Ünlü yatırımcı George Soros, ikinci çeyrekte portföyündeki hisse senetlerinin ağırlığını azaltırken, altının ağırlığını artırdı.
George Soros’un sahibi olduğu Soros Fund Management yasal olarak her çeyrekte vermek zorunda olduğu yatırım dökümüne göre, fon hisse senetlerindeki yatırımını azaltırken, altın yatırımlarını korudu.
İlk çeyrekte toplam 8.8 milyar dolarlık ABD borsalarına kote hisse senedi bulunduran Soros Fund Management, ikinci çeyrek sonunda bu yatırımını yüzde 42 azaltarak 5.1 milyar dolara indirdi.
Aynı dönemde SPDR Gold Trust’taki payı ilk çeyrekteki 5.59 milyon hisseden ikinci çeyrek sonunda 5.24 milyon hisseye düşse bile koruyan Soros’un portföyündeki altın fonlarının toplam ağırlığı ilk çeyrekteki yüzde 7’den yüzde 13’e, değeri ise 638 milyon dolara çıktı.
Yatırım çevrelerinin meşhur simalarından Jim Rogers da ekonomideki toparlanmaya fazla güven duymadığı için altına yatırım yapmayı tercih eden isimlerden.
Hisse senetlerinden uzak durmayı tercih eden Rogers, “Birçok emtiada fiziki arz sıkıntısı var. Herhangi bir şey yanlış giderse fiyatların yükseldiğini göreceğiz.
O yüzden ben hisse yerine emtia alırdım. Ekonomi iyi giderse emtiaya talep artar, kötü giderse para basarlar bu da gümüş ve altın için iyi olur” demişti.
En büyük yatırım altına
SPDR Gold Trust yatırımı dolar bazında Soros’un tek bir menkul kıymete yaptığı en büyük yatırım olarak öne çıkıyor.
Her çeyrek sonunda yapılan açıklamalarda ABD’ye kote hisse ve diğer türevlere yer verilmesi zorunlu, ama tahviller, açık pozisyonlar ve diğer enstrümanlar genellikle açıklanmıyor.
Bu nedenle, Soros Fund Management’in Brezilya petrol şirketi Petrobras hisselerindeki pozisyonu bilinmiyor.
İlk çeyrek sonunda 15 milyon Petrobras hissesi tuttuğunu açıklayan Soros’un, ikinci çeyrek sonunda bu hisselere açıklamada yer vermemesi, hisseleri satmış olabileceği şeklinde yorumladı.
Soros’un sattığı diğer hisseler arasında 302.5 milyon dolardan 1.5 milyon dolara inen enerji üreticileri Hess ve 285.3 milyon dolardan 13.6 milyon dolara inen Suncor ve 175.1 milyon dolardan 395.000 dolara inen iletişim devi Verizon bulunuyor.
Altın 2 ayın rekorunu kırdı
Spot altının ons fiyatı dün 2 ayın zirvesi olan 1.227.60 doları gördü. Doların zayıf seyri ve ekonomide toparlanmaya ilişkin beklentilerin güçlü olmaması güvenli liman olan altının değer kazanmasını sağladı.
Royal Bank of Scotland analisti Daniel Major, “Tarihsel olarak altın ve kur arasında güçlü bir ilişki var. Kurlarda istikrarlı olmaması ve yaşanan değer kaybı altını güçlendiriyor” dedi.
Analistler altının 21 Haziran’da gördüğü 1.264 dolar seviyesine kısa sürede ulaşabileceğini söyledi. Standard Chartered Bank analisti Daniel Smith ise yatırımcıların özellikle
ABD ve Japonya’dan gelen zayıf veriler nedeniyle toparlanma konusunda endişeli olduğunu söylerken, “Öyle gözüküyor ki bir sonraki hedef 1.250 dolar olacak” diye konuştu.
Altın fiyatı en son 21 Haziran’da rekor seviye olan 1.264.90 doları görmüştü.
Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.
İSTANBULHABER AJANSI







































