• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Yüksekdağ: "İlk Meclisin Ruhundan Kopuldu"

Yüksekdağ: "İlk Meclisin Ruhundan Kopuldu"
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Başkanlığı 1. Olağanüstü İl Kongresine katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bugün, Halkların...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Başkanlığı 1. Olağanüstü İl Kongresine katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bugün, Halkların Demokratik Partisine karşı geliştirilen dokunulmazlığı kaldırma darbesiyle meclisin itibarı da, meclisin fiili varlığı da tasfiye etmeye yöneliktir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Pazaryeri mahallesinde HDP Batman İl Başkanlığı 1. Olağanüstü İl Kongresine katıldı. Kongreye Eş Başkan Yüksekdağ'ın yanı sıra merkez il ve ilçe teşkilatlarından katılım oldu. Kongrede bir konuşma yapan Yüksekdağ, şunları söyledi:

"Bu ülkede 23 Nisan bir bayram olarak kutlanamıyor. Düzenledikleri gösterileri çocuklara armağan ediyorlar. İki bin üzerinde çocuğun hapishanede olduğu bir ülkede, yurtlarda çocukların cinsel istismara uğradığı, hakarete, saldırıya uğradığı ve sorumluların hesap vermediği bir ülkede bir çocuk bayramının olabileceğini sanıyorlar. Yıllar önce verdiğimiz mücadelenin esası, cumhuriyetin ve meclisin ilk kurulduğu dönemdeki ruha yeniden dönmek üzeredir. Ama karşımızdaki siyasi iktidar, hiçbir zaman o 96 yıl önceki ruha ve çoğulculuğa dönmek istemedi ve bunun karşısında direndi. Bugün bayram olarak kutladıkları ulusal egemenliği, o meclisin ilanının kaynağındaki güç Türkiye'deki halkların birleşik gücüdür. Eğer bu topraklarda yaşayan bütün kadim halkların Ermenilerin, Asurilerin, Süryanilerin ve Keldanilerin o meclis arkasında idaresi olmasaydı bugün kutlayacakları bir başlangıç olmayacaktı. Bir siyasi iktidar kendi çıktığı kaynağa eğer yabancılaşmışsa, bir devlet kendi doğduğu güçten eğer kopmuşsa bugün meşruiyeti kalmamıştır. Bugünün devlet zihniyeti ve iktidar anlayışı 1921'deki ilk meclis ruhundan kopmuştur. Bu karanlığın içerisinden çıkmak istiyorsak, bütün Türkiye halkları olarak, bu sürecin içerisinden çıkmak konusunda herkes samimiyse kaynak, yol çok nettir."

Türkiye'de yeniden demokratik kurucu bir süreci başlatmak gerektiğini anlatan Yüksekdağ, şöyle konuştu:

"1921'de nasıl Kürdü, Çerkezi, Alevisi ve Sünnisiyle halklar bir araya gelerek, bir eşitlik hukuku kapısı açma fırsatı yakaladılarsa bugün bu zor günlerde işte böyle bir eşitlik hukukunu oluşturarak bir birleşme pratiğini oluşturup çıkmayı başarabiliriz. Ablukayla, sıkıyönetimle sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Yakıp yıkma yoluyla 10 aydır çözüm üretemeyenler hâlâ bu yanlışta ısrar ediyor. Ama şuna emin olsunlar o yakıp yıktıkları kentlerin, geride bıraktıkları enkazları var ya, kendileri ve kendi siyasetleri o enkazların altında kalmıştır. Bugün Halkların Demokratik Partisine karşı geliştirilen dokunulmazlığı kaldırma darbesiyle meclisin itibarı da, meclisin fiili varlığı da tasfiye etmeye yöneliktir. Meclis hukukuna, geleneğine, meclisin demokratik temsil anlayışına bağlı bir siyaset yoktur karşımızda."

Yüksekdağ: "İlk Meclisin Ruhundan Kopuldu"

Yüksekdağ: "İlk Meclisin Ruhundan Kopuldu"

Yüksekdağ: "İlk Meclisin Ruhundan Kopuldu"

Yüksekdağ: "İlk Meclisin Ruhundan Kopuldu"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim