• BIST 9809.62
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

“Yöresel Değerlerimize Sahip Çıkmalıyız”

“Yöresel Değerlerimize Sahip Çıkmalıyız”
Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, Coğrafi değerlerinin korunarak ticarileştirilmesinin yurtiçinde ve yurtdışında ülke tanıtımı...

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, Coğrafi değerlerinin korunarak ticarileştirilmesinin yurtiçinde ve yurtdışında ülke tanıtımı ile birlikte ekonomimize katkı sağlaması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak; Türkiye'nin 187 tescilli coğrafi işaretinin bulunduğunu, 226 başvuru işleminin ise devam ettiğini açıkladı.

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, Yapılan coğrafi işaret başvuruları, tescil sonuçları ve yansımaları hakkında açıklamalarda bulundu. AB nezdinde tescil edilen coğrafi işaretlerin Türkiye'nin uluslararası markalaşmasında büyük önem taşıdığını belirten Akbulut, "Mevcut durum itibarıyla 187 tescilli coğrafi işaretimiz bulunuyor, 226 başvurunun işlemleri ise devam ediyor" dedi.

Coğrafi işaretlerin, yöresel ürünlerin geleneksel özellik ve kalitelerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağladığına işaret eden Akbulut, aynı zamanda bölgelerine ve üreticilerine marka değeri ve dolayısıyla da ekonomik değer kazandırdığını dile getirdi.

Akbulut, Türkiye'de coğrafi işaretlerin korunması konusunda yapılan çalışmaların daha sistemli ve etkili yürütülmesi amacıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, TPE koordinatörlüğünde hazırlanan Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın Temmuz ayında Resmi Gazete "de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini de hatırlattı.

"SADECE ÜLKE BAZINDA TESCİL YETMİYOR"

Cumhur Akbulut konuşmasına şöyle devam etti: "Coğrafi İşaret, kültürel mirası ve geleneksel üretimin önemini vurgularken, o bölge üreticisi ile birlikte tohumu, toprağı, suyu, iklimi korumayı hedefleyen bir sistem. Türkiye, zengin çeşitlilikte tarımsal ürünlere sahip bir ülke… Bu zengin çeşitlilik aynı zamanda büyük bir Coğrafi İşaret potansiyeli demek ve ülkemizde bu sayının yaklaşık 2.000 olduğu tahmin ediliyor. Mevcut durum itibarıyla koruma kapsamında olan coğrafi işaretler kadar henüz tescil edilmemiş potansiyel değerlerin bütününe yönelik tanıtım ve ticarileştirme konusunda ciddi adımlar atılması gerekmektedir. Sadece ülke bazında coğrafi işaret tescili yetmiyor. Uluslararası alanda da tescil ettirmek şart! Dolayısıyla iki yüz kadar ürünümüz, ülkemizde "coğrafi işaretle" tescil edilmişken; Buna karşın uluslararası tescil edilmiş ürün sayımız, henüz parmak sayımızı geçmedi".

"DENETİM ŞART"

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Akbulut, denetimin en önemli husus olduğunu belirterek, "Coğrafi İşaretli ürünlerin tescil belgelerinde öngörülen kurallara göre üretildiğini denetleyecek Avrupa Birliği 45011 normlarına göre akredite olmuş bağımsız ve tarafsız denetim kuruluşlarının yaşama geçirilmesi şart. Ülkemizin her ili hatta ilçesi, bu anlamda ciddi bir potansiyele sahip... Fakat ürünü sadece tescil ettirmek de yetmiyor. Ürünü tescil ettiren belediyelerin veya ticaret-sanayi odalarının, o ürünü denetlemeleri de gerekmektedir. Bir coğrafi işaretin tescil ettirenlere ekonomik fayda sağlayabilmesi için, denetim mekanizmasının hayata geçirilmesi şart." diye konuştu.

"STK'LARA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Akbulut, "Denetim aşamasında Sivil Toplum Kuruluşlarına büyük rol düşmektedir. Dolayısıyla coğrafi işaretli ürünlerin kontrolünde, fiziki şartların oluşturulması noktasında STK'lar elini taşın altına koymalı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim