• BIST 13761
  • Altın 6117.78
  • Dolar 46.1349
  • Euro 53.3446
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 32 °C

Çağlayan, Rusya ve Bakü seferinde

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bugün Rusya'nın Rostov kentinde, Rostov Yaş Meyve Sebze Hali'nin temel atma törenine katılacak.
Bakan Çağlayan, 27-29 Temmuz tarihleri arasında da iş adamı heyetiyle birlikte Azerbaycan'a gidecek.

Devlet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, bugün Rostov'da Türk ve Rus ortaklığının inşa edeceği F.O.R.T. Rostov Yaş Meyve Sebze Hali'nin temel atma törenine katılacak. Bakan Çağlayan, Rustov'da ikili görüşmelerde bulunacak ve bugün akşam Azerbaycan'a geçecek.

Bakan Çağlayan'ın, 27-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleştireceği Azerbaycan ziyaretine 75 işadamı eşlik edecek.

Azerbaycan ziyareti kapsamında Bakan Çağlayan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Başbakan Artur Resizade, Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, İktisadi İnkişaf Bakanı Şahin Mustafayev, Olağanüstü Haller Bakanı Kemalettin Haydarov, Maliye Bakanı Samir Şerifov, Vergiler bakanı Fazıl Mamedov, Rabıta ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov ve Gümrük Komitesi Başkanı Aydın Aliyev ile bir araya gelecek.

Bakan Çağlayan, Azerbaycan ziyaretinin ikinci gününde, Türkiye Azerbaycan İş Forumu'na katılarak, Türk ve Azeri iş adamlarına seslenecek.

Bu arada, Türkiye ile Azerbaycan arasında 1999 yılında yaklaşık 300 milyon dolar seviyesinde olan ticaret hacmi, 2009 yılında 7 kat artarak 2,2 milyar doları aştı.

Üçüncü ülkelerden gelen sermaye ile birlikte Azerbaycan'da 780 civarında Türk firmasının 6 milyar dolar tutarında yatırımı mevcut bulunuyor. Türk firmaları Azerbaycan’da yarattıkları istihdamla doğrudan yatırımlarda ilk sırada yer alıyor. Azerbaycan'ın ise Türkiye'deki yatırımları 3 milyar doların üzerinde bulunuyor.

Öte yandan, Türk Müteahhitlik firmaları Azerbaycan'da şimdiye kadar 3,7 milyar dolar değerinde 210 adet proje üstlendi. 2009 yılında ise 71 milyon dolarlık 13 proje üstlenildi.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini teminen, gümrükler ve ulaştırmaya ilişkin projeler ve bu alanlarda karşılaşılan sorunlar, nakliye alanına ilişkin önem arz eden hususlar, iki ülke firmaları arasında karşılaşılan sorunlara ilişkin çalışma grubu toplantısı gerçekleştirilmesi, karşılıklı yatırımların artırılmasına yönelik olarak alınması gereken tedbirler ve Nahçivan'ın iş imkanlarının ve potansiyelinin tanıtılması gibi hususlar söz konusu ziyaretin başlıca gündem maddelerini oluşturacak.

Güncel haberler için AksiyonHaber'i takip edin.

www.AksiyonHaber.com

İSTANBULHABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim