dışında çalışmayan kasların yerine başka bölgelerde çalışan kaslardan transfer yaptık. Çalışan kası öbür tarafa aktardık yani vücudu fonksiyonel hale getirdik. Ancak bunların ne şekilde kullanılacağının da kendisine öğretilmesi gerekiyordu. Güçsüz olan kasların aynı şekilde güçlendirilmesi gerekiyordu. Ameliyat sonrası kasların nasıl kullanacağını hareketleri nasıl yapılacağı kendisine öğretildi. Şimdi tek başına yürüyebiliyor. Hiç kimseye ihtiyacı olmadan ihtiyacını karşılayabilecek durumda. Okula kendi başına gidip gelebiliyor.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim