• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Dağın eteğinde Atatürk resmi

27 yıl önce Erzincan'da bir dağ eteğine yapılan bu resim, uzaydan bile görülüyor..
ERZİNCAN'ın Keşiş Dağları eteklerinde bulunan ‘Düz Parmaklar Sırtı’ adı verilen tepedeki Atatürk portresi, uzaydan bile görünen tek Türk özelliği taşıyor. 27 yıl önce 3 bin gönüllü askerle 29 günde tamamlanan 176 metre boyunda 7 bin 500 metrekare alan üzerine yapılan dev portre için Ressam Mustafa Aydemir, portreyi dağladan toplanan taşlarla yaptığını anlattı. Kısa dönem askerlik yaparken hayalinin bölümünü gerçekleştiren Aydemir “Aslında orada o resmin askerler ve kent üzerindeki moral etkisini düşünerek hareketli, sesli bir portre tasarlamıştım. Portrenin Türk Milleti'ne ait olduğunu düşünerek altına imzamı atmadım. Taşları insan zincirleri oluşturularak, dağın tepesine taşıdık. Dağda çalışırken, kurt sürüleri çadırımızı bastı. Ayı sürüleri ile de karşılaştık. Çok zorluklar çektik. Zaman zaman geceleri de çalıştık. ‘Dağdan Bakan Gözler’ kitabında yaşadıklarımızı ve yaptıklarımızı anlatıyorum” dedi.

Vatani görevini 59'uncu Topçu Tugay Komutanlığı'nda 4 ay kısa dönem er olarak yapan ressam Mustafa Aydemir, 1982'de 3 bin gönüllü askerle 600 ton taş, 210 ton harç ve 200 ton boya kullanarak böyük bir proje başlattı. 7 bin 500 metrekare alan üzerine kondurulan Atatürk portresi 29 günde tamamladı. Mustafa Aydemir, “Bu resim benim hayalimin sadece bir kısmı idi. Aslında Atatürk'ün askerler ve kent üzerindeki moral etkisini düşünerek hareketli ve sesli portre tasarlamıştım. Bu da dünyada ilk olacaktı. Ama bunun için gerekli bütçe çıkmayınca resim yapıldığı gibi kaldı” diye konuştu.

TAŞLAR, İNSAN ZİNCİRİYLE TEPEYE NAKLEDİLDİ

Portrenin dağdan elle toplanan taşlardan yapıldığını vurgulayan evli ve 4 çocuk babası Mustafa Aydemir, şöyle dedi: “Deprem bölgesi üzerinde olmasına karşın yüzlerce yıl sonraya kalması için planladığım çalışmada çok hassas davrandık. Dağdan gelen yağmur sularından oluşan sellerin resmi aşağıya kaydırmaması için, drenaj çalışması yaptık. Çevredeki tepelerden toplanan taşları insan zincirleri oluşturularak dağın tepesine taşıdık. Çalışmalar sırasında kurt ve ayıların saldırısına uğradık. Çok zorluklar çektik. Ama başta o dönemki Tugay Komutanı rahmetli Hidayet Güngör ve 3 bin askerle bu büyük çalışmayı ortaya çıkardık.” Atatürk portresini bitirdikten sonra ödül olarak kendisi ve ekibine tezkerelerinin imzalanarak verildiğini, portrenin altına imzasının atılmasının söylendiğini vurgulayan ressam Aydemir, “İlk defa bir emre karşı geldim ve erken terhis istemedim. Vatani görevimi günü gününe tamamladım. Portrenin Türk Milleti'ne ait olduğunu düşünerek de altına imza atmadım. Gelen yoğun baskı sonucu 27 yıl sonra portreyle ilgili belgesel bir kitabın hazırlanması için çalışmalara başladım. Çalışmasına başladığım ‘Dağdan bakan gözler’ kitabı önümüzdeki yıl tamamlamış olacak” dedi.

ERZİNCAN’IN GURURU

Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, göreve başladığı gün dikkatini çeken ilk şeyin 3'üncü Ordu Komutanlığının bulunduğu alandaki dev Atatürk portresi olduğunu vurguladı. Vali Demir, portrenin kimler tarafından yaptığını araştırdığını belirterek şöyle konuştu: “Askerliğini yapan ressamın böyle bir fikir ortaya attığını, o dönemki komutanların da personel ve malzeme desteği vermesiyle böyle muhteşem bir eserin ortaya çıktığını öğrendim. Ulu Önder Atatürk’ün gönüllerimize kazınan resminin böyle dağa yansıması Erzincan için onur vesilesidir. Erzincan'ın bütün yüksek kesimlerinden görebilebilen resim, kardan veya yağmurdan etkilenmiyor. Bu resim 27 yıldır sanki bugün yapılmış gibi duruyor.” Yaklaşık 5 yıl önce gittiği Erzincan’ın dağlarında dev Atatürk portresini gördüğünü anlatan Petrol Jeoloğu Sezgin Aytuna, uzaydan görülebilen dünyanın en büyük portresinin bu olduğunu dile getirdi. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan portrenin yapımında kullanılan teknik sayesinde bozulmadığını hatırlatan Aytuna, Anrkara'da Türkiye Petrol Jeologları Seminerleri nedeniyle TPAO Araştırma Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Erzincan'da, kentin kuzeyindeki bir tepeye yapılmış Atatürk portresini keşfettiğini söyledi. Aytuna, “Portrenin fotoğrafını çektim. 2007’de bir belgesel için portreyi yapan kişiyi aramaya başlayınca ressam Mustafa Aydemir'e ulaştım. Dünyanın en büyük portresi, yurt dışındaki insanların da ilgisini çekiyor” dedi.

Mustafa Aydemir kimdir?

RESSAM Mustafa Aydemir, 1953 yılında Antalya’da doğdu. Antalya Lisesinden mezun olduktan sonra 1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünden mezun oldu. 1982 yılında askerlik görevini yapmak üzere Arzincan 59’ncu Topçu Tugay Komutanlığında 4 ay kısa dönem er alarak yaptı. Halen İstanbul’da oturan Baydemir, adamı evli ve 4 çocuk babası.

www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim