• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

11 yıldır borç batağında yüzüyoruz

11 yıldır borç batağında yüzüyoruz
Türkiye ekonomisinde son 11 yılda dehşete düşüren bir rakam ortaya çıktı. Vatandaşın borcu 11 yılda 46 kat arttı.

Dünya Bankası, faiz düşüşü nedeniyle vatandaşın borç yükünün 2003 yılından bu yana olağanüstü arttığını belirtti.  

Şirketlere göre tüketiciden daha fazla kâr elde eden bankaların da vatandaşı bankaya çektiğini açıkladı.

Dünya Bankası, vatandaşın son yıllarda hızla borç batağına sürüklenmesinde faiz düşüşünün etkili olduğu tespitini yaptı. Banka kredileri ve kredi kartlarının cazip hale geldiğini belirtti. Hanehalkı borçlarının 2003 ile 2010 yılları arasında katlanarak arttığına dikkat çeken kuruluş, tasarrufu teşvik programlarıyla vatandaşın tasarrufa yöneltilebileceğini bildirdi.

BORÇLAR FIRLADI

Dünya Bankası, söz konusu tespitleri, “Yüksek Büyümenin Sürdürülebilirliği: Yurt İçi Tasarrufların Rolü Türkiye Ekonomik Raporu”nda yaptı.

Raporda, hanehalkı yükümlülüklerinin 2003 ile 2010 yılları arasındaki dönemde 8 milyar liradan 135,2 milyar liraya ‘fırladığı’ belirtilirken, bu rakamın 2014’te daha da yükseldiği Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu’na yansıdı.

2003 YILINDA 8 MİLYARDI

Dünya Bankası’nın da raporunda baz aldığı Merkez Bankası raporuna göre, hanehalklarının top­lam yü­küm­lü­lük­le­ri mart 2014 iti­ba­riy­le 371 mil­yar li­ra­ya ulaş­tı. Böy­le­ce ha­ne­hal­kı yü­küm­lü­lük­le­ri 2003 yı­lın­da­ki 8 mil­yar li­ra­lık se­vi­ye­den 46 kat ar­ta­rak 2014’te 371 mil­yar li­ra­ya ulaş­tı.

Yü­küm­lü­lük­le­rin var­lık­la­ra ora­nı da 2003’te­ki yüzde 9,5 oranından yüzde 51’e çıktı. Merkez’in raporuna göre, halen vatandaşın 730 milyar lira varlıklarına karşılık 371 milyar lira borcu bulunuyor.

FAİZ DÜŞTÜ KREDİ CEZBETTİ

Dün­ya Ban­ka­sı'nın ra­po­run­da, “Borç­lar­da­ki hız­lı ar­tı­şın en bü­yük ne­de­ni po­pü­ler­li­ği ar­tan tü­ke­ti­ci kre­di­le­ri ve kre­di kart­la­rı ol­muş­tur. Fa­iz ora­nın­da­ki ge­nel dü­şüş, ar­tan ge­lir ve Tür­ki­ye­’nin genç nü­fus ya­pı­sı tü­ke­ti­ci borç­lan­ma­sın­da­ki hız­lı ar­tı­şın te­mel iti­ci güç­le­ri ol­muş­tu­r” tes­pi­ti ya­pıl­dı.

VERGİDEN MUAF TASARRUF ÖNERİSİ

Dünya Bankası, hanehalkı borçluluk oranındaki hızlı artışın yanı sıra Türkiye’nin tasarruf açığına da dikkat çekerken, gelişmiş ülkelerde vatandaşı tasarrufa yönelten programları önerdi. Türkiye’nin daha önce başlattığı Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabı’na (ÇTTH) tasarım ve uygulama sorunları nedeniyle son vermek zorunda kaldığı hatırlatılan raporda, OECD ülkelerinde uygulanan ‘vergiden muaf tasarruf hesapları’nın Türkiye’ye de örnek olabileceği belirtildi.

TÜKETİCİDEN KAZANIYOR

Ban­ka­la­rın tü­ke­ti­ci­le­re ver­dik­le­ri kre­di­ler­den, şir­ket­le­re ve­ri­len kre­di­le­re gö­re da­ha faz­la kâr el­de et­tik­le­ri be­lir­ti­len ra­por­da, bu kâr mar­jı ne­de­niy­le ban­ka­la­rın tü­ke­ti­ci­le­ri şu­be­le­re çek­mek için bü­yük ça­ba har­ca­dık­la­rı bil­di­ril­di.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim