• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

YSK çifte standartta sınır tanımıyor

YSK çifte standartta sınır tanımıyor
Türkiye en adaletsiz seçimlerinden birini daha geride bırakıyor.

31 Mart yerel seçimleri tarihe sayım itirazları ile geçecek. MHP-AKP bloku kaybettikleri her yerde seçimlere itiraz ederken, il ve ilçe seçim kurulları, bu itirazlar için noter gibi çalıştı. İktidardan gelen her itirazı işleme koyarken, muhalefetin itirazlarına set oluşturdu.

Türkiye en adaletsiz seçimlerinden birini daha geride bırakıyor. Bırakıyor diyoruz çünkü hâlâ ülkenin birçok noktasında AKP-MHP ittifakının itiraz hamlesi ile sandıklar kilitlenmiş durumda. İl ve ilçe seçim kurulları, iktidar taleplerini yerine getirirken benzer hatta daha güçlü argümanlara sahip muhalefete geçit vermiyor. Bir kez daha YSK eliyle seçimlere müdahale ediliyor.

İSTANBUL AKP’NİN AYARINI BOZDU

AKP ve Genel Başkanı Erdoğan için 31 Mart yerel seçimlerinin en can yakıcı sonucu İstanbul’da gerçekleşti. Türkiye’nin kalbi İstanbul’u 25 yıl sonra kaybettiler. Yurtiçinden ve dışından birçok çevre için “sonun başlangıcı” olarak nitelendirilen gelişme AKP’nin tüm ayarlarını bozdu. Önce ıslak tutanaklarla uyuşmayan sandıklarla başlayan itiraz süreci, sonra geçersiz oyların, ardından tüm oyların sayımına ve nihayetinde Büyükçekmece AKP ilçe örgütünün İstanbul seçimlerini iptal istemine kadar gitti. Kısacası İstanbul’da başlayan süreç tüm Türkiye’ye yayıldı.

İKTİDARA AYRI MUHALEFETE AYRI

İtiraz süreçlerinin en önemli çıktısı YSK’nin çifte standardı oldu. Birbirinin aynısı olan illerde farklı kararlar verdi. Her kararında da iktidar blokunu gözetti. Yüzlerce itirazın yaşandığı 31 Mart seçimlerine dair birkaç örnek dahi YSK tarafından işletilen sürecin ne denli keyfi olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Yaşanan örneklere bakalım.

AKP VE MHP’NİN İTİRAZ ETTİĞİ YERLER

◘ İstanbul: 31 Mart gecesinden bu yana gündemden düşmüyor. AKP’lilerin, seçimi kazandık, açıklamasından sonra öne geçen İmamoğlu, iktidar partisini paniğe soktu. Ardından peş peşe itirazlar geldi. İl, ilçe kurulları geçen yıllarda aldıkları kararların tersi hamleler yaparak neredeyse tüm İstanbul’da sayımı tekrarlattı.

◘ Ankara: Fark çok olmasına rağmen İl Seçim Kurulu AKP’nin itirazına uygun davrandı. Oyları yeniden saydırdı.

◘ Adana: CHP adayı Zeydan Karalar’ın açık ara kazandığı seçime yapılan itiraz YSK’den onay aldı. Tam bir oyalama süreci yaşanıyor.

◘ Kırklareli: Bağımsız adayın kazandığı seçime MHP itiraz etti. İl Seçim Kurlu bu itirazı da kabul etti.

◘ Siirt, Kars ve Iğdır: HDP’nin kazandığı üç ilden ikisinde MHP, Siirt’te de AKP itiraz etti. İl seçim kurlunun tavrı yine iktidar partisinin lehinde oldu. Tüm oylar sayıldı. Sonuç değişmedi. Yine Van-Erciş ve Siirt-Baykan’da aynı süreç yaşandı.

◘ Yalova: CHP’nin kazandığı ile AKP itiraz etti. İl seçim kurulu itirazı uygun gördü. Oylar sayılmaya devam ediyor.

◘ Eskişehir Tepebaşı ve Odunpazarı: Eskişehir’in iki büyük ilçesinde AKP itiraz etti. İki ilçede de geçersiz oylar sayılmaya devam ediyor.

MUHALEFETİN İTİRAZ ETTİĞİ YERLER

◘ Balıkesir Büyükşehir: İyi Parti, AKP adayı ile farkın 9670 olduğu ilçede, geçersiz oyların yeniden sayılması için başvuruda bulundu. 31.159 geçersiz oyun olduğu Balıkesir’de itirazı İl Seçim Kurulu reddetti. 

◘ Uşak Merkez İlçe: İyi Parti’nin itirazını il Seçim Kurulu ret reddetti. Yine Manisa –Şehzadeler, Köprübaşı, Yunusemre, Isparta Gelendost ilçeleri ile Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine İyi Parti’nin itirazları ilçe seçim kurulları tarafından rettedildi.

◘ Artvin Yusufeli: CHP’nin iki oyla kaybettiği seçimde geçersiz oylara ilişkin itirazı ilçe ve il seçim kurullarınca kabul edilmedi.

◘ Akdeniz Belediyesi: HDP tarafından geçersiz sayılan oylara itiraz edildi. İtiraz ilçe seçim kurlu tarafından rettedildi. HDP Genel Merkezi yine Akdeniz Belediyesi’nde seçime katılan bir adayın aynı zamanda kamu niteliğinde meslek kuruluşunda yöneticiliğinin devam ettiği tespiti ile seçimlerin iptal edilmesi başvurusunda bulundu. Akdeniz ilçe ve Mersin İl Seçim Kurlu YSK yolu açık olmak üzere başvuruyu reddetti.

◘ Muş Merkez: AKP adayı ile farkın sadece 538 olduğu ilde geçersiz oyların yeniden sayımı başvurusu il Seçim kurulu tarafından reddedildi.

◘ Muş Malazgirt: AKP’nin 3 oyla kazandığı ilçede yeniden sayım ve geçersiz oylarının yeniden sayım talepleri ilçe Seçim kurulu tarafından reddedildi

◘ Bitlis Tatvan’da fark 295, Ağrı Taşlıçay’da 144, Batman Gercüş’ 43 Hakkari Şemdinli’de 154 olmasına karşın HDP’nin itirazları kabul edilmedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim