• BIST 9071.89
  • Altın 2325.249
  • Dolar 32.3748
  • Euro 35.032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

ZMO Adana Şube Başkanı: Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri tasfiye edildi

ZMO Adana Şube Başkanı: Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri tasfiye edildi
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, uygulanan tarım politikalarının küçük ve orta ölçekli işletmeciliği tasfiye ederek,...

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, uygulanan tarım politikalarının küçük ve orta ölçekli işletmeciliği tasfiye ederek, yerine çokuluslu şirketler tarafından dayatılan endüstriyel tarım modelini ön plana çıkardığını söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi'nin 21. Olağan Genel Kurulu yapıldı. ZMO Adana Şubesi Toplantı Salonu'nda yapılan genel kurulda divan başkanlığına eski oda başkanlarından Prof. Dr. Haydar Şengül oy birliği ile seçildi. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Semih Karademir, uygulanan tarım politikalarının yanlışlığına değindi. Küçük çiftçiler gıda egemenliğini ve güvenliğini yitirirken çokuluslu şirketler tarafından pazarlanan (GDO'lu) tohum, ilaç ve gübre gibi girdilere pazar yaratıldığına vurgu yapan Karademir, "Tekellerin tarımdaki hâkimiyeti güçlendirilmektedir. Çokuluslu şirketler günümüzde, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından dayatılan serbest ticaret anlaşmaları aracılığıyla, küresel pazarlardaki tarım/gıda ürünlerini tümüyle kontrol etmekte ve insanların gıdaya ulaşma hakkına engel olmaktadırlar.Ülkemizde 1980 sonrasında IMF ve Dünya Bankası'nın güdümünde uygulanan neoliberal yeniden yapılandırma programları çerçevesinde tarım, devletin destek ve koruma alanından çıkmış, tarım ve bir bütün olarak köylülüğün kaderi, çokuluslu şirketlerin insafına terk edilmiştir." dedi.

İktidarın uzun süredir TMMOB'a ve bağlı odalara müdahale etmek için türlü girişimlerde bulunduğunu söyleyen TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi de şunları dile getirdi: "Bu süreç 2008 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün emri ile Devlet Denetleme Kurulu'nun TMMOB'yi incelemesiyle başladı. 5 TIR dolusu evrak incelendi ve TMMOB'yle ilgili herhangi bir kara lekeye ulaşılamadı. Sonrasında KHK'ler, yönetmelik değişiklikleri ile TMMOB'yi yetkisizleştirmeye, etkisizleştirmeye, üyeleriyle ve toplumla bağını koparmaya çalıştılar. Hiçbirinde amaçlarına ulaşamayınca son dönemde yeni bir torba yasa ile TMMOB Yasasını değiştirmeye çalışıyorlar. Söz Konusu düzenlemelerde; TMMOB'nin örgütlülüğünü dağıtıp, kendine münhasır il odaları yaratarak, demokratik ve merkezi yapılardan rekabetçi yerel yapılara dönüştürülmesi, siyasi iktidarın yönetimine, bakanlıklara bağlanması amaçlanmaktadır. Kısaca odaların bağımsızlığı ortadan kaldırılmak istenmektedir. 61 yıllık geleneği kararlı direnişlerle, mücadeleyle geçen örgütlülüğümüzün, Padişahım Çok Yaşa demeyeceğini de sarayın saltanatına sessiz kalmayacağını da dosta düşmana gösterme iradesi mevcuttur."

Komşu ülkeler ile yaşadıkları sorunların tarım alanında yaşanan sorunları derinleştirdiğini ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, "İktidar, Rusya ile yaşanan sorun başta Çukurova olmak üzere çiftçimizi borç batağına sürükledi. Sorun devam eder ise önümüzdeki yıllar çiftçimiz için tam bir hüsran olur. Bu konuda üstümüze düşeni yapmaktan çekinmeyeceğiz." diye konuştu.

Semih Karademir'in tek aday olduğu ZMO Adana Şubesi Genel Kurulu'na, CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hasan Emir Kavi, oda başkanları ile demokratik kitle örgütleri yöneticileri katıldı.

ZMO Adana Şube Başkanı: Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri tasfiye edildi

ZMO Adana Şube Başkanı: Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri tasfiye edildi

ZMO Adana Şube Başkanı: Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri tasfiye edildi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim