• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Bor madeni Amerika'ya peşkeş çekiliyor

Türkiye'nin zengin yer altı madenlerinden en önemli yeri olan Bor madeninin işletmeciliği ETİBANK yapmakta. Bir hükümet sözcüsünün Etibank'ın özelleştirileceğini ve bununla beraber bor madeni işletmeciliğide bankayı alan kuruluşun hakkı olmuş oluyor sözl

Etibank Amerika'lılara mı satılıyor?

Amerika Başkanı Barak Obama'nın Türkiye ziyaretinin nedeni yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. Arkadaşlık sitesi olarak bilinen Facebook'ta yayınlanan klıpte ABD başkanının Etibank'ı özelleştirilmesi için Türkiye'ye baskı  yaptığı iddia ediliyor.

Aslına bakarsanız Amerika, Türkiye ve hatta bütün dünyadaki önemini   Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Elektro Kimya ve Malzeme Laboratuvarı'nda bor üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Mehmet Levent Aksu, açıklıyor. Gelişmiş ülkelerin, dünya bor rezervlerinin yüzde 70'ini elinde bulunduran Türkiye'den ham bor satın alarak "stok yaptıkları", geliştirdikleri teknolojiyle işledikleri yaklaşık 250 çeşit bor ürününü "Türkiye ile beraber tüm dünyaya pazarlamayı hedefledikleri" uyarısında bulundu.

Türkiye'de bor teknolojisinin geliştirilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Aksu, borun çok geniş bir kullanım alanı olduğunu ve bu elementten yaklaşık 250 şekilde yararlanıldığını anlattı. Aksu, "olağanüstü bir element" diye tanımladığı borun, "metallere kaplandığında dayanıklılığı yüksek oranda arttırdığını, bazı bor bileşiklerinin sürtünmeyi azalttığını ve sodyum bor hidrorürün yakıt olarak kullanılabildiğini" bildirdi.

Türkiye'nin boru ham haliyle satabildiğini ve yıllık kazancının da 400-500 milyon dolar olduğunu, bor madenini ham olarak satarak ekonomik yarar sağlanamayacağını dile getiren Aksu, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkeler Türkiye'den bol miktarda bor alarak stok yapıyor. Yakında geliştirdikleri teknolojilerle işlenmiş boru yüksek maliyetlerle Türkiye ile birlikte dünyaya pazarlamayı hedefliyorlar. Bor teknolojilerine yatırım yapılmazsa Türkiye, bu teknolojiyi ekonomiye kazandırmada büyük zarara uğrayacak. Türkiye elindeki bor madenini ham olarak satarak hiçbir yere gelemez. Bunun teknolojisinin geliştirilmesi için gerekli desteğin sağlanması ve kimya ile ilgili birimlerin bu konulara yönlendirilmesi lazım. Devletin bu konuya çok üst seviyede maddi destek sağlaması gerekiyor."

Aksu, Türkiye'de bordan yakıt üretilmesi konusundaki araştırmalara desteğin arttığını, ancak bunun yeterli olmadığını ifade ederek, "Türkiye boru teknik ürünlere dönüştürebilirse ekonomik kazanç milyarlarca doları bulabilir" diye konuştu.

Türkiye'deki araştırmalara değinen Aksu, tankların ve zırhlı araçların, aşınma ve korozyona dayanıklı çok sert bir madde olan borla kaplanarak dayanıklılığının artırılması konusunda çalışmalar yapıldığını bildirdi. Zırhın borla kaplanması durumunda dayanıklılığının 5 kata kadar artırılabildiğini kaydeden Aksu, ancak bu teknoloji için yaklaşık 1000 derece sıcaklığın gerektiğini, pahalı olan bu teknoloji için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti. 
A.A

www.istanbulhaber.com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim