• BIST 95.057
  • Altın 192,277
  • Dolar 4,7244
  • Euro 5,4834
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 23 °C

Yoğurdun asıl ömrü daha uzun

ABD'nin Boston kentinde sadece tarihi geçmiş yiyecekler satan bir süpermarket açılacak.
ABD'de satın alınan yiyeceklerin % 40'ı çöpe atılıyor. Bunun nedenlerinden biri yiyecekler üzerindeki son kullanma tarihleri.
 
Tarihi geçmiş birçok gıdanın yenebilir olduğuna dair bir rapor hazırlayan Doğal Gıdaları Savunma Konseyi (NRDC) gıda uzmanı Dana Gunders, bazı son kullanma tarihlerinin sağlık için değil, tat açısından önem taşıdığını söylüyor.
 
Önümüzdeki yıl başlarında iş adamı Doug Rauch, sadece tarihi geçmiş yiyecekler satan bir süpermarket ile bir restoran açacağını açıkladı.
 
Peki burada ne tür yiyecekler satılabilir?
 
"Tortilla cipslerini son kullanma tarihinden bir ay sonra da yeseniz, sizi hasta etmez." diyor Gunders. "Ama tadı biraz bayat gelebilir." Bunları yağlayıp fırına sürerek yeniden çıtır hale getirebilirsiniz. Kapalı bir kapta saklayıp nemlenmesini önleyerek daha fazla dayanmasını sağlayabilirsiniz.
 
YOĞURDUN ASIL ÖMRÜ DAHA UZUN
 
Gunders, yoğurdun ömrünün de altı haftadan fazla olduğunu ve üzerinde oluşan küf tabakasının atılarak yenilebileceğini söylüyor.
 
"Ben son kullanma tarihinin üzerinden aylar geçmiş yoğurtlar yiyorum; şimdiye kadar hiçbir sorunla karşılaşmadım."
 
Gunders, çikolatanın da oldukça dayanıklı olduğunu belirtiyor. Çikolatanın hava ile teması sonucunda üzerinde oluşabilecek beyaz tabakanın küf olmadığını, eriyip yüzeye çıkan zararsız yağ olduğunu belirtiyor.
 
Yumurtaların da gereğinden çok daha erken çöpe atılmasından şikayet eden Gunders, yumurtanın 3-5 hafta tazeliğini koruyabileceğini ifade ediyor. Ancak Minnesota Üniversitesi'nde gıda bilimi profesörü Ted Labuza, Salmonella bakterisinin ürememesi için yumurtaların 5 santigrat derecenin altında saklanmasını tavsiye ediyor.
 
Bozulan sütün kötü koku ve tat ile kendisini belli edeceğini ifade eden Labuza, sütün oda sıcaklığında saklanmaması, havadaki mikropların sütü bozacağını, bu nedenle derhal kapağının kapatılıp 2 derece civarında, buzdolabında saklanması gerektiğini söylüyor.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Doç. Dr. Yalçınkaya: “Ani başlayan kemik ağrısı metastazın ilk bulgusu olabilir”21 Haziran 2018 Perşembe 13:58
  • Zamana yenilmeden sağlığına kavuştu21 Haziran 2018 Perşembe 13:48
  • "Yoğurdun cilt yanığına faydası yok"21 Haziran 2018 Perşembe 13:33
  • Uludağ Tıbbi Onkoloji Sempozyumu başladı21 Haziran 2018 Perşembe 13:18
  • Balı ham hali ile tüketin tavsiyesi21 Haziran 2018 Perşembe 12:58
  • Benlerdeki değişimlere dikkat21 Haziran 2018 Perşembe 12:58
  • Sinop’ta ilk kez rahim kanseri ameliyatı yapıldı21 Haziran 2018 Perşembe 12:58
  • Beyin tümörü kişiliği bozuyor21 Haziran 2018 Perşembe 12:23
  • Yaz ayında istenmeyen dövmelere son21 Haziran 2018 Perşembe 12:23
  • Tüp bebek için 5 aşamaya dikkat21 Haziran 2018 Perşembe 11:58
  • ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 293 75 48 | Faks : 0212 293 75 49 | Haber Scripti: CM Bilişim