• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Yunanistan'da erken seçime ilgi yok

Yunanistan'da erken seçime ilgi yok
Yunanistan'da 25 Ocak'ta yapılacak erken genel seçimler öncesinde adaylar son kozlarını oynuyor ancak ülkede halk seçimlere çok fazla ilgi göstermiyor.

Başbakan Antonis Samaras başkanlığındaki Yeni Demokrasi Partisi (ND) ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un lideri olduğu PASOK ile başta ana muhalefet Radikal Sol İttifak (SYRIZA) olmak üzere, çoğu sol partilerden oluşan muhalefet arasındaki tartışmaların dozu zaman zaman yükselse de seçim kampanyaları daha önceki senelere göre genel olarak sakin geçiyor.

Liderler arasındaki siyasi tartışmalar genellikle televizyon kanalları aracılığıyla sürerken, büyük bölümü kriz nedeniyle geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar seçimlere çok fazla ilgi göstermiyor. Önceki yıllarda kent merkezlerinde “seçim barakaları” kurmayı gelenek haline getiren siyasi partiler, bu seçimlerde mesajlarını iletmek için sosyal medyanın yanı sıra televizyon kanalları ve gazeteleri yoğun olarak kullanıyor.

Seçim afiş ve panolarının açık alanlara asılmasına izin verilmeyen başkent Atina’da, adayların reklam panolarındaki resimlerinin dışında, bayrak, flama ve dev afişlerin bulunmadığı sokaklarda seçimleri hatırlatan başka bir şey bulunmuyor. Parti liderlerinin daha önce açık alanlarda yaptığı seçim konuşmaları genellikle kapalı salonlarda ve az sayıda katılımla gerçekleşiyor. İşsizliğin ve ekonomik sıkıntıların doruğa ulaştığı ülkede vatandaşlar günlük yaşam mücadelelerine devam ederken, seçimlerden umutsuz olduklarını söylüyor. 

Batı Trakya halkı da ilgisiz

Avrupa'nın en yoksul bölgesi olarak tanımlanan Batı Trakya’da da seçim atmosferinin düşük olduğu gözleniyor. Çeşitli partilerin listelerinde yer alan Türk milletvekili adayları, yayımladıkları az sayıdaki broşürlerle kendilerini seçmenlere tanıtmaya çalışırken, kriz nedeniyle ekonomileri sarsılan vatandaşlarla akşam saatlerinde köy kahvelerinde bir araya geliyor. Önceki yıllarda büyük hareketlilik yaşanan Gümülcine ve İskeçe'deki siyasi partilerin seçim bürolarına bu seçimlerde az sayıda kişi uğruyor.

Seçim kampanyalarında, koalisyon hükümetinin ortakları ND ve PASOK, Yunanistan’ın mali krizle mücadelede memorandumlara bağlı kalması ve AB ile ilişkilerini güçlendirmesi yönünde bir politika izlerken, iktidar olması durumunda kemer sıkma politikalarına son vereceğini açıklayan SYRIZA ise ülkenin krizden dış yardımlar olmadan kendi dinamikleriyle çıkabileceğini savunuyor.

Son anketlere göre, seçimlerin favorisi olarak görülen SYRIZA yüzde 33,5’e varan oy oranıyla ND’nin 6 puan önünde gidiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim